Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції МІПП_верстка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
744.45 Кб
Скачать

6.3. Український ринок іпп

Весь спектр продуктів світового ринку є і в Україні. Загальний огляд розвитку інформаційного ринку України та його тенденцій дає можливість зробити наступні висновки.

Обчислювальна техніка: в основному ПК (доступні за ціною і у використанні). Спостерігається тенденція переходу від безладної закупівлі будь-яких ПК до деякого усвідомленого придбання: з'являється ринок дешевої техніки, ринок доступного багатьом обладнання, формується ринок фірмових і марочних продуктів. Існує спеціалізація за функціональними ознаками: периферія, мережеве устаткування тощо. Почалося загальне захоплення локальними мережами, поворот до інших класів машин, використання робочих станцій, до комп'ютерних засобів зв'язку. Зникають з ринку фірми, що поставляють техніку низької якості з південно-східної Азії.

Програмне забезпечення: обсяг піратства стабілізувався; більшість фірм при об'єднанні різноманітних програмних засобів у мережі приходить до висновку про необхідність купувати тільки ліцензійні ПЗ, бо піратські копії ще можуть незалежно працювати на декількох ПК, але в мережі існує велика ймовірність збоїв. Найбільший інтерес викликають : UNIX, Windows NT, Windows 98, Novell, Lotus, перехід від FoxPro до більш складних систем. Є свої високоякісні розробки.

Інформаційні послуги на ринку є практично всі. Віддають перевагу комплексним послугам: купити апаратуру + сервісне обслуговування.

Основні суб"єкти на українському комп'ютерному ринку покупця -банки, страхові компанії, нові акціонерні товариства. Підприємства колишнього державного сектора закупили комп'ютерну техніку ще в роки застою, і вони зараз не мають великого бажання переоснащувати і закуповувати нову. Підприємствам, перетвореним на акціонерні товариства, немає сенсу купувати або нарощувати нові комп'ютерні лінії, що увійдуть до основних фондів за новою високою ціною. Основні клієнти комп'ютерних фірм – організації, що об"єдналися у корпорації або отримали крупні іноземні інвестиції і перед ними стоїть задача автоматизації виробництва.

Можна привести схему, запропоновану Джойсом Сронипа, менеджером по розвитку бізнесу Microsoft в Україні, для пояснення причинно -наслідкових зв'язків появи і поширення недостовірної інформації на українському IT-ринку.

З усіх факторів, що впливають на ринок ІПП України, можна виділити основні фактори, які позитивно впливають на ринок ІПП і економіку підприємств, що використовують обчислювальну техніку і програмне забезпечення:

  • динамічні зміни в середовищі користувачів ІПП;

  • в нових умовах ощадливо відносяться до коштів, що виділяються на комп'ютеризацію, відмовляються від нерентабельних і дорогих робіт і послуг; раніше цілеспрямовано виділені кошти повинні були витрачені в повному обсязі, а зараз вони формуються за рахунок власних джерел. Звідси відмова користувачів від послуг обчислювальних центрів (ОЦ);

  • масове використання ПК, які змінили структуру парку ЕОМ, номенклатуру робіт і послуг і прикладного ПЗ;

  • великий вибір пакетів прикладних програм (ППП) для ПЕОМ, що орієнтуються на користувачів - непрофесіоналів, дав можливість колишнім користувачам ОЦ вирішувати задачі на своїх робочих місцях. Дуже зріс попит на ППП комплексної обробки текстової і графічної інформації.

Народжується цивілізований ринок програмних продуктів і послуг, конкуренція між виробниками. Але поки що в основному, на ринку переважає перепродаж обчислювальної техніки, оргтехніки і ПЗ.

На український ринок ІПП негативно впливають такі фактори:

  • Падіння промислового виробництва, інфляція, низький курс конвертації. Західним країнам вигідні:

  • дешеві трудові ресурси з високим професійним рівнем;

  • нестача інвестицій, тому вони відкривають свої представництва, заключають спільні контракти (з відносно низьким рівнем заробітної плати) і, власно кажучи, вкладають гроші в свої підприємства;

  • зниження витрат для західних виробників для прикладного ПЗ, а не обчислювальної техніки. Конкуренція є тільки на ринку ПЗ (штучний інтелект, експертні системи, CASE-технології).

  1. Невідповідність між матеріальним рівнем користувачів і цінами на нові технічні і програмні засоби. Ціни заважають застосовувати їх всюди. Купівля ПК розглядається як вкладення грошей, що запобігає впливу зовнішнього середовища, його вибір – міркування престижу.

  2. Загальна економічна відсталість:

  • погіршення надання кредитів;

  • відсутність можливості комплексно досліджувати ринок ОТ і ПЗ;

  • відсутність бюджетного фінансування;

  • відсутність спонсорів;

  1. Відсутність інфраструктури ринку:

  • не всі можуть організувати супровід своїх продуктів (тільки реалізація, без супроводу);

  • немає єдиної методики супроводу і тестування однотипних продуктів

5. Недотримання авторських прав на інтелектуальну власність. Немає методики визначення сум позову до осіб, що порушують авторські права. Незважаючи на захист ПЗ від копіювання "спеціалісти" знімають його і виконують русифікацію, при якій втрачається стислість, точність і однозначність повідомлень. В результаті "виправлені" пакети працюють погано, чим викликають недовіру до фірми – розробника.

Наша і зарубіжна практика показує, що стабільна ефективна діяльність підприємств здійснюється тільки в умовах поступового переходу до ринкових відносин, закріплених законодавством. Засоби управління, як і форми власності, повинні трансформуватися поступово.