Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНУМ ДН 4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

Короткий глосарій

Комплект [лат. сompetus повний]- «повний набір інструментів, частин, речей, які мають певне призначення» (Словарь иностранных слов и выражений/ Авт.-сост. Н.С.Трус, Т.Г. Шубина.- Минск: Соврем. Літератор, 1999, С.261)

Комплекс[лат. сomplxus зв’язок ]- «сукупність предметів чи явищ, які становлять одне ціле» (Словарь иностранных слов и выражений/ Авт.-сост. Н.С.Трус, Т.Г. Шубина.- Минск: Соврем. Літератор, 1999, С.261)

Текст – це основна вербальна система загальної моделі підручника, яка розкриває його зміст, забезпечує послідовний і максимально повний виклад та аргументацію навчального матеріалу відповідно до програми. Як основний носій інформації текст визначає сутність і обсяг змісту освіти. Структурна система текстів: основний, додатковий, пояснювальний.( Малихіна О.В. Мотивація учіння молодших школярів: - К.: Навч.книга, 2002.-С.179)

Позатекстові компоненти – це друга провідна структурна система підручника, покликана за ознакою своєї домінуючої функції служити тексту, організовувати його засвоєння, полегшувати розуміння та практичне використання.( Зуев Д.Д. Школьный учебник.- М.: Педагогика,1983.- С.100) Складниками цієї структури є: апарат організації засвоєння, ілюстративний матеріал, апарат орієнтування.

Апарат організації засвоєння - структурний компонент підручника, призначений тимулювати та спрямовувати пізнавальну діяльність учнів у процесі засвоєння ними змісту підручника, сприяючи цим розвиткові їхніх пізнавальних інтересів та здібностей, формуванню вмінь і навичок самостійної діяльності з навчальним матеріалом, зокрема: запитання й завдання, відповіді на них, систематизуючи та узагальнюючі таблиці й схеми, підписи до ілюстрацій тощо, тобто елементи, що прямо й цілеспрямовано призначаються для засвоєння знань, визначають конкретні види діяльності.( Малихіна О.В. Мотивація учіння молодших школярів: - К.: Навч.книга, 2002.-С.181)

Апарат орієнтування – це часткова структура, призначена допомогти учням швидко, безпомилково та цілеспрямовано орієнтуватися в структурі й змісті саме підручника та й усього НМК, створюючи необхідні умови для успішної самостійної роботи з ним. До нього входять: передмова, зміст, рубрикація, шрифтові та кольорові виділення, сигнали-символи, бібліографія, покажчики, колонтитул. (Зуев Д.Д. Школьный учебник.- М.: Педагогика,1983.-,С.107-108)

Робота з підручником - один із важливих методів навчання, сутність якого полягає в оволодінні новими знаннями, коли учень вивчає матеріал і осмислює наявні факти, приклади, закономірності та паралельно з цим набуває уміння працювати з книжкою. Таким чином, у зазначеному методі простежується дві сторони:

  • організація засвоєння навчального матеріалу підручника («зовнішня сторона»);

  • формування вміння працювати з книгою («внутрішня сторона»).

(Кодлюк Я.П. підручник для початкової школи: дидактико-методичний аспект: Навчально-методичний посібник. - Тернопіль: ТНПУ ім.. В.Гнатюка, 2009.-С.47)

Практичне заняття №3 Особливості уроків усного мовлення

Мета: вчити аналізувати зміст програми, порівнювати обсяг програмного матеріалу для різних класів початкової школи; для розробки конспекту уроку усного мовлення використовувати матеріал підручника, його методичний апарат; доцільно добирати мовленнєві завдання та вправи до кожного етапу уроку усного мовлення.

Обладнання: програми з української мови, підручники з української мови для учнів 1 класу, предметні малюнки, сюжетні малюнки..

Основні питання для обговорення.

  1. Розділ „Усне мовлення” - один з основних складових змісту початкового курсу української мови в початковій ланці.

  2. Основні причини труднощів проведення уроків розмовного курсу.

  3. Аналіз структури, змісту і методичного апарату сторінки діючого підручника з української мови для учнів 1 класу шкіл з російською мовою викладання.

  4. Основні етапи уроку усного мовлення.

Практичні завдання

  1. Зробити порівняльний аналіз змісту розділу „Усне мовлення” в програмах навчання державної мови в 1-4 класах.

1 клас

2 клас

3 клас

4 клас

1.

Розвиток навичок говоріння

2.

Тематика роботи над збагаченням словникового запасу і розвитком мовленнєвих умінь

3.

Мовленнєві уміння. Репродуктивний рівень.

4.

Мовленнєві уміння. Продуктивний рівень.

  1. Розглянувши статтю О.Н..Хорошковської, перелікувати основні причини труднощів проведення уроків розмовного курсу.

  2. Проаналізувати структуру, зміст і методичний апарат сторінок підручника з української мови для 1класу та виявити закономірність послідовності та розташування навчального матеріалу на кожній сторінці окремо і в підручнику вцілому.

  3. Розробити план-конспект уроку усного мовлення. (за вибором).

Література

  1. Программы для средней общеобразовательной школы , 1-2 классы.- К.: «Початкова школа», 2002.

  2. Программы для средней общеобразовательной школы , 3-4 классы.- К.: «Початкова школа», 2003.

  3. Програма з української мови (1-2 класи)//Рідні джерела.- №3.- 2001р.-С. 15-25.

  4. Інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення шкільних дисциплін у новому 2006-2007 навчальному році від 01.06.06. №1/9-390. Особливості вивчення навчальних предметів.

  5. Савченко О.Я. Дидактика початкової школи: Підручник для студентів педагогічних факультетів- К.: Абрис, 1997.- 416 с., С.68-74.

  6. Хорошковська О.Н. Лінгводидактична система початкового навчання української мови у школах з російською мовою викладання.- К., 1999.- С. 121- 123.

  7. Хорошковська О.Н., Кудикіна Н.В. Навчаємо розмовляти українською: Посібник для вихователів дитячих дошкільних закладів- К.: Альфа- М, 1997.- 164 с.

  8. Хорошковська О.Н., Куценко Л.О. Уроки усного українського мовлення в 1 класі чотирирічної початкової школи з російською мовою навчання: Посібник для вчителя.- К.: „Початкова школа”, 2002.- 128 с.

  9. Хорошковська О.Н., Куценко Л. Уроки української мови в 1 класі шкіл з російською мовою викладання// Рідні джерела.- №2.- 2002р.-С. 31-35.

  10. Кобзар О.Г. Українська мова. 1 клас: Плани-конспекти уроків.- Харків: Веста: Видавництво „Ранок”, 2004.- 368 с.

  11. Мозгова Л.М. Українська мова. 2 клас: Плани-конспекти уроків.- Харків: Веста: Видавництво „Ранок”, 2004.- 328 с. Хорошковська О.Н., Охота Г.І. Українська мова: Усний курс: Підручник для 1 кл. шк.. з рос. мовою навч.- К.: Освіта, 2002.- 159 с.

  12. Хорошковська О.Н., Охота Г.І. Українська мова: Підручник для 2 кл. шк.. з рос. мовою навч.- К.: Освіта, 2003.