Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка,2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1.Загальні положення

    1. У професійній підготовці спеціаліста гуманітарного профілю значну роль відіграє курсова (дипломна) робота.

Курсова робота – це самостійне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується з певного курсу або з окремих його розділів. Дипломна робота – це кваліфікаційне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується на завершальному етапі навчання у вищому навчальному закладі.

    1. Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

    2. Тематика курсових робіт має відповідати завданням навчальної дисципліни і тісно пов’язуватися з практичними потребами конкретного фаху. Вона затверджується на засіданні кафедри. Виконання курсових робіт визначається графіком, укладеним завідувачем кафедри.

  1. Мета і завдання курсової (дипломної) роботи

2.1. Курсова робота допомагає студентові систематизувати отримані теоретичні знання з вивченої дисципліни; оволодіти первинними навичками проведення сучасних досліджень; виявити здатність студента самостійно осмислити проблему, творчо, критично її дослідити; вміння збирати, аналізувати і систематизувати літературні (архівні) джерела; здатність застосовувати отримані знання при вирішенні практичних завдань; формулювати висновки, пропозиції і рекомендації з предмета дослідження.

2.2. Дипломна робота має комплексний характер і пов’язана із застосуванням набутих студентом знань, умінь та навичок зі спеціальних дисциплін. Дипломна робота може бути поглибленою розробкою теми курсової роботи студента-випускника. В ній передбачено систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, виробничих та інших завдань.

2.3. Курсова (дипломна) робота як самостійне навчально-наукове дослідження має виявити рівень загальнонаукової та фахової підготовки студента, його здатність застосовувати одержані знання під час вирішення конкретних проблем, уміння до аналізу та самостійного узагальнення матеріалу з теми дослідження

3.Тематика курсових (дипломних) робіт

3.1. Студенту надається право вибирати тему курсової або дипломної роботи з числа визначених випускаючими кафедрами навчального закладу. Студент також має право запропонувати свою тему з обґрунтуванням її вибору.

3.2. Тематика курсових та дипломних робіт щорічно коригується з урахуванням набутого на кафедрах досвіду, побажань спеціалістів, які беруть участь у рецензуванні робіт, і рекомендацій Державної кваліфікаційної комісії.

3.3. Закріплення за студентом теми курсової (дипломної) роботи оформлюється наказом не пізніше листопада кожного року.

4. Керівництво курсовими (дипломними) роботами

4.1. Керівництво курсовими та дипломними роботами здійснюється кваліфікованими викладачами. Організація і контроль за процесом підготовки й захисту курсових та дипломних робіт покладається на завідувачів кафедр.

4.2. Після вибору та погодження теми роботи складається календарний план, в якому визначається термін виконання етапів роботи. Він полегшує контроль за ходом виконання дослідження і допомагає студенту самостійно і свідомо виконати курсову (дипломну) роботу.

4.3. Роботу студент виконує самостійно, користуючись консультаціями керівника і звітуючи перед ним під час виконання окремих частин та роботи в цілому.

4.4. Керівник роботи допомагає студенту визначити коло питань по вивченню обраної теми та методи дослідження, намітити план підготовки та план написання роботи; консультує студента у процесі роботи, здійснює систематичний контроль, проводить поетапну атестацію (не менше двох на семестр) та звітує на засіданні кафедри про виконання графіка роботи; перевіряє та рецензує курсову (дипломну) роботу.