Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операційний менеджмент.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
229.38 Кб
Скачать

21. Функції апарата упр-ня вир-вом.

В процесі вир-ва між цехами встановлюються визначені виробничі відносини і відносини упр-ня, що відображають зв’язки між безпосередніми виробниками продукції, управлінським персоналом і організацію спільної діял-ті учасників вир-ва. Кінцеві цілі для підприємства в цілому і для кожного цеху визначають напрямки перетворення відносин вир-ва і упр-ня, і тим самим вимоги до організаційної структури, організації і процесу упр-ня.

Функції упр-ня можна класифікувати за такими ознаками:

  1. за ознакою об’єкта, яким управляють: підприємство, цех, дільниця, бригада, агрегат ( робочий ).

  2. за ознакою діял-ті: економічна, організаційна, соціальна.

  3. за ознакою однорідності: загальна, спеціальна.

  4. за змістом праці: наукові дослідження, підготовка вир-ва, оперативне упр-ня, постачання і збут, техніко-економічне планування і аналіз, бухгалтерський облік, упр-ня кадрами, планування і облік праці і зарплати, планування і облік фінансів.

  5. за характером задач: планування, організація, регулювання, контроль, облік і аналіз, стимулювання.

  6. за періодичністю рішення: разові, які повторюються через визначений час.

Основними функціями упр-ня вир-вом є: організація, нормування, планування, координація, мотивація, упр-ня і регулювання.

22. Операційна функція організації.

Операційна система — одна зі складових будь-якої о рганізації, у рамках якої реалізується операційна функція, тобто здійснюється процес вир-ва продукції або надання послуг зовнішнім споживачам.

Операційна функція включає в себе дії, у рез-ті яких виробляється продук-ція та послуги, що поставляються ор-ганізацією зовнішньому споживачеві. Функцію «операції» виконують усі без винятку організації, інакше вони просто не можуть існувати.

Сутність операційної функції полягає в процесі конверсії (трансформації, перетворення), тобто в послідовній низці подій, у ході яких ресурси перетворюються на готову продукцію чи послуги. Схематично це явище: витрати перетворення результати.

Розрізняють два основних типи кон-версії. Перший, відомий під назвою аналітичного, припускає, що сиро-вина перетворюється в один або кіль-ка різноманітних продуктів, що можуть мати, а можуть і не мати схожість з первісним ресурсом за формою та за функціями. Інший тип конверсії, що є відомим під назвою синтетичного, передбачає створення єдиного виду продукції на базі використання великої кількості первісних матеріалів.

Операційна функція являє собою процес перетворення входів у виходи.

23. Входи і виходи операційної системи.

Операційна функція являє собою процес перетворення входів у виходи.

До складу входів операційної системи належать:

об’єкти операційної діял-ті, на які спрямовані зусилля системи в процесі трансформації: - матеріальні ресурси; - клієнти; - власність клієнтів - засоби операційної діял-ті; - персонал.

До складу виходів операційної системи належать:

- основні: готова продукції; клієнт, стан якого було піддано змінам; власність клієнта, що була піддана змінам

- побічні: матеріальні; енергетичні; інформаційні.