Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операційний менеджмент.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
229.38 Кб
Скачать

31. Характеристики та властивості ос.

ОС – мають ряд характеристик, які відрізняють їх від інших класів: ціленапрвленість; поліструктурність; відкритість; складність; різноманітність.

В процесі проектування та удосконалення ОС їм надаються відповідні властиівості. (результативність, надійність, динамічність, керованість, довгочасність).

Характеристики ОС.

Цілісність (наявність у системи властивостей, які не є сумою властивостей її елементів).

Комунікативність (взаємозалежність системи і середовища).

Ієрархічність (кожен компонент системи може розглядатися як система, а досліджувана у даному випадку система є одним з компонентів ширшої системи).

Структурність (можливість описати систему через встановлення її структури).

Цілеспрямованість (здатність і прагнення до ціле встановлення).

Поліструктурність (одночасне існування в них підсистем, кожен елемент яких одночасно входить у кілька підсистем і функціонує відповідно до їхніх вимог).

Відкритість (наявність матеріального, енергетичного, інформаційного обміну із зовнішнім середовищем).

Складність (обумовлена її основними елементами).

Гомеостатичність (спроможність підтримувати стан внутрішньої рівноваги при зміні параметрів зовнішнього середовища).

Властивості ОС.

Результативність (здатність створювати продукцію чи послуги)

Надійність (усталене функціонування, здатність локалізувати негативні наслідки)

Гнучкість (можливість пристосову-вати виробничі системи до змінних умов зовнішнього середовища)

Керованість (припустимість тимчасового змінення процесу функціонування у бажаному напрямку під впливом керівних дій)

Довготривалість (здатність протягом тривалого часу зберігати результативність)

32. Види операційних систем.

Опер. система – одна зі складових будь-якої організації, в рамках якої ре-алізується операційна функція, тобто – здійснюється процес вир-ва продук-ції або надання послуг зовнішнім спо-живачам. Існує велика кількість різно-видів операційних систем. Класифіка-ція операційних систем за різними ознаками представлена в таблиці.

Види операційних систем

1.Тип кінцевого результату операційної діял-ті: а) ОС, що зайняті вир-вом матеріальної продукції (виробничі); б) ОС, що зайняті наданням послуг (сервісні); в) ОС, що зайняті виконанням робіт.

2.Широта номенклатури та асорти-менту кінцевого продукту: а) монопро-дуктові ОС; б) диверсіфіковані ОС.

3. Ступінь гнучкості операційної системи: а) гнучкі; б) жорсткі.

4.Ступінь дискретності ходу операційного процесу: а) дискретні (проектні) ОС; б) безперервні ОС.

5. Метод організації вир-ва: а) ОС, що застосовують потоковий метод організації вир-ва; б) ОС, що застосовують непотоковий метод організації вир-ва.

6.Спосіб упр-ня запасами сировини або готової продукції: а) ОС, що працюють на склад; б) ОС, що працюють на замовлення.

7. Підхід до встановлення потужно-сті ОС: а) ОС, потужність механічно встановлена на рівні середнього за рез-тами її діял-ті на певний пе-ріод попиту; б) ОС, потужність яких вста-новлюється на рівні максима-льного попиту (особливо в сфері послуг).

8.Обсяг випуску та стабільність но-менклатури та асортименту (послуг): а) ОС масового типу; б) ОС серійного типу; в) ОС одиничного типу.

9.Орієнтація операційної діял-ті: а) процесно-зорієнтовані ОС; б) продуктово-зорієнтовані ОС.

Достатньо розповсюдженим підхо-дом до класифікації операційних сис-тем є двовимірний, тобто побудова-ний на застосуванні не однієї, а двох класифікаційних ознак. Найбільш відомою є матриця “продукт-процес”.

Двомірний підхід до класифікації, заснований на використанні таких критеріїв, як характер виходу та тип переробної системи.

Характерними ознаками операційних систем проектного типу є те, що кожна одиниця кінцевої продукції унікальна за конструкцією, задачами, що розв’язуються, розташу-ванням чи за будь-якими іншими важ-ливими ознаками. Процес вир-ва при цьому має одиничний, неповторний характер. В операційній системі дрі-бносерійного типу вир-ва окремі підрозділи, цехи чи дільниці спеціалі-зуються на виконанні різноманітних операцій. Операційна система масо-вого вир-ва видає великі обсяги від-носно стандартизованих виходів. Опе-раційна система з безперервним про-цесом виробляє значні обсяги одно-рідного виходу. Єдиний засіб розріз-нити окремі одиниці створюваної про-дукції полягає у вимірі продукту в яки-хось довільних одиницях за обсягом, довжиною, площею, вагою або часом. Ресурси, що надходять на вхід систе-ми, безперервним потоком проходять крізь неї, перетворюючись на кінцевий продукт.