Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операційний менеджмент.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
229.38 Кб
Скачать

19. Функції та методи упр-ня операціями.

Упр-ня операціями – дії по розробці та реалізації загальної стратегії та напрямків ОД організації; розробці та застосуванню ОС (операційної системи) та контролю поточного функціонування системи.

Сутність ВМ виражається в його функціях:

Організація - Забезпечує створення найбільш сприятливих умов для досягнення поставлених цілей у визначений термін часу та за мінімальних витрат ресурсів.

Нормування - Здійснює вплив на поведінку об’єкта, чіткими та сувори-ми нормами дисциплінує розробку і реалізацію виробничих завдань, що забезпечує рівномірний і ритмічний хід вир-ва, його високу ефективність.

Планування - Визначення конкретних задач кожному підрозділу на різні планові періоди і розробку виробничих програм.

Координації - Дозволяє досягти уз-годженої та складної роботи учасників процесу виконання планових завдань виробничих та функціональних підрозділів підприємства та цехів.

Мотивації - Забезпечує вплив на колектив цеху у формі спонукальних мотивів до ефективної праці, суспіль-ного впливу, колективних і особистих заохочувальних засобів і т. д.

Контролю - Виражається у формі впливу на колектив людей за допомо-гою виявлення, узаг-ня, аналізу рез-тів діял-ті кожного цеху і доведення їх до керівників підрозділів упр-ня з метою підготовки управл-х рішень.

Регулювання - Здійснює вплив на колектив людей,що зайняті у вир-ві за допом прийняття оперативних заходів по запобіганню і усуненню виявлених відхилень та збоїв. Одночасно відбу-вається координація поточної діял-ті взаємопов’язаних галузей вир-ва для підтримки їх ритмічності.

Функції реалізуються за допомогою відповідних методів:

Організаційні - Перед тим, будь-яка діял-ть буде здійснюватися, вона повинна бути правильно організована: спроектована, націлена, регламенто-вана, нормована, забезпечена необ-хідними інструкціями, фіксованими правилами поведінки.

Адміністративні - відкрите приму-шення людей до тієї чи іншої діял-ті.

Економічні - Використання об’єктивно діючих економічних законів, товарно-грошових відносин і їх економічних категорій для прямого впливу на колективи виробництв для досягнення максимальних результатів з мінімальними витратами.

Соціально-психологічні - Зводяться до двох основних напрям-ків: 1) формування сприятливого мо-рально-психологічного клімату в ко-лективі, що обумовлює більшу віддачу при виконанні завдання за рахунок пі-двищення настрою людей; 2) до вияв-лення і розвитку індивідуальних мож-ливостей кожного, які дозволяють за-безпечити максимальну самореаліза-цію особи у виробничому процесі.

20. Система упр-ня операційною діял-тю.

Система упр-ня операційною діял-тю являє собою сукупність взаємопов’язаних структурних елементів (інформації, технічних засобів її обробки, спеціалістів, відділів по упр-ню, зв’язків і відношень між ними, відповідних функцій, методів і процесів упр-ня), що забезпечують при їх скоординованій взаємодії реалізацію підрозділами поставлених цілей.

В цій системі можна виділити загальні елементи. Такими елементами є: процес упр-ня, цілі системи, об’єкт упр-ня, суб’єкт упр-ня, контур упр-ня тощо.