Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichne_zanyattya_2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
84.95 Кб
Скачать

Культура науково-педагогічного мислення

Найбільш загальною характеристикою пізнавальної спрямованості особистості вчителя є культура науково-педагогічного мислення, основною ознакою якого є діалектичність. Вона виявляється в здатності в кожному педагогічному явищі виявляти складові його протиріччя. Діалектичний погляд на явища педагогічної дійсності дозволяє вчителеві сприймати її як процес, де через боротьбу зі старим відбувається безперервний розвиток, впливати на цей процес, тимчасово вирішуючи усі виникаючі в його діяльності питання і задачі.

Сластьонин В.А. Педагогика. – М., 2002. – С.30

  • Чи можете ви навести приклади такої діалектичності мислення педагога? У чому і як вона виявилася?

Професійно-педагогічна культура вчителя

Професія як сформоване соціально-культурне явище має складну структуру, що включає предмет, засоби і результат професійної діяльності: цілі, цінності, норми, методи і методики, зразки й ідеали. У процесі історичного розвитку змінюються і професії. Одні з них набувають нових соціокультурних форм, інші змінюються незначно, треті зовсім зникають або перетерплюють істотні зміни. Однак розвинуте професійне мислення може перетворитися у свою протилежність, коли воно поглинає інші прояви особистості, порушуючи її цілісність і всесторонність. Відбиваючи суперечливий, діалектичний характер людської діяльності, професійна культура є певним ступенем оволодіння членами професійної групи прийомами і способами вирішення спеціальних професійних задач.

Професійно-педагогічна культура учителя виступає частиною педагогічної культури як суспільного явища. Носіями педагогічної культури є люди, що займаються педагогічною практикою як на професійному, так і непрофесійному рівнях. Носіями ж професійно-педагогічної культури є люди, покликані здійснювати педагогічну працю, складовими якої є педагогічна діяльність, педагогічне спілкування й особистість як суб'єкт діяльності і спілкування на професійному рівні.

Для розуміння сутності професійно-педагогічної культури необхідно мати на увазі наступні положення, що розкривають зв'язок загальної і професійної культури, її специфічні особливості:

  • професійно-педагогічна культура – це універсальна характеристика педагогічної реальності, що виявляється в різних формах існування;

  • професійно-педагогічна культура є інтеріоризованою загальною культурою і виконує функцію специфічного проектування загальної культури в сферу педагогічної діяльності;

  • професійно-педагогічна культура – це системне утворення, що включає в себе ряд структурно-функціональних компонентів, що має власну організацію, вибірково взаємодіє з навколишнім середовищем і є володіє інтегративною властивістю цілого, що не зводиться до властивостей окремих частин;

  • одиницею аналізу професійно-педагогічної культури виступає творча за своєю природою педагогічна діяльність;

  • особливості реалізації і формування професійно-педагогічної культури вчителя обумовлюються індивідуально-творчими, психофізіологічними і віковими характеристиками, соціально-педагогічним досвідом особистості.

Сластенин В.А. Педагогика. — М., 2002. — С. 31—32.

Як ви розумієте тезу автора про те, що професійно-педагогічна культура є інтеріоризованою загальною культурою?

Чи може вчитель із середнім рівнем загального культурного розвитку бути високим професіоналом у своїй педагогічній діяльності? Чому? Аргументуйте свою відповідь.