Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prog-prakt-(b)-FiK-2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний економічний університет

Вінницький інститут економіки

Програма

Виробничої практики

студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

денної форми навчання

спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит»

Курс – IV

Семестр – VIII

Навчальний рік – 2011/2012

РОЗГЛЯНУТО Й ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри фінансів і кредиту

протокол № 3 від 21 жовтня 2011р.

Вінниця 2011/2012 н.р.

ВСТУП

Програма виробничої практики призначена для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр», галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво», напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», професійної орієнтації «Фінанси».

Виробнича практик студентів є невіддільною складовою навчального процесу і важливою ланкою процесу їх професійної підготовки з фаху.

Згідно з навчальним планом денної форми навчання студенти проходять виробничу практику на IV курсі (8-й семестр), що триває 6 навчальних тижні, з них: 2 навчальні тижні – теоретичне навчання (тренінг) і 4 навчальні тижні – виробнича практика.

Дана практика створює можливості для оновлення та закріплення отриманих в університеті теоретичних знань, вивчення безпосередньо на робочому місці працівника стилю та методів роботи працівників належних суб’єктів господарювання. Об’єктами практик є підприємства різних форм власності, бюджетні установи, органи державної податкової служби, територіальні підрозділи Міністерства фінансів України, банківські установи, кредитні спілки, страхові компанії і т.д.

В цілому проведення виробничої практики сприятиме адаптації студентів-практикантів до умов та характеру майбутньої професійної діяльності.

Програма виробничої практики складається із наступних розділів:

  • мета і завдання виробничої практики;

  • загальні методичні вказівки до проходження виробничої практики;

  • зміст виробничої практики;

  • критерії оцінювання;

  • список літератури.

1. Мета і завдання виробничої практики

Метою практики є:

  • оволодіння студентами сучасними практичними методами, формами організації праці в галузі майбутньої професії:

  • формування у них, на основі здобутих теоретичних знань професійних умінь і навичок прийняття самостійних рішень під час виконання конкретної ділянки роботи;

  • закріпити і поглибити здобуті теоретичні знання при вивченні фінансово-економічних дисциплін і навчитись застосовувати їх у практичній діяльності.

Завданням виробничої практики є:

  • підготовка студентів до виконання своїх функціональних обов’язків і використання різноманітних форм і методів практичної роботи;

  • набуття індивідуального досвіду в сфері фінансово-економічних відносин;

  • формування у студентів умінь і навичок формального діловодства, вміння складати управлінські документи;

  • набуття студентами систематизованих навичок фінансово-аналітичних характеристик мислення;

  • розвинення у практикантів організаторських, управлінських, комунікативних здібностей.

2. Загальні методичні вказівки до проходження виробничої практики

2.1. Порядок проходження практики

По прибутті на базу практики студент зобов’язаний подати у відділ кадрів направлення на практику. Начальник відділу кадрів або за його відсутності, відповідальний спеціаліст, інформує начальника установи про практикантів, зміст і тривалість практики та вносить пропозиції щодо послідовності її проходження.

Конкретне місце проходження практики визначає керівник установи. Він також визначає загального керівника практики, який, у свою чергу, визначає керівників практики по окремих розділах програми.

Студент разом з керівником повинен розробити календарний план проходження практики відповідно до вимог даної програми.

Практикантів ознайомлюють з регламентом роботи установи та правилами внутрішнього розпорядку. З огляду на характер інформації щодо діяльності конкретного суб’єкта господарювання визначається обсяг та характер документації, яка використовуватиметься практикантами, останніх попереджують про відповідальність за несанкціоноване поширення конфіденційної інформації.

Крім виконання завдань програми практики, студенти можуть залучатися до виконання окремих завдань, передбачених функціями і процедурами, закріпленими за даним підрозділом. Інформація про виконання таких завдань та безпосередній особистий вклад практиканта повинна знайти відображення у звіті про проходження практики.

2.2. Керівництво і контроль за ходом практики

Керівництво виробничою практикою здійснює професорсько-викладацький склад кафедри фінансів і кредиту Вінницького інституту економіки Тернопільського національного економічного університету (в подальшому кафедра). Кафедра видає студенту програму і щоденник проходження практики, визначає керівників від університету по кожній базі практики.

Основні обов’язки керівника практики від університету:

  • перевіряє правильність складеного календарного плану та здійснює контроль за його виконанням;

  • надає консультації студентам з питань проходження практики, оформлення звіту, орієнтує студентів в пошуку необхідної інформації;

  • в тижневий термін після початку практики подає завідувачу кафедрою інформацію про наявні відхилення в розрізі баз практики (несвоєчасне прибуття студентів, відмова у проходженні практики з боку баз, побутові проблеми тощо) та вживають оперативних заходів щодо їх усунення;

  • здійснює контроль за якістю проходження практики та виконанням календарних графіків шляхом виїзду на базу практики, вивчення наявних у практикантів матеріалів, проведення бесід з керівниками відповідних установ, загальними та безпосередніми керівниками практики

  • перевіряє поданий на кафедру звіт.

Загальну організацію практики здійснює керівник відповідної установи.

Основні обов’язки керівника практики від бази практики:

  • визначає із провідних спеціалістів безпосередніх керівників практики;

  • забезпечує створення нормальних та безпечних умов роботи на місці проходження практики;

  • надає студентам-практикантам і керівнику практики від університету можливість ознайомитися з нормативною базою та службовою документацією необхідною, для виконання звіту, і допомагати студентам-практикантам опанувати програмний матеріал практики;

  • своєчасно інформує кафедру про випадки порушення дисципліни студентами-практикантами;

  • перевіряє достовірність складених студентами звітів про виробничу практику;

  • дає характеристику на студента-практиканта за період перебування його на практиці, вказавши його ставлення до проходження практики, рівень засвоєння окремих положень програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]