Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_8_Netraditsiyni_formi_roboti_z_sim_y...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
109.57 Кб
Скачать

Тема 8. Нетрадиційні форми роботи з сім’єю

Теоретичні питання:

1. Характеристика нетрадиційних форм роботи ДНЗ з сім’єю.

2. Виготовлення пам'яток для батьків з питань виховної роботи у сім'ї.

3. Залучення батьків до роботи гуртків, проведенні ігор, занять, екскурсій і культпоходів з дітьми.

4. Виховні традиції народного календаря та їх використання в роботі сучасних дошкільних установ. Допомога ДНЗ у відродженні народних сімейно-побутових звичаїв, обрядів.

5. Народні ігри, свята в системі роботи дитячого садочка.

Практичні завдання:

  1. Розробити план роботи гуртку для дітей і батьків (проблематика – довільна). *

  2. Розробити комплекс “домашніх завдань” для батьків на спостережливість. *

  3. Розробити макет плакату або листівки, щоб заохотити батьків до співпраці в групі. Підготуватись до її презентації на занятті. *

Теоретичний матеріал для підготовки до заняття:

1. Нетрадиційні форми роботи з батьками

Практиками напрацьовано чимало новітніх форм роботи дошкільного закладу з родиною: проектування або метод проектів (сімейні проекти), створення батьківської кімнати (наприклад, «Родинна світлиця») для зустрічей з мамами і татами, обладнання куточка «Для допитливих дітей та дбайливих батьків», випуск на допомогу батькам рукописного журналу «Родинна сторінка», залучення педагогами батьків до підготовки і проведення з дітьми різних видів діяльності (праця на городі або майданчику, ранкова гімнастика, заняття з художньої праці, будівельні ігри), проведення спільно з родинами свят і днів народження, зустрічі за круглим столом їз спеціалістами у формі запитань і відповідей, перегляди батьками роботи з дітьми у групах, облаштування вдома куточків художньої творчості, домашні завдання і багато інших, які базуються на традиційних формах і допомагають батькам перемогти власний авторитаризм, побачити світ з позиції дитини, відноситись до неї як до рівної, зрозуміти, що неприпустимо порівнювати її з іншими дітьми, що треба радіти її особистому росту, будувати довірливі взаємини з нею.

      Значного поширення набувають творчі форми роботи з батьками, в яких беруть участь діти, інші педагоги і співробітники дошкільного закладу. Часто батькам цікаво не тільки спостерігати за дитиною під час її взаємодії з дорослими не в домашніх умовах, а й самим виступити в новій ролі (театралізованій виставі, спортивному змаганні, конкурсі, засіданні дискусійного клубу).

"Батьківська пошта"

  - нетрадиційна форма спілкування з родиною. Враховується зайнятість батьків. Будь - який член родини має можливість у короткій записці висловити сумніви з приводу методів виховання своєї дитини, звернутися по допомогу до конкретного фахівця й т.п.

"Телефон довіри"

Телефон допомагає батькам анонімно з'ясувати які-небудь значимі для них проблеми, попередити педагогів про помічені незвичайні прояви дітей.

"Батьківські скриньки"

 – форма роботи, яка дозволяє батькам анонімно звернутися до любого з фахівців дошкільного закладу з питаннями, які є для них актуальними, а працівникам ДНЗ своєчасно відреагувати на запит батьків, підготувавши консультацію, семінар або семінар-практикум.