Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_8_Netraditsiyni_formi_roboti_z_sim_y...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
109.57 Кб
Скачать

2. Приклад нетрадиційного підходу

Фрагменты из номера газеты «Дружная семейка»

Рубрика «Криминальная хроника»

В четверг 14 ноября в 16 ч 52 мин во всей стране «Гармония» погас свет. Родителям пришлось принять активное участие в игре «Угадай ребенка». Обоняние и слух родителей оказались на высоте. Инстинкт никого не подвел.

Рубрика «Вредные советы»

Если девочка выходит Ранним утром в детский сад, Дайте ей ватрушку с медом И орешки насыпайте ей в карман. А еще — печенье, булку, Вдруг ей завтрак будет мал? Похудеет, побледнеет, Вдруг подвижной очень станет, И совсем никто не будет «Пышечкой» ее дразнить.

3. Приклад нетрадиційного підходу до організації роботи з батьками

ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

Комунальний заклад

«ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ІНСТИТУТ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ»

61057, М. Харків, вул. Пушкінська, 24

Тел./факс (057) 731-21-31 E-mail: onmibo@ukrpost.ua

“_08_” _________09_______2008 р. №___935___

На №_____________________________

Завідувачам районних (міських) методичних кабінетів

Про надання методичних

рекомендацій щодо організації

роботи з батьками

КЗ “Харківський обласний науково-методичний інститут безперервної освіти” звертає Вашу увагу, що в сучасних умовах упровадження ефективних моделей державно-громадського управління освітою велика увага приділяється вдосконаленню партнерських взаємовідносин навчального закладу і сім’ї.

Сім’я є першоосновою суспільства, соціумом, де найбільшою мірою реалізуються потреби дітей, формуються мотиви їх поведінки як критерію розвитку особистості, відбувається їх самопізнання, самоактуалізація та самореалізація.

Про специфіку психолого-педагогічної і соціально-педагогічної роботи навчального закладу з батьками, проблеми і труднощі на цьому шляху написано чимало. Педагоги, психологи і соціальні працівники відшукують найбільш ефективні методи і способи взаємодії з батьками, особливо зважаючи на разючі соціально-економічні, соціально-культурні та морально-етичні зміни, що відбулися останніми роками.

Так, за даними Державного інституту проблем сім’ї та молоді відповіді батьків на запитання, наскільки сім’я в українському суспільстві здатна повноцінно здійснювати сімейне виховання дітей, розподілилися наступним чином: повністю здатна – 17%, скоріше здатна, чим не здатна – 39%, скоріше не здатна, ніж здатна – 27%, повністю не здатна – 9%, важко відповісти – 8%. Таким чином, можна констатувати, що майже понад 40% батьків визнають свою неспроможність у виховній сфері.

Тому, із широкого кола виховних проблем, які потребують розв’язання, важливо зосередитися на осучасненні, модернізації роботи навчального закладу із сім’єю. Звертаємо Вашу увагу на те, що у 2008-2009 навчальному році треба приділити особливу увагу покращенню роботи з батьками.

На виконання листа Інституту інноваційних технологій і змісту освіти від 16.07.08 р. № 1.4/18-1778 надсилаємо Вам методичні рекомендації, які розроблені співробітниками вищезазначеного інституту для заступників директорів, класних керівників, вчителів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів щодо організації роботи з батьками “Інтерактивні форми роботи з батьками в інноваційному навчальному закладі – Школа-родина” для практичного використання в навчально-виховному процесі (додаток 1).