Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichne_zanyattya_2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
84.95 Кб
Скачать

Практичне заняття №2 Модель особистості педагога-професіонала

Нами <...> розроблений узагальнений варіант ідеальної моделі особистості педагога-професіонала (див. схему).

Схема 1. Модель особистості педагога-професіонала

Реалізація моделі в практичній діяльності і за достатньої працездатності педагога допомагає йому майстерно виконувати свої професійні функції, продуктивно, на високому творчому рівні забезпечувати цілісний педагогічний процес. Як зазначено в моделі, найважливішими якостями вчителя є громадянськість і патріотизм, гуманізм й інтелігентність, висока духовно-моральна культура, відповідальність і товариськість, працьовитість і працездатність. Головні якості педагога-майстра – людинолюбство, творчість і уміння спілкуватися. Гуманістична спрямованість особистості педагога – це його мотиви, інтереси, цінності, ідеали. Кожен учитель повинен стати гуманістом, визнавати людини як вищу цінність на землі, а отже, у своїй педагогічній діяльності він повинен усвідомлювати значимість особистості кожної дитини, будувати взаємини з людьми на основі суб’єктності, співробітництва, любові і поваги. Прояв гуманістичного стилю взаємин варто розглядати як показник професійної майстерності вчителя. Педагогічна спрямованість є базовим утворенням у структурі особистості педагога, саме вона орієнтує його на дитину як на цінність і на розвиток у нього індивідуальних здібностей.

Для успішної діяльності учителя важливу роль відіграють його професійні здібності: дидактичні (навчальні), комунікативні (здатність спілкуватися), перцептивні (професійна пильність, спостережливість), емоційні (здатність почувати і керувати своїми емоціями, володіти собою), прогностичні (здатність намічати перспективи), креативність й імпровізація (здатність до творчості), інтуїція (здатність передбачати), емпатія (здатність до співпереживання), рефлексія (здатність до самоаналізу). Професіоналізм припускає наявність у педагога сукупності творчих здібностей і дослідницьких умінь, серед яких важливе місце займають організаторські здібності і зв'язані з ними ініціативність і активність, наполегливість, увага і спостережливість, мистецтво нестандартно мислити, багата уява, інтуїція, дослідницький підхід до організації й аналізу навчально-виховного процесу, творче вирішення педагогічних задач, самостійність суджень і висновків, емоційно-вольові властивості.

Гребенкина Л. К. Формирование профессионализма учителя в системе непрерывного педагогического образования. — Рязань, 2000. — С. 108—109.

  • Перенесіть схему «Модель особистості педагога-професіонала» у свій робочий зошит і проаналізуйте її.

  • Складіть рецензію до цього тексту.

Педагогічні здібності як якості особистості

Найбільш виразна тенденція в психолого-педагогічній літературі складається в співвіднесенні або ототожненні педагогічних здібностей з особистісними властивостями. Н.Д.Левітов та інші автори ще у 30-і роки називали цілком «сучасні» особистісні якості ідеального вчителя: схильність до педагогічної роботи; любов до дітей; м'якість характеру, рівне, спокійне поводження з дітьми. Характерним для ранніх етапів вивчення педагогічних здібностей був недиференційований розгляд, об'єднання загальних і педагогічних здібностей, а також педагогічних здібностей як якостей особистості і педагогічних умінь.

Сильний вплив на наступні дослідження педагогічних здібностей зробили теоретичні й експериментальні роботи Б.М.Теплова, і зокрема його визначення здібностей і обдарованості, розмежування здібностей від умінь і знань. Прагнення розмежувати загальнотрудові і специфічні педагогічні здібності, а також педагогічні здібності як якості особистості від педагогічних умінь – характерна риса цих досліджень. Так, А.І.Щербаков у якості специфічних педагогічних здібностей виділяв тільки перцептивні здібності, що полягають в адекватному сприйнятті і розумінні школярів учителем. Згідно Н.В.Кузьміної, ті або інші спеціальні педагогічні здібності передбачають високу чутливість (гностичну, конструктивну, комунікативну, організаторську й ін.), необхідну для ефективного формування відповідних умінь.

У якості корисного практичного критерію для виділення педагогічних здібностей прислужилося порівняння різноефективних учителів. У великому дослідженні більш ніж тисячі вчителів, проведеному під керівництвом Ю.К.Бабанського, виявлена релевантність насамперед таких особистісних особливостей, як творчий стиль, мобільність, конкретність і системність мислення при умінні виділяти головне; почуття міри у використанні тих або інших форм і методів викладання; емоційна чуйність; контактність у спілкуванні. <...>

Можна відзначити зростання уваги дослідників до системних, цілісних особливостей особистості вчителя, у першу чергу до мотиваційно-потребової сфери. Так, В.Пароль установив вплив ціннісно-орієнтаційної позиції вчителя (спрямованості на матеріальну нагороду або задоволення потреб у цікавій і творчій роботі) на прояв здібностей до різних видів діяльності (налагодження контактів з учнями, використання методичних розробок, наочних засобів). В.А.Сластьонін розробив класифікацію особистих і професійно-педагогічних якостей вчителя в залежності від спрямованості його особистості – якостей, що визначають ідеологічну спрямованість (світогляд, ідейні переконання, суспільна активність); професійно-педагогічну (інтерес і любов до дитини, спостережливість, наполегливість, товариськість); пізнавальну (пізнавальні потреби й інтереси, інтелектуальна активність, почуття нового, готовність до педагогічної самоосвіти).

Коссов Б. Б. Личность и педагогическая одаренность: Новый метод. — М.; Воронеж, 1998. — С. 8-9

А які ознаки педагогічної обдарованості можете назвати ви? Чи зустрічалися вам люди, що володіли яскраво вираженою педагогічною обдарованістю? Наведіть приклади.