Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОЦІНКА БІЗНЕСУ ТА ПІДПРИЄМСТВА.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
879.62 Кб
Скачать

2.3.1 Метод чистих активів

У відношенні методу чистих активів застосовуються всі загальні правила оцінки вартості бізнесу, установлені для методів витратного підходу.

Метод вартості чистих активів дає кращі результати при оцінці підприємств:

  • доходи яких не піддаються точному прогнозу;

  • підприємство має значні матеріальні й фінансові активи (ліквідними цінними паперами, інвестиціями в нерухомість і т.д.);

  • потрібно оцінити нове підприємство, що не має ретроспективних даних про прибутки.

Основним достоїнством даного методу є те, що він ґрунтується на конкретних активах, що знаходяться у власності компанії. Серйозним недоліком є те, що в розрахунках не присутні очікувані і майбутні результати діяльності оцінюваного бізнесу.

Ринкова вартість бізнесу методом чистих активів визначається як різниця між сумами ринкових вартостей всіх активів підприємства і його зобов'язань.

Розрахунок методом вартості чистих активів містить у собі наступні етапи:

1. Оцінюється нерухоме майно підприємства по ринковій вартості.

2. Визначається ринкова вартість машин й устаткування.

3. Виявляються й оцінюються нематеріальні активи.

4. Визначається ринкова вартість фінансових вкладень, як довгострокових, так і короткострокових.

5. Товарно-матеріальні запаси переводяться в поточну вартість.

6. Оцінюється дебіторська заборгованість.

7. Оцінюються витрати майбутніх періодів.

8. Зобов'язання підприємства переводяться в поточну вартість.

9. Визначається вартість власного капіталу шляхом вирахування з обґрунтованої ринкової вартості суми активів поточної вартості всіх зобов'язань.

2.3.2 Метод ліквідаційної вартості

Метод ліквідаційної вартості варто використовувати, коли підприємству погрожує банкрутство, тобто коли підприємство припиняє свої операції, розпродає матеріальні, а якщо є й нематеріальні активи й погашає всі свої зобов'язання.

Ліквідаційна вартість підприємства являє собою різницю між сумарною вартістю всіх активів підприємства і витратами на його ліквідацію. Звичайно цей метод дає нижній рівень вартості оцінюваного бізнесу, тому що як правило, існують обмеження за часом на продаж активів, крім цього зменшення вартості відбувається за рахунок ліквідаційних витрат.

При визначенні ліквідаційної вартості бізнесу вартість ділової репутації і нематеріальних активів, зв'язаних з одержанням доходів у майбутньому, знецінюється і приймається рівної нулю.

У відношенні інших процедур методу ліквідаційної вартості застосовуються загальні правила оцінки бізнесу, установлені для витратного підходу.

Роботи з оцінки містять у собі кілька етапів:

1. Береться останній балансовий звіт.

2. Розробляється календарний графік ліквідації активів, тому що продаж різних видів активів підприємства вимагає різних тимчасових періодів.

3. Визначається валовий виторг від ліквідації активів.

4. Оцінна вартість активів зменшується на величину прямих витрат. До прямих витрат, пов'язаних з ліквідацією підприємства, відносяться комісійні оцінній й юридичній фірмам, податки й збори, які сплачуються при продажі.

5. Ліквідаційна вартість активів зменшується на витрати, пов'язані з володінням активами до їхнього продажу, включаючи витрати на зберігання запасів готової продукції й незавершеного виробництва, витрати на зберігання обладнання, машин, механізмів, об'єктів нерухомості, а також управлінські витрати по підтримці роботи підприємства аж до його ліквідації.

6. Додається (або віднімається) операційний прибуток (збитки) ліквідаційного періоду.

7. Віднімається сума виплат працівникам підприємства, включаючи вихідну допомогу, вимоги кредиторів по зобов'язаннях, забезпечених заставою майна ліквідованого підприємства, заборгованість по обов'язковим платежам у бюджет і в позабюджетні фонди, розрахунки з іншими кредиторами.