Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_po_istorii_ekonomiki.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
577.54 Кб
Скачать

Тема 4. Економічний розвиток зарубіжних країн з 1939 року до наших часів.

План.

І. Розвиток економіки США в сучасний період:

1.1. Вплив другої світової війни (1939 – 1945 р.р.) на економіку США.

1.2. Розвиток економіки США в 1945 – 1960 р.р.

1.3. Розвиток економіки США в 70 – 90 р.р. ХХ століття

2. Розвиток економіки Німеччини в сучасний період:

2.1. Вплив другої світової війни на економіку Німеччини.

2.2. Господарство Німеччини в 1945 – 1960 рр.

2.3. Розвиток господарства ФРН в70 – 90 рр. ХХ століття.

І. Розвиток економіки сша в сучасний період:

1.1. Вплив іі світової війни на економіку сша (1939 – 1945 рр.)

Розкриваючи це питання, в першу чергу необхідно звернути увагу на такі основні факти та процеси.

  1. Сполучені штати реально вступили у війну проти фашистської Німеччини тільки в 1944 р., коли основні сили противника були розгромлені радянською армією. Втрати американських військ порівняно з СРСР, Францією і Англією були мінімальними.

  2. Війна сприяла подальшому успішному розвитку економіки США. Вони стали основним постачальником сировини, обмундирування, озброєння для воюючих країн. У зв’язку з цим значно розширились державні замовлення монополії. Капіталовкладення в промисловість склали – 76 млрд. дол.. За рахунок державних коштів монополії побудували в роки війни 2500 підприємств. За бюджетні кошти були модернізовані також підприємства провідних монополій – Дюпона, Моргана та інших. Посилилась роль держави в регулюванні економічного життя. Був установлений контроль над зарплатою та цінами, введено нормування всіх видів стратегічної сировини. Примусово закривались дрібні підприємства.

  3. В умовах сприятливої кон’юнктури всі галузі господарства збільшили випуск продукції. Особливо значні успіхи мали місце в металургії та машинобудуванні. В роки війни були побудовані 20 потужних домен, які забезпечили додаткове виробництво чавуну в розмірі 9 млн. тн. щорічно. Приріст виробництва сталі склав 25 млн. тн. (за рахунок розширення потужностей мартенівських цехів та інтенсифікації виробництва). Питома вага електросталі збільшилась у 10 разів. Успішно розвивалась порошкова металургія. Було встановлено 120 нових прокатних станків та модернізовано старі. Кількість станочного парку в машинобудуванні зросла в 3 рази. В металообробці були автоматизовані всі основні операції (подача заготовки на станок, обробка, зняття зі станка, транспортування). Суттєву роль у підвищенні продуктивності праці відіграло впровадження багаторізцевих станків, різців із твердих сплавів, обробка металу тисненням та штампування.

Все це разом з конвейєрним способом виробництва, стандартизацією, внутрішньогалузевим кооперуванням дало можливість виготовляти сотні тисяч одиниць військового озброєння, далеко випереджаючи фашистську Німеччину з її сателітами (86 тис. танків, 296 тис. літаків і т. д. ). Значні зміни відбулись і в сільському господарстві. Площі посівів збільшились на 5 %. Обсяг продукції зріс на 36 %. Значно розширилась торгівля з Канадою та Латиноамериканськими країнами. Вивіз капіталу зріс з 14 до 29 млрд. дол.

У кінці війни економіка США давала 60 % загального випуску промислової продукції світу. Національний прибуток збільшився в 2 рази. Прибутки монополій зросли з 3 до 70 млрд. дол. У країні було сконцентровано ¾ світових запасів золота. Заборгованість союзників внаслідок допомоги їм по так званому ленд-лізу склала 44 млрд. дол.. У роки війни США емігрували видатні європейські фізики – Р. Оппенгеймер, А. Ейнштейн, Нільс Бор, Енріко Фермі. Їх зусиллями була створена атомна зброя, яку в кінці війни Сполучені Штати застосували проти свого противника – союзника Німеччини – мілітаристської Японії (бомбардування японських міст Хіросіма та Нагасакі). Війна сприяла значному посиленню економічної, політичної і військової могутності Америки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]