Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧА ЗАР КУЛЬТ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Її місце у навчальному процесі

1.1 Мета викладання дисципліни

Однією з головних умов становлення державності України є її входження у світ сучасних культурних надбань. Адже саме сфера культурних знань сприяє формуванню у особистості широкого світобачення, орієнтованого на загальнолюдські гуманістичні цінності. Культура відіграє все більшу роль у формуванні та зміцненні громадянського суспільства, поглибленні демократизації, розвитку творчих здібностей людини.

Останні роки поглиблюється інтерес до культурологічної проблематики, який значно активізувався у зв’язку з введенням у навчальних закладах курсів історії світової та вітчизняної культури. Курс історії та теорії культури дає можливість не тільки прилучити студентську молодь до скарбниці мудрості й досвіду, надбаних людством протягом тисячоліть, а й сформувати навички для виявлення закономірностей культурно-історичного процесу та його особливостей на різних етапах, удосконалити системне мислення студентів, сприяти створенню багатовимірної особистісної картини світи і розвиненої професійної культури.

Вивчення курсу має за мету висвітлити фундаментальні досягнення світової культури, розкрити єдність і різноманітність культур світу, показати значимість культури в життєдіяльності людини і соціальних груп, її роль у творчості та вдосконаленні особистості, гуманізації суспільних відносин.

Програма курсу передбачає висвітлення історії і теорії зарубіжної культури з найдавніших часів до сьогодення. В основу програми покладено концепцію взаємозв’язку та взаємодії культур, основою якої є діалог ціннісних систем із визначеними національними та історичними картинами світу.

Курс історії та теорії зарубіжної культури дає можливість навчити студентів науково осмислювати культурні процеси, бачити і розуміти зв’язки та взаємну обумовленість між різними складниками культурної системи, розглядати різні типи культур в процесі їх історичного розвитку і співіснування, впливу на формування цивілізованого суспільства та окремої особистості,  толерантно ставитися до етнонаціональної та суспільної різноманітності культурних форм.

1.2 Завдання вивчення дисципліни. Знання та вміння

Опанувавши курс «Історія та теорія культури», студенти повинні знати основні методологічні підходи до вивчення культури; наукові підвалини розгляду генезису культури; стратегії аналізу конкретних феноменів культурної історії людства; орієнтуватися в історичних типах культур і культурних регіонах; вміти використовувати джерела з історії культури для збагачення своїх знань, демонстрації власної думки і у порівняльних дослідженнях; самостійно поновлювати, систематизувати і застосовувати здобуті знання, вміння та навички у своїй професійній діяльності.

Історія та теорія зарубіжної культури

Теми

Кількість годин

Лекц.

ССем.

Сам. роб.

Інд. Роб.

Форми контр

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. Культура як об’єкт теоретичного аналізу

1

Культура як об’єкт теоретичного аналізу

4

2

2

4

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2 Історичні етапи розвитку культури

2

Ранні форми культури

2

-

2

2

3

Культура Стародавніх цивілізацій

2

2

2

2

4

Античність та її місце в історії світової культури

2

2

2

2

5

Візантійська культура

2

2

2

2

6

Середньовічна культура країн Західної та Центральної Європи

2

2

2

2

7

Культура епохи Відродження

2

2

2

2

8

Реформація в історії Європейського культурного регіону

2

2

2

2

9

Західноєвропейська культура періоду Просвітництва

2

2

2

2

10

Європейська культура ХІХ століття

2

2

2

2

11

Європейська культура ХХ століття

2

2

2

2

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3 Культурні регіони

12

Культурні регіони

4

8

17

18

Всього

28

26

39

42

ТЕМАТИКА ТА ЗМІСТ ЛЕКЦІЙ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

Культура як об’єкт теоретичного аналізу