Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧА ЗАР КУЛЬТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Тема 6. Проблема культурного синтезу

План

1.Культурологічна та історична типологія культурних регіонів.

2.Регіональна єдність та національна своєрідність культури країн регіонів.

3.Роль расово-етнічного фактора у формуванні націй і культур.

Проблемно-пошукові питання:

  1. Тенденції до культурної інтеграції: історія та сучасність.

  2. Механізми поширення культурних інновацій.

  3. Що таке культурний симбіоз?

  4. Як впливає політична регіоналізація на формування культурних зон?

Методичні рекомендації:

Перед студентами стоїть важливе завдання: спираючись на історію формування культурних регіонів, показати закономірності культурного синтезу як одного із закономірностей існування культури. Тенденції до культурної інтеграції простежуються з найстародавніших часів: стародавній Вавілон і Стародавній Єгипет, еллінізм та давньоримська культура епохи імперії тощо. В ці епохи відбуваються процеси расового та етнічного змішування, запозичення та поширення культурних інновацій, культурний симбіоз та культурний синтез, які забезпечують формування культур якісно нового типу, як з точки зору расово-етнічного носія, так і з точки зору рівня культурно-цивілізаційних процесів.

Вивчення історії будь-якого культурного регіону повинно враховувати проблему культурного синтезу. Студенти повинні знати політичну географію регіону, особливості культурних зон, особливості етнічно-расового складу. Знати особливості і основні чинники формування нових націй, їх своєрідність у порівнянні з іншими регіонами. Студенти повинні вміти ідентифікувати культурні артефакти і соціально-політичні і мистецьки явища країн регіонів з точки зору расово-етнічних складових, наявності чи відсутності місцевого субстрату, розуміти культурні чинники і механізми, які сформували те або інше національне або регіональне культурне явище, розуміти механізм формування нових націй в сучасних умовах.

Рекомендована література: 5, 29, 32, 42, 51, 93, 95, 97, 124

Тема 7. Культура латиноамериканського культурного регіону

План

  1. Культура доколумбових цивілізацій та їх своєрідність (майя, інки та ацтеки).

  2. Вплив стародавніх культур латиноамериканського регіону на формування сучасної самобутньої латиноамериканської культури.

  3. Культурологічна та історична типологія латиноамериканського культурного регіону.

  4. Культурні досягнення нових латиноамериканських народів.

Проблемно-пошукові питання:

  1. У чому полягає самобутність культури латиноамериканського регіону?

  2. Якою була роль етнічного фактора у формуванні латиноамериканських націй та їх культур?

Методичні рекомендації:

Знання з попереднього блоку самостійної роботи (Див. «Проблема культурного синтезу») студенти мають можливість застосувати при дослідженні культурної самобутності латиноамериканського культурного регіону. В контексті проблеми культурної самобутності та культурного впливу розглядається зародження культури індіанців, культури доколумбових цивілізацій та їх своєрідність. Культура Латинської Америки колоніального періоду включає вже поняття культурного симбіозу, специфіку формування національних культур латиноамериканського регіону. Варто з’ясувати, коли формуються перші концепції історико-культурної самобутності Латинської Америки і якими вони є в латиноамериканській думці і зарубіжній культурології ХХ століття. Подібне дослідження дозволяє отримати загальне уявлення про найважливіші культурні досягнення як доколумбових цивілізацій так і нових латиноамериканських народів, познайомитися як із європейською так і латиноамериканською філософською та суспільною думкою щодо своєрідності і культурної значимості латиноамериканських народів: М.де Унамуно, Ортеги-і-Гассета, Германа фон Кейзерлінга, А.Тойнбі, О.Шпенглера, Андреса Бельо, Гонсалеса Прадо, Хосе Марті, Хосе Маріатегі, Енрікеса Уренья, Леопольдо Сеа, А.Карпентьєра, Габріеля Гарсіа Маркеса, Жоржа Амаду.

Рекомендована література:13, 38, 61, 62, 74, 124