Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧА ЗАР КУЛЬТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Тема 8. Культура сша і Канади

План

1. Сполучені Штати Америки. Культура колоніального періоду.

2. Загальноамериканська культура в умовах здобуття та розвитку державної незалежності сша.

3. Культура Канади.

4. Сучасна культура США.

Проблемно-пошукові питання:

1.Провіденційний та емблематичний характер мислення пуритан.

2.Зв’язок колоніального мистецтва з західноєвропейськими культурними традиціями.

3.Просвітництво і процеси секуляризації науки і освіти. Діяльність Б.Франкліна.

4.Американське мистецтво і формування соціально-психологічних основ “американського характеру

5. Відміннсть культурної історії Канади від культури США.

6.Сучасні США та культура Західної Європи: проблеми взаємодії.

Методичні рекомендації:

У підготовці до теми важливо розуміти, що в існуванні спільності та істотних відмінностей історико-культурного буття США і Канади визначальними були асимілятивні можливості. Асиміляція культурного надбання народів з різним рівнем суспільного розвитку, американська дійсність визначила дисгармонію їхніх взаємовідносин та умов органічного розвитку. Цінності пуританізму виступають формуючими компонентами розвитку національної свідомості американців. Варто дослідити межі впливу американської дійсності на розвиток мистецтва: своєрідність поєднання європейської, африканської та індіанської культур. Декларація про незалежність 4 липня 1776 р. Конституція 1787 р. обумовили інтелектуальне і фізичне народження США. Культура епохи Громадянської війни та Реконструкції (1861-1877 рр.) є заснуванням якісно іншого типу культури, своєрідність якого необхідно визначити. (“Американська мрія”, “Олджеризм”).

Варто звернути увагу на складність виникнення та формування канадської держави, наявність франко- та англоканадської культур. Специфіка шляхів національного самовизначення та демократичних основ політичного життя обумовлені змінами умов існування американського суспільства XX ст. Загальні світоглядні позиції художньої культури будуються на стереотипах «масового мистецтва». Духовна атмосфера США актуалізує рух контркультури та крайній націоналізм (концепції «чорної естетики»). Дослідження потребує мистецтво афроамериканців саме з точки зору поєднання етнічної своєрідності та загальнохудожнього в мистецтві.

Рекомендована література: 8, 9, 36, 50, 72, 105, 124

Тема 9. Арабо-мусульманський культурний регіон

План

1. Передумови формування арабо-мусульманського культурного регіону.

2. Мухаммад - пророк Аллаха: морально-психологічний портрет.

3. Коран як пам'ятка культури.

4. Особливості становлення арабо-мусульманського культурного регіону.

5. Арабо-мусульманське мистецтво.

Проблемно-пошукові питання:

  1. Яку роль відіграє іслам і історії світової культури?

  2. Коран та Біблія: спільне та відмінне.

  3. Мечеть як архітектурна форма світоглядної концепції.

  4. Арабо-мусульманська наукова та філософська думка. Суфізм.

Методичні рекомендації:

У першому питанні необхідно розглянути біблійні оповідання про походження та легендарне минуле арабів, етногенез арабів, Аравію за часів родо-племінного устрою. Звичаї та традиції арабів доісламської пори, релігійне тло становлення культури арабів визначили соціальну структуру традиційного арабського суспільства. Необхідно прослідкувати зв'язки Аравії з древніми культурами Сходу (Месопотамія, Близький Схід). Формування центрів арабської культури також безпосередньо пов’язано з релігійним чинником. Як саме?

Друге питання передбачає розгляд родоводу Мухаммада. Дитинство та юність майбутнього пророка. Ознаки обранства. Богошукання. Початок проповідницької діяльності. Гуртування общини віруючих - умми. Ріст напруги в міській общині Мекки. Хіджра. Діяльність Мухаммада в оазі Ясріб. Перша мечеть – «Місце поклоніння». Підкорення Мекки. Кааба - головна святиня мусульман. Від політеїзму до послідовного монотеїзму. П’ять стовпів ісламу.

Третє питання пов’язано з дослідженням Корану та його космології. Варто дослідити наступні контексти: Коран та калам. Іслам та християнство. Іслам та іудаїзм.

Становлення арабо-мусульманського культурного регіону пов’язано з факторами поширення й утвердження ісламської культури. Арабський халіфат. Особливості культури середніх віків арабського Сходу. Культура Арабського Заходу (Магрібу). Арабська Іспанія. Розвиток ісламського права. Шаріат. Араби та антична наука. Система освіти.

П’яте питання передбачає розгляд своєрідності арабо-мусульманського мистецтва: поезії, пластичного мистецтва (каліграфії, мініатюрного живопису), архітектури. Пропонується порівняти мечеть і християнський храм: архітектурні форми різних світоглядних концепцій.

Рекомендована література: 5, 32, 93, 124