Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspect_OCT.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
6.31 Mб
Скачать

3.3Синтез комбінаційних пристроїв на дешифраторах

Дешифратори зручно використовувати в тих випадках, коли потрібно сформувати деяку кількість взаємно синхронізованих сигналів, або в загальному реалізувати деяку систему логічних функцій. При цьому дешифратор використовується у вигляді постійного запам’ятовувального пристрою (ПЗП), в якому містяться задані логічні функції. Для того, щоб детальніше зрозуміти вищесказане, розглянемо приклад. Нехай слід розробити цифрових пристрій, на вхід якого надходить циклічна двійкова послідовність Х: (0,1,2,3,4,5,0,1,2,3,4,5... і т.д.). У відповідь на це, розроблюваний пристрій повинен генерувати три синхронні послідовності, які в часовій формі виглядатимуть так (див. рис.3.7):

Рис. 3.33 Генеровані цифровим пристроєм сигнали

Система логічних функцій роботи даного пристрою матиме вигляд:

( 3.0 )

Якщо подивитись на систему логічних функцій дешифратора (3.2), то стає зрозумілим, що там зустрічаються всі можливі терми системи (3.6). Залишається тільки об’єднати необхідні з них за допомогою зовнішніх диз’юнкторів. Схематично це буде мати наступний вигляд (див.рис.3.8):

Рис. 3.34 Схема генератора сигналів представлених на рис.3.7

В іншій інтерпретації, робота пристрою може бути представлена так: сигнали Х надходять на вхід дешифратора послідовно, тому моменти часу 0,1,2,3,4,5 мають свої відповідні кодові послідовності, які на виході дешифратора перетворюються на сигнал "біжучої" в часі одиниці. Цей сигнал надходить на входи ЛЕ "АБО", які і формують відповідні вихідні сигнали.

3.4Синтез комбінаційних пристроїв на мультиплексорах

Комбінаційні пристрої на мультиплексорах дозволяють реалізувати довільні логічні функції, і подібно до КП на дешифраторах, забезпечують зменшення кількості корпусів ІС на платі цифрового притсрою. Синтез КП на мультиплексорах полягає в тому, що задавши інформаційним входом лог.0 або лог.1 можна виключити або включити в логічну функцію той чи інший мінтерм, який визначається адресним кодом. Тому мультиплексор зручно застосовувати для реалізації довільної функції змінних, що подана в УДНФ. Оскільки вихід в мультиплексора один, то й логічну функцію можна реалізувати на ньому одну. Для реалізації системи логічних функцій слід використати каскадування декількох мультиплексорів. Методику синтезу розглянемо на прикладі.

  • Нехай слід розробити пристрій, на вхід якого надходить циклічна двійкова послідовність Х: (0,1,2,3,4,5,6,7... і т.д.). У відповідь на це, пристрій повинен генерувати кодову послідовність (01110010). Для цього зручно застосувати мультиплексор 8-1, інформаційні входи якого потрібно з’єднати з однойменними розрядами даного коду, як це показано на рис.3.9

Рис. 3.35 Генератор кодової послідовності на мультиплексорі 8-1

Робота даного пристрою відбувається наступним чином: на адресні входи надходить двійкова послідовність Х: (0,1,2,3,4,5,6,7... ), що спричиняє послідовне під’єднання до виходу Y входів D0,D1,D2..., і як наслідок, на виході з’являється кодова послідовність "запрограмована" за допомогою подачі на ці входи лог.0 та лог.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]