Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

10.Види технологічних планувань торгового залу

Види технологічних планувань торгового залу можуть бути різні і залежать від конфігурації торгового залу, форм роздрібного продажу товарів, що використовуються. Залежно від цього, в сучасний період використовуються наступні види планувань:

- Лінійне - розміщення товарів і проходів для покупців у вигляді паралельних ліній торгово-технологічного устаткування, що розташовуються в подовжньому або поперечному напрямах щодо подовжньої осі торгового залу. Для кращого використовування торгової площі магазину при цьому плануванні лінії з товарами розміщуються також уздовж стін і навіть віконних отворів. Таке планування широко використовується в магазинах самообслуговування, універмагах, супермаркетах.

  • Виставкове – це планування використовується для організації продажу по зразках. В цьому випадку весь торговий зал перетворюється на виставку зразків, розміщених на різних видах устаткування (подіумах, прилавках, горах, вітринах і ін.) згрупованих в основному по функціональному призначенню.

  • Галерейне – цей вид планування в справжній період знайшов найширше використовування в реконструйованих крупних універмагах і будинках торгівлі, в подовжених залах яких по довжині магістрального проходу формується велика кількість спеціалізованих салонів і бутиків. У принципі галерейне планування – це повернення до минулого.

  • Боксове – обумовлена плануванням торгових залів, вбудованих в житлові будинки магазинів, які були розділені на окремі бокси (відсіки) сходовими маршами під'їздів житлового будинку. Боксове планування торгових залів магазинів створює утруднення в організації ефективного торгово-технологічного процесу при високій інтенсивності купівельних потоків і не рекомендується при упровадженні самообслуговування. Тому такий вигляд планування характерний для індивідуальної форми торгового обслуговування.

11.Вимоги до пристрою торгових залів магазинів

Найважливішими вимогами до облаштування і планування торгового залу магазину є:

- вільний рух купівельного потоку, що забезпечується його раціональною організацією, спрямованістю і достатньої шириною магістральних проходів, відповідної густини потоку;

- забезпечення найкоротших шляхів руху товарів з приміщень зберігання і підготовки товарів до продажу, до місць викладення і розміщення;

- створення хорошої продивляємості торгового залу і зручностей для орієнтації покупців.

Залежно від асортиментного профілю магазину, методів продажу товарів, а також параметрів і конфігурації торгового залу можуть використовуватися різні варіанти планувальних рішень. Найефективніше планувальне рішення забезпечують торгові зали з конфігурацією прямокутника наближається до квадрата, тобто відношення глибини і довжини торгового залу 1:1, 1:1,5 або 1:2.

Планування торгового залу повинне забезпечити:

  • раціональну організацію потоку покупців, яка дозволить розширити що оглядається ними експозиційну площу;

  • спрощення процесу поповнення кількості товарів;

  • зручність підходу до товару, його огляд і відбір;

  • закріплення позитивного іміджу і підкреслити особливість пункту продажу, що забезпечується глибоким асортиментом, рекламою і інформацією, високим рівнем кваліфікації і уважності персоналу;

  • створення у покупців сприятливого для здійснення покупки настрою, усуваючи елементи перешкоджаючі цьому.

При плануванні торгових залів магазинів самообслуговування велике значення має визначення оптимальної структури площ окремих зон. В торгових залах універсамів і супермаркетів можна виділити наступні зони:

  1. площа зайнята торгово-технологічним устаткуванням, що називається настановною площею;

  2. площа, відведена для переміщення покупців і відбору товарів;

  3. площа вузлів розрахунку, камер схову, столів упаковок, входу-виходу.

Найбільшу величину має площу для покупців, значення якої може складати до 55% від площі торгового залу.

Настановна площа під торгово-технологічне устаткування займає від 28 до 32% від площі торгового залу.

Площа під вузли розрахунку, столи упаковок і ін., повинна бути в межах 12 – 15% від площі торгового залу.

Ці значення взаємозв'язані між собою і можуть змінюватися залежно від конкретних умов роботи магазина. Так, в крупних універмагах і супермаркетах, при високій інтенсивності купівельних потоків необхідно збільшувати площу для покупців і вузлів розрахунку, за рахунок зменшення площі під установку устаткування до 26 – 28%

Торговий зал повинен мати якомога більший периметр глухих стін без віконних і дверних отворів, що має велике значення для підвищення ефективності планування торгового устаткування. Ефективність використовування площі торгового залу визначається коефіцієнтами настановної і демонстраційної площі. Настановною площею називається площа, зайнята торгово-технологічним устаткуванням (прилавками, вітринами, горами, стелажами, контейнерами і ін.) Настановна площа визначається як сума площ підстав устаткування, розміщеного в торговому залі. В настановну площу включається і площа, зайнята підставами крупногабаритних товарів, розміщених на підлозі. Коефіцієнт настановної площі (Кнаст..) є відношенням настановної площі (Sнаст) до площі торгового залу і визначається по формулі:

Кнаст..=Sнаст./Sт.з.

де Кнаст. – коефіцієнт настановної площі;

Sнаст. – настановна площа торгово-технологічного устаткування в торговому залі;

Sт.з. – площа торгового залу.

Площа під викладення товарів, звана демонстраційною (експозиційної) площею, визначається як сума площ всіх площин устаткування, на яких були викладені товари. Вона включає всі горизонтальні, вертикальні і похилі площини, на яких розміщується товар.

Коефіцієнт демонстраційної площі (Кдем.) є відношенням суми площ всіх елементів устаткування, на яких був виставлений товар (Sдем.) до площі торгового залу магазина (Sт.з.)

Кдем.= Sдем../ Sт.з..

Залежно від товарної спеціалізації, місця розташування магазина, інтенсивності купівельних потоків і розмірів торгового залу значення коефіцієнтів настановної і демонстраційної площі може варіюватися в наступних межах: Кнаст.=0,27–0,32; Кдем.=0,65-0,75.

При плануванні торгових залів магазинів важливим моментом є оптимальний розподіл площі між окремими групами товарів. При цьому необхідно враховувати ряд чинників, основними з яких є: глибина асортименту даної товарної групи; частота попиту на даний асортимент товарів; витрати часу покупців на їх огляд і вибір; габаритні розміри цих товарів.

Одним із значущих елементів планування торгового залу є визначення послідовності розміщення товарів в торговому залі. Це також залежить від частоти попиту на товари окремих груп, комплексності придбання, габаритів і ваги асортименту, що реалізується. Цей принцип передбачає розміщення товарів високої частоти попиту (молочні товари, ковбасні вироби, напої) в глибині торгового залу, з тим, щоб на початку шляху купівельних потоків не було їх скупчення і забезпечено вільне переміщення. В невеликих магазинах, розташованих в житлових зонах, при обмежених купівельних потоках такі товари можна розташовувати прямо на вході.