Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

12.Торгово-технологічний процес у магазині

Технологічний процес магазина, забезпечує обробку товарних потоків, починаючи з надходженням товару в магазин і кінчаючи повною підготовкою їх до продажу. Він включає такі операції, як приймання товарів по кількості і якості, зберігання, фасування, упаковка, переміщення, викладення на торговому устаткуванні.

Принципово технологічний процес магазина можна розділити на дві складові частини: операції, пов'язані з товаром; операції безпосереднього обслуговування покупців.

В будь-якому магазині, незалежно від його потужності і асортиментного профілю операції з товаром є найбільш витратоємкими і переважають в загальній сумі витрат, пов'язаних з виконанням технологічного процесу.

До них відносять наступні операції:

  • розвантаження товарів, що поступають, і переміщення в приміщення для приймання;

  • приймання товарів по кількості і якості

  • переміщення товарів в приміщення для зберігання або безпосередньо в торговий зал (залежно від ступеня підготовленості їх до реалізації);

  • зберігання товарів;

  • підготовка товарів до продажу;

  • переміщення товарів в торговий зал;

  • викладення товарів на торговому устаткуванні.

З метою зниження витрат і підвищення ефективності виконання технологічного процесу в магазинах, необхідно передбачити використовування засобів механізації трудомістких процесів.

13.Механізація операцій технологічного процесу в магазині

Навантажувально-розвантажувальні роботи

Вживання автомобілів-самонавантажувачів, машин з вантажопідйомним бортом, авто-, електоронавантажників, спеціальних розвантажувальних, підйомних зрівняльних майданчиків.

Транспортування і переміщення вантажів

Комплексна механізація і автоматизація переміщення вантажів, оснащення засобами малої механізації - візками, колісними піддонами, підвісними шляхами, транспортерами, конвеєрами, ліфтами.

Підготовка товарів до продажу

Механізація нарізки і розруб товарів гастрономів, заморожених продуктів, сортового м'яса і птаха. Механізація і автоматизація нарізки, зважування і упаковки під вакуумом в синтетичні матеріали, фасування товарів. Механізація етикетування і маркування.

Зберігання товарів

Автоматизація регулювання режиму зберігання. Оснащення низькотемпературними і середньо температурними холодильними установками. Упровадження централізованого холодозабезпечення.

Продаж товарів

Механізація продажу товарів, процесу зважування, підрахунку вартості, шляхом використовування електронного оптичного ваговимірювального устаткування.

Розрахунок за куплені товари

Використовування для розрахунково-касових операцій високопродуктивних електронних контрольно-касових апаратів, що друкують чек з позначенням приватних підсумків вартості покупки, вартості всієї покупки, розміру купюри, врученої касиру і що належить покупцю здача.

Відповідальну частину технологічного процесу в магазині складають операції безпосереднього обслуговування покупців, до яких відносяться:

зустріч покупця і пропозиція ним товарів;

  • відбір товарів покупцями;

  • розрахунок за відібрані товари;

надання покупцям додаткових послуг.

В магазині повинні бути створені всі умови для безперешкодного ознайомлення покупця з пропонованим асортиментом товарів, їх зручної відбірки інформації і реклами про той або інший товар, що забезпечується відповідним рівнем мерчандайзингу торгового підприємства.