Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

18.Склад груп приміщень складу, їх планування

В залежності віх характеру складських операцій, що виконуються, усі приміщення загальнотоварних складів поділяють на наступні групи: базового та оперативного призначення, підсобно-технічні, допоміжні та адміністративно-побутові.

Основні приміщення призначені для виконання технологічних операцій з товаром з приймання, зберігання та відпуску їх у роздрібну мережу. В цю групу входять камера зберігання токарів, експедиції з приймання та відпуску, розпаковачні, фасовочні та пакувальні, а також транспортні коридори, які їх поєднують.

Підсобно-технічні приміщення включають ремонтні майстерні, станції для зарядження акумуляторів, котельні, машинні відділення холодильних установ, вентиляційні, комори для господарських матеріалів та інвентарю.

Допоміжні приміщення призначені для зберігання тари, контейнерів та подонів. Сюди також входять карантинні камери та лабораторії для перевірки якості товарів.

Адміністративно-побутові приміщення включають до себе кабінет керівника та його заступників, приміщення для розташування основних функціональних служб керуючого апарату, кімнату товарних зразків або асортиментні кабінети, приміщення санітарно-гігієнічного призначення, кімнату відпочинку, залу .для проведення громадських заходів та ін.

Загальна площа складу включає приміщення усіх перелічених груп, кількість яких залежить від призначення складу.

Розмір площі та кількість оперативних приміщень загальнотоварного складу залежить .від масштабів роздрібної торгівельної мережі, яка обслуговується, розміру товарних запасів, особливостей зберігання та підготовки товарів до відпуску тієї чи іншої товарної групи. Усі оперативні приміщення з'єднані між собою необхідними проходами та проїздами, ширина яких змінюється в залежності від типів використаних механізмів та засобів зберігання товарів (штабельний, стелажний).

У технологічному плануванні складів розрізняють головні та допоміжні проїзди Головні проїзди призначені для переміщення засобів механізації і пов'язують зони приймання (при надходженні) та зони комплектування товарів (при відпуску) із зонами зберігання . Головні проїзди можуть бути поперечні та подовжні. Їх кількість залежить від розмірів складу. Подовжній проїзд у складі звичайно один. Він забезпечує переміщення засобів механізації у зону зберігання та з неї.

Основна частина площі усієї складської будівлі відводиться під зону зберігання товарів. Операційна площа цієї зони включає площу, зайняту безпосередньо товарами, укладеними у штабеля, на стелажах або інших приладах, а також площу між ними.

Товари необхідно переміщувати за принципом прямого вантажного потоку від розвантаженої естакади до приймально-сортуючого майдану і далі до місця зберігання, а також від місць зберігання до відпускного майдану та навантаженої естакади.

Приймальний майдан повинен прилягати до двері розвантаженого фронту складу. Приймальний майдан можна влаштовувати біля кожної двері та між двома суміжними дверима.

Відпускний майдан повинен прилягати до дверей навантаженого фронту складу. Кількість відпускних майданів повинно відповідати кількості дверей.

Штабеля та стелажі у складських приміщеннях розташовують перпендикулярно головній подовжній осі приміщень для. освітлення внутрішніх бічних проходів між стелажами та штабелями. При розташуванні стелажем та штабелів необхідно прямувати до максимального використання площі складу.

Холодильні камери призначені для зберігання товарів, які швидко псуються, а в складах для непродовольчих товарів - для зберігання хутра та інших товарів, розташовуються відокремлено, частіше усього у торцовій частині складської будівлі та повинні мати окремі входи та виходи.

Приміщення для розпакування, підсортування та упаковки можуть бути виділені окремо. В одноповерхових складах вони розташовуються поблизу камер зберігання та експедиційних приміщень. У багатоповерхових складах такі приміщення можуть бути на кожному поверсі.

Адміністративно-побутові приміщення можуть розташовуватися як в окремо розташованому будинку, так і в загальній складській будівлі. В останньому випадку ці приміщення розташовуються в одному із торців будинку, ізольовано від камер зберігання. Тут також звичайно розташовуються зали товарних зразків та асортиментні кабінети, для демонстрації та відбору товарів представниками роздрібних торгових підприємств.