Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

25.Форми товаропостачання роздрібної торгової мережі

Форми товаропостачання роздрібної торговельної мережі залежать від різних чинників, основними з яких є:

  • розмір торговельного підприємства і об'єм роздрібного товарообігу;

  • асортимент товарів, його складність і умови його формування;

  • віддаленість постачальників і джерел надходження;

  • забезпеченість магазина приміщеннями для зберігання;

  • транспортні зв'язки і умови перевезення товарів;

  • умови платежу;

економічна доцільність.

Залежно від порядку завезення товарів в роздрібну торговельну мережу розрізняють транзитну і складську форму товаропостачання.

При транзитній формі товаропостачання завезення товарів в магазини здійснюється безпосередньо з виробничого підприємства, минувши складські ланки оптових і роздрібних підприємств. При цій формі товаропостачання скорочуються витрати на просування товарів, виключаються повторні перевезення і зайві навантажувально-розвантажувальні роботи зменшуються товарні втрати, скорочується документообіг і розрахункові операції. Таким чином, товари більш оперативно потрапляють в торгову мережу, що збільшує їх оборотність і сприятливо позначається на збереженні їх якості і товарного вигляду.

Транзитна форма широко використовується при товаропостачанні продовольчих магазинів товарами, виробництво яких здійснюється в районах споживання (хліб і хлібобулочні вироби, молочні товари, м'ясо і ковбасні вироби і ін.). Крім того, в справжній період крупні торговельні мережі супермаркетів і універсамів використовують транзит по переважаючому виду товарів як місцевого так і іногороднього виробництва. Незаперечні і найістотніші переваги транзиту є більш низькі відпускні ціни, що сприяє стабілізації, а в окремих випадках і зниженню роздрібних цін.

При складській формі товари поступають в торговельну мережу з складів оптових посередників і крупних роздрібних торговельних підприємств, які приймаючи від іногородніх постачальників крупні партії товарів, виконують всі необхідні операції по підготовці товарів до подальшого їх просування в торговельну мережу (перетворенню виробничого асортименту в торговельний, розпаковування, упаковку, перевірку якості, формування дрібних партій і ін.).

Ця форма звичайно застосовується по товарах складного асортименту і головним чином для підприємств роздрібної торгівлі, що закупляють дрібні партії товарів.

На практиці використовується децентралізований і централізований вид завезення товарів в торговельну мережу.

При децентралізованій доставці (самовивіз) транспортно-експедиційні операції здійснюються силами і засобами роздрібного торговельного підприємства, який орендує автомобіль, виділяє матеріально-відповідальну особу, як експедитор, робітників для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт.

Основний недолік цього виду доставки полягає в неефективному використовуванні транспортних засобів і трудових ресурсів, відвернення персоналу управління магазина від основних функціональних обов'язків.

Централізована доставка товарів - це завезення товарів в торговельну мережу силами і засобами постачальника.

В основу централізованої доставки встановлений принцип централізації всіх транспортно-експедиційних робіт: прийом заявок від магазинів; отборка товарів і формування партій; вантаження і оформлення супровідних документів; використовування транспорту великої вантажопідйомності, для завезення товарів у велике число магазинів; експедиція вантажів одним агентом.

Централізована доставка забезпечує:

  • максимально ефективно використовувати вантажопідйомність автотранспорту, при цьому коефіцієнт використовування вантажопідйомності наближається до 100%;

  • усуваються наднормативні простої транспорту під завантаженням і розвантаженням;

  • скорочується кількість вантажників і експедиційного персоналу;

  • механізуються трудомісткі операції по складуванню, переміщенню і відпустці, за рахунок використовування піддонів, контейнерів і др.;

  • ритмічність доставки товарів по злагоджених графіках;

  • зменшення транспортних витрат, які в даний час в основному включаються в собівартість товарів, робіт і послуг;

  • скорочується потреба в приміщеннях для зберігання і підготовки товарів до продажу;

  • спрощуються розрахунки з постачальниками і документообіг за рахунок використовування комп'ютерних технологій.

Кільцева схема руху передбачає протягом одного рейса послідовне завезення товарів в декілька магазинів, розташованих в різних місцях. Кільцеве завезення використовується при невеликих за розмірами партій поставки товарів повсякденного попиту (хлібобулочні вироби, молочні товари, ковбасні вироби і ін.).

Радіальна схема завезення використовується менш широко, оскільки вона була призначена для товаропостачання крупних торговельних об'єктів і передбачає завезення товарів одним рейсом в одне торгове підприємство, потім повернення до постачальника для доставки вантажу в інше торговельне підприємство.