Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать

2.Спеціалізація і типізація роздрібної торговельної мережі

Одним з важливих шляхів інтенсивного розвитку роздрібної торговельної мережі є її раціональна спеціалізація і типізація.

У сучасних умовах спеціалізація роздрібної торговельної мережі може розвиватися в двох напрямах: на основі товарно-групової ознаки реалізовуваних товарів (взуття, одяг, тканини, меблі і ін.) і на основі споживчого попиту на окремі комплекси товарів (товари для дітей, товари для будинку, товари для спорту і ін.).

Під товарною спеціалізацією магазинів слід розуміти обмеження їх діяльності по реалізації окремими групами або видами товарів при одночасному розширенні внутрішньогрупового асортименту. Безперервний розвиток виробництва і розширення асортименту продовольчих і непродовольчих товарів, а також обмежені торгові площі магазинів сприяють розвитку спеціалізації в торгівлі, особливий по непродовольчих товарах.

Спеціалізовані торгові підприємства мають ряд переваг в порівнянні з іншими магазинами. У них глибший асортимент товарів певної товарної групи, кількість різновидів товарів значно збільшується і покупцям надається більше можливостей для вибору товарів. У спеціалізованих магазинах створюються кращі умови для детальнішого вивчення попиту населення, що є орієнтиром в закупівельній роботі і основою при формуванні асортименту товарів в роздрібній торговій мережі. Ці переваги забезпечують високий рівень культури торгівлі, сприяють збільшенню об'ємів продажу товарів і прискоренню їх оборотності, що у результаті підвищує рівень рентабельності роботи роздрібного торгового підприємства. Спеціалізовані магазини сприяють підвищенню кваліфікації торгового персоналу, що працює з обмеженим числом товарних груп, що забезпечує детальніше вивчення якісних характеристик товару і їх виробників.

Спеціалізація торговельної мережі, володіючи перерахованими перевагами, має і свою негативну сторону. Це полягає у тому, що спеціалізовані магазини можуть задовольнити потреби населення не повністю, а лише в межах певних товарних груп. При цьому число пунктів продажу певних товарних груп скорочується. Спеціалізовані магазини, що реалізовують вузький асортимент товарів, територіально більш віддалені від споживачів, ніж магазини, торгуючі широким асортиментом товарів. Тому в торгівлі продовольчими товарами, де наближення торговельної мережі має першорядне значення, рівень спеціалізації повинен бути обмеженим і спеціалізація продовольчих магазинів може бути використана тільки в невеликих торгових підприємствах, розташованих в зонах високої концентрації міграційних потоків населення міста (головні транспортні магістралі і розв'язки, центрально-міська зона і ін.).

Спеціалізовані магазини в точному значенні цього слова утворюються на основі певної товарної групи (наприклад, магазини одягу, взуття, меблів, риби, кондитерські товари і ін.).

У 60-80 роки минулого сторіччя була побудована велика кількість універмагів за типовими проектами. Масове будівництво торгових підприємств мало наступні переваги: раціональне розміщення магазинів на території міста з урахуванням густини купівельних потоків; забезпечення правильної структури торговельної мережі; спрощення точного обліку торговельної мережі; підвищення ефективності управління асортиментом, товаропостачанням, торгово-оперативного персоналу і др.; значне зниження фінансових коштів на проектування і будівництво торгових об'єктів; значно скоротилися терміни будівництва магазинів, оскільки використовувалися типові деталі.

Тип магазина (в даний час іменується як «формат») включає ряд характерних для нього ознак: асортиментний профіль, розмір торговельної площі, використовувані форми продажу, місце розташування на території міста, хоча два останні не можуть бути використані по всіх магазинах.

З причини різноманіття існуючих видів магазинів метою типізації було відбір найбільш оптимальних і ефективних типів і їх використовування в практиці розвитку роздрібної торговельної мережі. Для цього були розроблена і упроваджена в практику будівництва номенклатура типів магазинів. Номенклатура включає основні і додаткові типи магазинів. Основні типи призначені для проектування і нового будівництва магазинів в містах. Додаткові типи магазинів призначені для використовування при реконструкції діючих торгових приміщень або переспеціолізації і перепрофілюванні житлових, адміністративних і інших приміщень. З урахуванням сучасних соціально-економічних, містобудівних і інших вимог типи магазинів можна розділити на дві групи: магазини торгуючі товарами першої необхідності високої частоти попиту, велика частина яких розміщується в житлових зонах, і магазини по реалізації товарів складного асортименту періодичного і рідкісного попиту, що мають загальноміське або районне значення. До цієї групи магазинів відноситься переважаюча частина непродовольчих магазинів різної спеціалізації.

Типи магазинів не є постійними. Вони постійно видозмінюються і удосконалюються під впливом процесів, пов'язаних з науково-технічним прогресом і ринковими перетвореннями. Тому номенклатура типів магазинів, яка була розроблена і апробована в 80-ті роки повинна бути скоректована доповнена новими типами магазинів, які відповідають сучасним тенденціям розвитку роздрібної торгівлі високорозвинених країн.

У центрально-міських зонах додаткові типи магазинів є переважаючими і їх вузька спеціалізація пов'язана не тільки з підгрупою товарів, але і з реалізацією товарів окремих фірм-виробників престижних торгових марок. Наприклад, магазини спортивного одягу, спортивного взуття фірм «Adidas», «Nike», «Reebok», «Puma»; чоловічі костюми «Михайло Воронін».

Додаткові типи спеціалізованих магазинів включають магазини жіночого, чоловічого, дитячого одягу або взуття; меблів для кухні, м'яких меблів, меблів для офісів; керамічної плитки, будівельної хімії, шпалер, сантехніки; подарунків, сувенірів, іграшок; кольорів, садівництва, насіння; спортивного і туристичного інвентарю, автозапчастин і ін.