Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Тема 14. Матеріально-виробнича сфера суспільства

Суспільство як система, що саморозвивається. Поняття суспільного виробництва. Технологічний, соціальний і особистісний виміри виробництва. Класифікація видів суспільного виробництва. Матеріальне та духовне виробництво. “Виробництво” потреб і форм спілкування. Суспільне виробництво як виробництво людини. Матеріальне виробництво – основа існування та розвитку суспільства.

Діалектика виробництва, розподілу, обміну та споживання. Поняття способу виробництва матеріальних благ та його структури. Продуктивні сили та виробничі відносини, їхня структура та діалектика взаємозв’язку на різних історичних етапах.

Потреби, інтереси і цілі людей як мотивація матеріального і духовного виробництва.

Роль науки у виробництві. Історична ґенеза взаємодії науки і виробництва. Науково-технічний прогрес. Техніка як соціальний феномен. М.Бердяєв і сучасна “філософія техніки”. Сутність, головні ознаки і напрями сучасної науково-технічної революції. О.Тоффлер про “три хвилі” суспільного розвитку. Майбутнє праці.

Парадокси і соціальні наслідки технологічної революції. Інформаційна революція і сучасне виробництво. Роботизація та соціальна справедливість. Проблема побудови інформаційного суспільства. Д.Белл про соціальні кордони інформатизації. Сутність сучасної НТР.

Соціальні кути та завоювання технократизму. Перспективи науково-технічного прогресу в оцінках вітчизняних і зарубіжних фахівців.

Тема 15. Природа як об’єкт філософського осмислення

Поняття природи. Природа і суспільство як предмет філософського дослідження. Взаємозв’язок людини, суспільства і природи. Історичні особливості взаємодії суспільства і природи. Найважливіші характеристики складових географічної оболонки (літосфера, атмосфера, гідросфера, біосфера). Антропосфера, соціосфера, біотехносфера, ноосфера. Географічне середовище. “Нова природа” в географічному середовищі. Залежність розвитку суспільства від географічного середовища. Географічний детермінізм (Ш.Монтеск’є, А.Тюрго, Г.Бокл). Поняття “геополітика”. Філософський смисл екологічної проблеми. Роль антропогенного впливу на природу. Еколого-економічна оцінка науково-технічному прогресу. Екологічні проблеми в Україні.

Тема 16. Соціально-політична сфера суспільства

Поняття політичної сфери суспільства. Політика як соціальний феномен. Політичні відносини та інститути. Політична ідеологія. Зв'язок із соціально-економічною структурою суспільства. Держава як соціальний інститут. Держава і громадянське суспільство. Тип держави та форми держави: державний устрій, форма управління, політичний режим.

Поняття “політична система суспільства”. Політичні партії, громадські організації та рухи, їхнє місце та роль у політичному житті суспільства. Влада і соціальне управління. Політичний плюралізм.

Демократія як соціальний феномен. Історичні типи демократії. Демократія і диктатура. Проблеми розвитку демократії на сучасному етапі. Розбудова правової української держави, громадянського суспільства. Політична культура і політична свідомість.

Поняття соціальної структури традиційного, індустріального та постіндустріального суспільства. Соціальна структура сучасного українського суспільства. Поняття «страти». Соціальна стратифікація і мобільність. Елітарні верстви й народні маси. Соціальні верстви й класові конфлікти в постіндустріальному суспільстві.

Історичний генезис національно-етнічних спільнот людей: рід, плем’я, народність, нація. Поняття етнос, нація, раса. Характерні ознаки нації, специфіка національних відносин. Формування національної самосвідомості. Національні суперечності та шляхи їхнього подолання в сучасну епоху. Полікультурний розвиток українського соціуму. Актуальні проблеми національних відносин на сучасному етапі розбудови української держави.