Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Методичні рекомендації та вимоги до написання контрольних робіт

В процесі вивчення курсу "Філософія" студенти індивідуальної форми навчання здають контрольні роботи у відповідності з графіком, визначеним індивідуальним навчальним планом.

Написання ґрунтовної контрольної роботи стає можливим при дотриманні студентом певного оптимального алгоритму побудови власної праці. Виконання контрольної роботи включає в себе наступні основні етапи:

І. Підбір літератури, що висвітлює вибрану тему контрольної роботи. Орієнтиром у цьому підборі можуть бути рекомендовані підручники, навчальна література, першоджерела, антології та хрестоматії, довідникові та енциклопедичні видання, статті в журналах і збірниках тощо. До першоджерел - творів філософів краще звертатися вже після ознайомлення з основними положеннями і особливостями їх вчень, оскільки студентам важко виділити в оригінальних текстах головне, відкинувши другорядне. Користування антологіями і хрестоматіями також має переваги з тієї ж причини.

ІІ. Ознайомлення з підібраною літературою та першоджерелами. На цьому етапі студенту необхідно зробити копії, виписки, вказуючи всі складові наукового апарату (автор і назва твору, місце і рік видання, сторінка. (Наприклад: Нестеренко В.Г. Вступ до філософії: онтологія людини. - К.: Абрис, 1995. - С. 30).

Рекомендуємо відсіювати другорядне, опускати біографічні данні про філософів, концентрувати увагу на головних ідеях філософських шкіл, напрямів, філософів.

Важливо усвідомлювати значення філософських понять, що зустрічаються в текстах, для чого корисно робити спеціальні виписки визначень із словників і підручників.

Корисними є найпростіші схеми для пам'яті та орієнтації в багатстві філософських ідей. Наприклад:

"Антична філософія. - Досократики.

Головна особливість - космоцентризм.

Фалес - першоджерелом (архе) є вода.

Анаксімандр - «апейрон», тобто безкінечне і невизначене.

Анаксімен - повітря.

Піфагор - числа.

Геракліт - вогонь і логос (розум-слово).

Парменід - існує лише єдине неподільне і незмінне буття.

Зенон - поняття руху, мінливості і множинності є суперечливими в

собі.

Емпедокл - чотири елементи і дві сили: любові і ворожнечі. Анаксагор - світ створено із «насіння» - якісно визначених частинок.

Левкіп і Демокріт - світ складається із матеріальних неподільних безякісних часток «атомів», що комбінуються у пустоті.

Софісти - «вчителі мудрості» за плату. Сповідували релятивізм -вчення про відносність пізнання, суспільних і моральних норм, неможливість об'єктивної істини".

Визначення структури та написання плану контрольної роботи.

План роботи повинен включати три-чотири проблемних питання, сформульованих на основі попереднього знайомства студента з підібраною літературою.

У структурі роботи слід передбачити короткий вступ, кілька пунктів основної частини і висновки. У короткому вступі варто дати загальну характеристику проблеми, показати її важливість і стан висвітлення, мету та завдання роботи.

В основній частині потрібно розкрити зміст кожного питання у логічній послідовності з елементами самостійного аналізу матеріалу. Писати слід сучасною українською мовою, чіткими фразами, правильно оформлювати науковий апарат. Цитати обов'язково брати в лапки і зазначати в посиланні, з якого джерела вони взяті, вказуючи сторінку. Кожний пункт плану має бути логічно завершеним.

Робота повинна бути творчою або хоча б мати елементи творчості. Студент повинен продемонструвати вміння самостійно аналізувати відібраний матеріал, робити узагальнення та висновки. Недопустимим є автоматичне переписування розділів одного підручника чи посібника. Творчий підхід до написання контрольної роботи передбачає самостійний аналіз філософських ідей на основі вивчення широкого кола навчальної та наукової літератури.

У кінці роботи слід передбачити підсумкову частину, в якій зробити узагальнення і висновки. Обов'язково слід подати список використаної літератури, вказуючи всі складові наукового апарату (автор і назва твору, місце і рік видання). Сторінки роботи слід пронумерувати.

Контрольна робота повинна мати обсяг 12-18 сторінок машинопису (комп'ютерного набору) через 1,5 інтервали з полем ліворуч не менше 2 см. На обкладинці контрольної роботи зазначаються: назва ВНЗ, прізвище, ім'я та по батькові виконавця, назва дисципліни, факультет, спеціальність, курс, група, форма навчання.

Контрольна робота має бути виконана також під час ліквідації академічної різниці в годинах курсу філософії при зарахуванні в ДАСОА студентів з інших вузів країни.