Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи_загал_хімії_Посібн.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Наприклад, дисоціацію такого індикатора як лакмус, можна описати рівнянням

НInd <=>Н+ + Ind-

червоний синій

(кислотна форма) (лужна форма)

У нейтральному середовищі лакмус має фіолетовий колір. При додаванні кислоти рівновага згідно з принципом Ле Шательє зміщується ліворуч і розчин червоніє. В лужному середовищі іони Н+ зв’язуються іонами ОН- у молекули Н2О, внаслідок чого рівновага зміщується праворуч і розчин набуває синього кольору. Аналогічно діють і інші індикатори (метилоранж, фенолфталеїн). Властивості деяких кислотно-основних індикаторів наведені в таблиці 2.

Таблиця 2

Властивості деяких кислотно-основних індикаторів

Індикатор

Інтервал рН переходу кольору

Колір

У кислому се-редовищі

У нейтраль-ному середо-вищі

У лужному середовищі

Метилоранж

3.1 - 4.4

червоний

оранжевий

жовтий

Лакмус

5 - 8

червоний

фіолетовий

синій

Фенолфталеін

8.3 - 10

безбарвний

безбарвний

малиновий

Буферні розчини. Буферними називаються розчини, рН яких не змінюється при додаванні незначної кількості сильної кислоти або лугу. Буферні розчини містять компоненти, що дисоціюють з утворенням однойменного іона, але відрізняються один від одного ступенем дисоціації. Основні види буферних розчинів: 1) слабка кислота та її сіль: ацетатний (СН3СООН та СН3СООNa), карбонатний (Н2СО3 та NaHCO3); 2) слабка основа та її сіль: амонійний (NH4OH та NH4Cl); 3) дві кислі солі: фосфатний (NaH2PO4 та Na2HPO4); 4) кисла та середня сіль: карбонатний (NaHCO3 та Na2CO3). Постійне значення рН буферних розчинів при додаванні кислоти або лугу пояснюється зв’язуванням введених іонів водню Н+ та гідроксид-іонів ОН компонентами буферного розчину у малодисоційовані сполуки. Так, компоненти карбонатної буферної системи (H2CO3 та NaHCO3) дисоціюють:

H2CO3<=>H+ +HCO3-;

NaHCO3Na+ +HCO3-.

При введенні в цей розчин кислоти іони Н+ будуть взаємодіяти з іонами НСО з утворенням вугільної кислоти Н2СО3, тобто рівновага дисоціації ву-гільної кислоти зміщується ліворуч, а рН розчину не змінюється.

При додаванні до цього буферного розчину невеликої кількості сильної основи, введені іони ОН- взаємодіють з іонами Н+, які утворюються при дисо-ціації вугільної кислоти. Внаслідок цього утворюється малодисоційована спо-

лука — вода. Зниження концентрації іонів Н+ викликає зміщення рівноваги ди-соціації вугільної кислоти праворуч. Це забезпечує постійне значення рН роз-чину.

Константа дисоціації Н2СО3 за першим ступенем має вигляд:

Зважаючи на незначний ступінь дисоціації вугільної кислоти можна припустити: Підставляючи введені позна-чення у вираз константи дисоціації вугільної кислоти одержуємо:

, звідки

Звідси випливає, що величина рН буферного розчину залежить не від концен-трації кислоти та солі, а від співвідношення їхніх концентрацій. Тому при роз-веденні буферного розчину його рН залишається постійним.

Кислотно-основні рівноваги. Вперше теорія кислот та основ була сформульована у 1887р. С. Арреніусом. Згідно з нею кислотами є речовини, що дисоціюють з утворенням водневих іонів, а основами — речовини, що дають при дисоціації гідроксид-іони. Теорія Арреніуса справедлива лише для водних розчинів. Однак, вона не пояснює кислотно-основних властивостей в апротонних розчинниках, не здатних віддавати або приєднувати протон (бензол, ефіри).

Більш повною є протолітична теорія Бренстеда та Лоурі, згідно з якою кислота — це речовина, яка здатна віддавати протон, а основа — речовина, яка здатна приєднувати протон. З цього погляду розчин кислоти або основи у воді є системою, де існує рівновага між двома парами сполучених кислот і основ:

HCl + H2O <=> Cl + H3O+;

кислота1 основа2 основа1 кислота2

NH3 + H2O <=> NH4+ + OH¯.

основа1 кислота2 кислота1 основа2

В апротонних розчинниках кислоти і основи будуть знаходитися в неди-соційованому стані.

Теорія Бренстеда-Лоурі не поширюється на сполуки, які мають виражені ознаки кислот та основ, але нездатні ані приєднувати, ані відщеплювати прото-ни.

Існує також октетна теорія Льюіса, яка визначає кислоту як речовину, здатну приєднувати вільну електронну пару іншої речовини (акцептор електронів), а основу як речовину, що має таку вільну електронну пару (донор електронів).

Ще одна теорія кислотно-основних взаємодій, запропонована М.І. Усано-вичем. Відповідно до цієї теорії кислотами є речовини, здатні віддавати катіони або приєднувати аніони, а також електрони. До основ належать речовини, здат-ні приєднувати катіони або віддавати аніони. Так, в реакції

2Na+Cl2 <=> 2Na++ 2Cl¯

натрій є основою, оскільки віддає електрони, а хлор — кислотою, оскільки приймає цей електрон.

Хоча ці теорії походять з різних передумов, вони не суперечать одна од-ній. Кожна з цих теорій аналізує ті особливості кислотно-основної взаємодії, яких інша теорія не торкається.

3.4. ГІДРОЛІЗ СОЛЕЙ

Гідролізом солей називають реакції обміну між водою і розчиненими в ній солями, що супроводжуються зміною рН середовища внаслідок утворення слабкої кислоти (її кислої солі) або слабкої основи (її основної солі).

Гідроліз солей — це процес, зворотний процесу нейтралізації:

КА + НОН<=>КОН + НА.

сіль основа кислота

Необхідною умовою гідролізу солі є утворення принаймні одного слаб-кого електроліту (кислоти або основи), тому гідролізу зазнають солі, утворені слабкою кислотою і сильною основою або сильною кислотою і слабкою осно-вою. Солі, утворені слабкою кислотою і слабкою основою, гідролізуються най-більш сильно. Іншими словами, гідролізує аніон або катіон слабкого елек-троліту.

1. Гідроліз солі слабкої кислоти і сильної основи (CH3COONa, КCN, Na2CO3, CaS та ін.). У наведених прикладах солей гідролізують аніони слабких кислот:

СН3СОО¯ + НОН<=>СН3СООН + ОН¯;

CN¯ + HOH<=>HCN + OH¯.

На основі скорочених іонних рівнянь легко написати повні іонні рівняння, додавши в обидві частини рівнянь відповідні катіони: для СН3СОО- — це іон Na+, а для CN- — іон К+:

Na+ + CH3COO¯ + HOH<=>CH3COOH + OH¯ + Na+;

К+ + CN¯ + HOH<=>HCN +OH¯ + К+.

У молекулярному вигляді гідроліз цих солей записується рівняннями:

CH3COONa + H2O<=>CH3COOH + NaOH;

КСN + H2O<=>HCN + КОН.

Солі, що містять багатозарядні аніони (СО32-, S2-, SiO32- та ін.) гідролізу-ють ступінчасто (або за стадіями). Наприклад, для карбонатів:

CO32- +HOH<=> HCO3-+OH-;

HCO3-+ HOH<=> H2CO3+OH-.

За першим ступенем гідролізу утворюються кислі іони НСО3- , для яких Кдис.=4,810-11. За другим ступенем гідролізу утворюються молекули Н2СО3, для яких Кдис.=4,510-7. Саме тому за стандартних умов і при незначному розведенні гідроліз іде практично за першим ступенем. Так, для Na2CO3 можна записати:

Na2CO3 + HOH<=>NaOH + NaHCO3;

2Na+ + CO32-+ HOH<=>2Na+ + HCO3- +OH-;

CO32-+ HOH<=> HCO3- +OH-.

Таким чином, для солей слабкої кислоти і сильної основи рівняння гідролізу в загальному вигляді можна записати так:

Ax- +HOH<=>HA(х-1)- +OH-.

Внаслідок гідролізу за аніоном, середовище стає лужним, рН>7.

2. Гідроліз солі сильної кислоти і слабкої основи (NH4Cl, Cu(NO3)2, FeCl та ін.).

Причиною гідролізу солей цього типу є утворення слабкої основи або гідроксокатіонів.

У наведених прикладах солей гідролізують катіони слабких основ:

NH4+ + H2O<=>NH4OH + H+;

Cu2+ + H2O<=>CuOH+ + H+;

CuOH+ + H2O<=>Cu(OH)2 + H+.

У молекулярному вигляді гідроліз цих солей записується рівняннями:

NH4Cl + H2O<=>NH4OH + HCl;

Cu(NO3)2 + H2O<=>CuOHNO3 + HNO3;

CuOHNO3 + H2O<=>Cu(OH)2 + HNO3.

У загальному вигляді іонне рівняння процесу гідролізу за катіоном можна записати так:

Kz+ +HOH<=>KOH(z-1)+ +H+.

Внаслідок нагромадження вільних іонів Н+ розчини таких солей є кислими, рН<7.

3. Гідроліз солі слабкої основи і слабкої кислоти (CH3COONH4, Mg(CN)2, Fe2S3 та ін.).

Такі солі гідролізують сильніше попередніх, оскільки продуктами гі-дролізу є два слабких електроліти.

У загальному вигляді рівняння гідролізу за катіоном і аніоном можна за-писати так:

Kz+ +Az- +HOH<=>KOH(z-1)+ +HA(z-1)-.

Для подібних солей не можливо передбачити характер розчину на основі іонного рівняння. Для цього необхідно провести розрахунок на підставі кон-стант дисоціації основи та кислоти, що утворюються.

Більшість солей цієї групи повністю розкладаються водою, тобто відбува-ється необоротний гідроліз. Наприклад:

Fe2S3 + 6H2O  2Fe(OH)3 + 3H2S.

Повний гідроліз проходить у таких випадках, коли обидва продукти гідролізу видаляються з розчину.

Константа і ступінь гідролізу. У загальному вигляді процес гідролізу солі КА, утвореної сильною основою і слабкою кислотою має вигляд:

КА + НОН<=>КОН + НА

або

А + НОН<=>НА + ОН.

Константу рівноваги останнього процесу можна записати у загальному вигляді:

Враховуючи постійне значення аН2О в розведених розчинах, зробимо за-міну К  аН2Ог , тоді

де Кг — константа гідролізу.

Оскільки

де КН2О — іонний добуток води;

КНА — константа дисоціації слабкої кислоти.