Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи порівняльного цивільного права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
227.33 Кб
Скачать

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

Юридичний факультет

Кафедра цивільного права

Програма спецкурсу:

«ПОРІВНЯЛЬНЕ ЦИВІЛЬНЕ ПРАВОЗНАВСТВО”

для студентів юридичного факультету

Київ - 2009

Програма спецкурсу: “Порівняльне цивільне правознавство” для студентів юридичного факультету.

Укладач:

доц., канд. юрид. наук

Діковська І.А.

Київ – 2007

Рецензенти:

проф. Кузнєцова Н.С.,

проф. Майданик Р.А.

Затверджено

кафедрою цивільного права:

Протокол № 2 від 22 жовтня 2009 року

Схвалено

методичною комісією

юридичного факультету

___” _____________ 2009 року

Рекомендовано до друку

Рішенням Вченої Ради

юридичного факультету

від “___” __________ 2009 року

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………..4 Система контролю знань……………………………………….5

Тематичний план дисциплін……………………………………8

Плани лекцій, практичних занять, завдання для самостійної

роботи студентів……………………………………………… 10

Змістовний модуль 1 ………………………………………….10

Змістовний модуль 2…………………………………………..17

Нормативні акти………………………………………………. 27 Література …………………………………………………….27

Контрольні питання на залік……………………………………..30

ВСТУП

Докорінна перебудова правопорядку України, необхідність його адаптації до сучасних соціальних та економічних умов, вимагає вивчення порівняльного цивільного права. Історія свідчить про те, що створення найефективніших джерел права, як правило, відбувалося після вивчення досвіду накопиченого іншими країнами при вирішенні аналогічних задач у даній сфері, аналізу того, якою мірою подібне вирішення є корисним і може бути застосованим в інтересах національного правопорядку.

Крім того, розвиток міжнародних економічних, соціальних, культурних відносин призводить до того, що фізичні та юридичні особи України все частіше діють на „іноземному правовому полі”, а також вступають у правовідносини з особами, що виховані в інших правових традиціях, а, відтак, мають інше уявлення про юридичні, зокрема, цивілістичні, поняття та концепції.

Вивчення порівняльного цивільного права дозволяє зрозуміти особливості правового регулювання особистих немайнових та майнових відносин у різних країнах світу, правосвідомості юристів інших держав.

Спецкурс спрямований на надання та поглиблення знань з порівняльного цивільного права, його методів, цілей, функцій, вивчення особливостей цивільно-правових систем світу, порівняльне дослідження окремих цивілістичних інститутів зарубіжних країн.

Студенти, які вивчають спецкурс ознайомляться з історією порівняльного цивільного права, джерелами цивільного права різних правових сімей.

До розгляду пропонується також порівняльний аналіз вчення про осіб, речове право, зобов’язальне право, спадкове право та інші цивілістичні інститути Франції, Німеччини, Нідерландів, Великої Британії та США, а також країн СНД.

В результаті вивчення курсу студенти повинні:

- опанувати існуючі в доктрині підходи до визначення ознак, предмету, поняття, функцій порівняльного цивільного правознавства;

- оволодіти основними елементами понятійно-категоріального апарату у сфері порівняльного цивільного правознавства, вільно оперувати ними при обговоренні та вирішенні проблемних ситуацій;

- знати найбільш важливі джерела правового регулювання майнових та особистих немайнових відносин у різних правових системах;

- знаходити спільне та відмінне у правовому регулюванні майнових та особистих немайнових відносин у різних правових системах.

Для успішного вивчення курсу студенти повинні, використовуючи та поглиблюючи здобуті теоретичні знання, оволодіти спеціальною літературою, навчальними і методичними посібниками, рекомендований перелік яких міститься у даній навчальній програмі.

Спецкурс «Порівняльне цивільне правознавство» вивчається спеціалістами п’ятого курсу юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, що навчаються за спеціальністю «Цивільне право» протягом одного семестру. Навчальним планом для вивчення дисципліни «Порівняльне цивільне правознавство» відведено 36 годин навчальних занять. З них на лекції відведено - 18 годин, на практичні заняття - 18 години на групу. Формою семестрового контролю є залік.

Дисципліна вивчається з застосуванням кредитно-модульної системи організації навчального процесу і складається з двох змістовних модулів.

Перший змістовний модуль становлять теми 1 - 6, другий - теми 7 - 14. Після першого модулю та другого модулів студенти виконують модульні контрольні роботи.

Із більшості тем спецкурсу проводяться лекційні заняття. З найбільш важливих тем спецкурсу проводяться практичні заняття. На них можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення відповіді, вільна дискусія, співбесіда, обговорення рефератних повідомлень, розв'язання казусів та задач, індивідуальні завдання та інші. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на семінарах оцінюється викладачем самостійно.

Завершується вивчення дисципліни «Порівняльне цивільне правознавство» проведенням заліку. До заліку допускаються ті студенти, які відпрацювали всі пропущені заняття, виправили незадовільні оцінки, отримані на практичних заняттях, набрали необхідну мінімальну кількість балів і успішно здали змістовні модулі.