Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи охорони праці 2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний університет

Машинобудівний коледж

Методичні вказівки до практичної роботи №2 на тему:

«Розслідування та облік нещасного випадку на виробництві»

Предмет «Основи охорони праці»

Викладач П.І. Вараниця

Розробила А.М. Ткаченко

Група 414-дв

2011

Методичні вказівки до практичної роботи №2

Тема роботи: «Розслідування та облік нещасного випадку

на виробництві»

1.Мета роботи:

  • Закріпити та систематизувати знання, отримані студентами в процесі теоретичного навчання;

  • Дослідити та проаналізувати комплект нормативної та керівної документації, призначеної для розслідування та обліку нещасного випадку на виробництві;

  • Отримати первинні практичні навики з розслідування та обліку нещасних випадків, а також оформлення відповідної документації (імітація роботи майстра виробничої дільниці).

2.Організація та зміст роботи.

1) Кожна пара студентів отримує один екземпляр методичних вказівок до даної роботи та один екземпляр бланку про нещасний випадок (форма Н-1).

2) Студенти вивчають методичні вказівки та бланк акту, після чого викладач пояснює мету, задачі та зміст роботи, дає при необхідності додаткові вказівки по її виконанню.

3) Далі студент імітує проведення та оформлення розслідування нещасного випадку, відчуваючи себе в ролі безпосереднього керівника (майстра) потерпілого або спеціаліста з охорони праці.

4) Робота здійснюється індивідуально в письмовій формі у вигляді звіту; дозволяється користуватися будь-якою літературою та конспектом лекції.

5) Звіт оформлюється у відповідності з ЄСКД на листах формату А4; кількість листів визначає особисто студент в залежності від об’єму звіту.

6) По закінченню часу занять (4 академічних години) усі студенти здають викладачу отримані методичні вказівки та оформлені звіти по роботі.

7) Звіти розглядаються викладачем (при необхідності студент захищає свою роботу), результат розгляду (оцінка або залік) заноситься до журналу. Студент, який не здав звіт або отримав незадовільну оцінку по роботі та не перездав її, до заліків та іспитів по предмету не допускається.

3.Зміст звіту.

1) Титульний лист (повна назва роботи та предмету, назва учбового закладу та номер групи, прізвище та ініціали студента).

2) Мета роботи.

3) Загальні положення та вимоги.

4) Стислі відомості про травми та травматизм, класифікація причин нещасних випадків.

5) Стислі відомості про принципи розслідування та обліку нещасних випадків, в тому числі, хто розслідує, об’єм розслідування, яким документом завершується розслідування, що додається до цього документу, хто та в який термін затверджує його, хто бере участь в розслідуванні і т.д. і т.п.

6) Стислі відомості про спеціальне розслідування. В яких випадках і ким воно проводиться, в який термін і т.п.

7) Оформлений акт за формою Н – 1 з додатком пояснювальної записки керівника робіт (згідно додатку 1 «Положення…») та пояснювальна потерпілого.

8) Оформлений лист з журналу реєстрації потерпілих від нещасних випадків (згідно зразка).

Порядок розслідування й ведення обліку нещасних випадків на виробництві

(Затверджений постановою КМУ від 25.08.04р. №1112)

1.Загальні питання.

1.1 Дійсний Порядок визначає процедуру проведення розслідування і ведення обліку нещасних випадків, що виникли на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду економічної діяльності або у фізичних осіб – підприємців, які використають найману працю, а так що само відбулося з особами, які забезпечують себе роботою самостійно.

1.2 Дія дійсного Порядку поширюється на: власників і керівників підприємств (тобто роботодавців); осіб, які уклали з керівником трудовий договір (контракт) або фактично були допущені до роботи і інтересах підприємства, а так само осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

1.3 Порядок розслідування і ведення обліку нещасних випадків, що відбулися з учнями, студентами, курсантами тощо. Під час навчально-виховного процесу, у тому числі від час виробничого навчання й практики на виділеній ділянці підприємства під керівництвом представників навчального закладу, визначається Міністерством освіти за узгодженням з Держнаглядохоронпраці й профспілкою.

1.4 Проведення розслідування і ведення обліку нещасних випадків, що відбулися із працівниками під час руху на роботу або з роботи пішки, на суспільному, власному або іншому транспортному засобі, що не належить підприємству і не використовується в інтересах підприємства, здійснюється згідно Порядку розслідування і обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою КМУ від 22.03.01р. №270.