Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основна частина.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.84 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП 6

РОЗДІЛ 1 АНАЛІЗ ЗАВДАННЯ ТА РОЗРОБКА МЕТОДУ ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ 7

РОЗДІЛ 2. ОПИС СТРУКТУРИ ПРОГРАМНОГО ПРОЕКТУ 11

РОЗДІЛ 3. ОПИС АЛГОРИТМІВ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧІ 12

РОЗДІЛ 4 РОЗРОБКА ТА ВИКОНАННЯ ТЕСТОВОГО ПРИКЛАДУ 15

РОЗДІЛ 5. ІНСТРУКЦІЇ КОРИСТУВАЧА 21

ВИСНОВКИ 22

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 23

ВСТУП

Сучасний світ вимагає комп'ютеризації всіх процесів, як в науці так і в інших видах діяльності. Дана курсова робота дозволить узагальнити знання з мови програмування С++ та інтегрованого середовища розробки програм, дозволить на практиці використати можливості мови програмування для розв’язання поставлених прикладних задач.

Програмний продукт полегшить засвоєння знань студентами, та дасть можливість перевірити коректність виконаних обчислень.

Розділ 1 аналіз завдання та розробка методу вирішення задачі

1.1 Розгалужений алгоритм

Команда розгалуження if (якщо). Команда розгалуження if має дві форми: повну та коротку. Повна така:

if (< логічний вираз>) <команда 1>; else <команда 2>;

Дія команди. Обчислюється значення логічного виразу. Якщо це значення істинне, то виконується команда 1, у протилежному випадку - команда 2. Команда 1 та команда 2 можуть бути порожніми, простими або складеними.

Коротка команда розгалуження if має вигляд if (<логічний вираз >) <команда 1>;

Діл команди. Обчислюється значення логічного виразу. Якщо воно істинне, то виконується команда 1, інакше виконується команда, яка записана після команди if.

1.2 Цикли

Цикл (повторення) – це процес виконання певного набору команд деяку кількість разів. У мові С++ є три види циклів – while, for та do-while.

Oператор for. При організації циклу, коли його тіло повинно бути виконане фіксоване число разів ми повинні реалізувати три операції: ініціювання лічильника, порівняння його з певним значенням межі і збільшення (зменшення) лічильника при кожному проходженні циклу. В С++ є спеціалізований оператор циклу типу for, в якому органічно поєднано організацію цих трьох операцій. В операторі for використовуються три вирази, що керують роботою циклу. Вони розділені символом ; . Початковий вираз обчислюється тільки один раз до початку виконання одного з операторів циклу. Якщо вираз-перевірка буде істинним (не рівним нулю), тіло циклу виконається один раз. Потім обчислюється величина виразу корекції і визначається знову величина виразу-перевірки. Оператор циклу for - оператор з передумовою, отже знову ж може трапитися, що тіло циклу не виконається жодного разу. Він має таку форму:

for (ініціювання; перевірка умови; корекція) оператор;

1.3 Масиви

Оголошення та ініціалізація масиву

Масив - це впорядкований скінченний набір даних одного типу, які зберігаються в послідовно розташованих комірках оперативної пам'яті і мають спільну назву. Назву масиву надає користувач.

Масив є структурованим типом даних. Масив - це сукупність елементів одного типу, які використовуються в програмах під одним ім’ям. Кожен масив має ім’я, яке повинно відповідати тим же правилам, що й імена змінних.

Доступ до окремих елементів масиву здійснюється за іменем масиву та індексом (порядковим номером) елемента, який вказує відносну позицію елемента.

Індекс - це число, за допомогою якого розрізняються елементи масиву.

Елементи - це окремі змінні в масиві. Класичними прикладами масивів є вектор і матриця.

Розмір - це кількість елементів масиву. Розмір масиву необхідно знати і задавати заздалегідь, оскільки компілятор має зарезервувати для нього необхідний обсяг пам'яті. Розміром може бути лише стала величина (не змінна).

Основні властивості масиву:

1) всі елементи масиву мають один і той самий тип;

2) усі елементи масиву розташовані в пам’яті один за одним. Індекс першого елемента дорівнює нулю;

3) ім’я масиву є вказівником-константою, що дорівнює адресі початку масиву (першого байта першого елемента масиву).

Для роботи з масивом у програмі необхідно за аналогією з простими змінними зробити його оголошення на початку головної функції чи блоку.

Формат оголошення масиву є таким:

<тип даних> <ім’я масиву> [розмірність масиву];