Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит.Навчальний посибник_Тема 1-3.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

1.3 Ціль та завдання аудиту. Характеристика завдань з надання впевненості

На сьогодні потреба в достовірній фінансовій інформації є досить значною. Завдання з перевірки такої інформації виходять за межі перевірки фінансової звітності. У ході виконання такого завдання виникає необхідність уточнення певних правил і процедур, що вимагає застосування різноманітних стандартів і методичних рекомендацій.

Аудит за фактом це не тільки фінансовий контроль, а й багатофункціональна діяльність фахівців, які формують неупереджену професійну думку стосовно якості фінансової звітності та надають комплекс супутніх послуг. Неупереджена професійна думка формується підчас аудиторської оцінки об’єкта відповідно до отриманого завдання та згідно з вимогами Міжнародної Концептуальної основи завдань з надання впевненості.

Завдання з надання впевненості - це завдання, виконуючи які аудитор висловлює думку, призначену підвисити ступінь довіри майбутніх користувачів (замовників) щодо результатів оцінки та порівняння предмету завдання з відповідними критеріями

Критерії аудиторської оцінки кожного об’єкта повинні мати наступні характеристики: значущість, повнота, надійність, нейтральність, зрозумілість. Результатом аудиторської оцінки або порівняння предмета завдання є інформація, отримана внаслідок застосування критеріїв до предмету завдання, наприклад:

- визнання, оцінка, затвердження та розкриття, представленого у фінансовій звітності, є результатом (підсумком) застосування концептуальних основ фінансової звітності для визнання, оцінки, затвердження та розкриття, наприклад, Міжнародних стандартів фінансової звітності (критеріїв) щодо фінансового стану, фінансових показників і щодо ліквідності (предмета завдання);

- оцінка ефективності внутрішнього контролю (загальний) є результатом застосування концептуальних основ оцінки ефективності внутрішнього контролю, наприклад, СОSО4 або Сосо 5 (критеріїв) до процесу внутрішнього контролю (предмет завдання).

Інформація з предмету завдання - це результат оцінки або вимірювань предмета у відповідності з заданими критеріями. Саме щодо предмета завдання аудитор збирає достатню доказову базу для вираження думки, пов'язаної з наданням впевненості.

Відповідно до Міжнародної концептуальної основи аудитору дозволяється виконувати два типи завдань з висловленням впевненості: завдання з надання обґрунтованої (позитивної) впевненості та завдання з надання обмеженої (негативної) впевненості.

Метою завдання з надання обґрунтованої (позитивної) впевненості є зменшення ризику завдання з надання впевненості до прийнятно низького рівня в обставинах завдання як основи для позитивної думки аудитора.

Метою завдання з надання обмеженої (негативної) впевненості є зменшення ризику завдання з надання впевненості до рівня, який є прийнятним в обставинах завдання (але цей ризик є більшим, ніж у завданні з надання обґрунтованої впевненості) як основи для негативної думки аудитора.

До завдань з надання впевненості відносять всі завдання, що виконує аудитор, в яких оцінюється відповідність предмета перевірки встановленим критеріям в усіх суттєвих аспектах, у тому числі завдання з аудиту фінансової звітності та їі елементів, огляду фінансових звітів, перевірки прогнозної фінансової інформації тощо. Проте, слід зазначити, що МСЗНВ 3000 не застосовується до аудиторської перевірки або огляду фінансових звітів та не відмінює дії інших МСА. З метою систематизації уявлень про завдання, що їх виконує аудитор, необхідно формалізувати інформацію Міжнародних стандартів аудиту надання впевненості та етики. Нижче наведено систематизацію запропоновану автором.

Таблиця 1.1