Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ БУХГАЛТЕРАМ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
593.39 Кб
Скачать

3.Суть методу бухгалтерського обліку, його елементи.

Метод – це спосіб, порядок дослідження чогось за певними правилами, за допомогою певних засобів.

Метод бухгалтерського обліку – це система засобів, яка забезпечує суцільне, безперервне і взаємозв’язане відображення об’єктів бухгалтерського обліку.

Складовими (елементами) методу бухгалтерського обліку є:

  1. Документація 5)Оцінка

  2. Інвентаризація 6)Калькуляція

  3. Рахунки 7)Баланс

  4. Подвійний запис 8)Звітність

Документація – це сукупність первинних документів, призначених для накопичення необхідної інформації. Слово «документація» є похідним від слова «документ» - це письмове свідоцтво, що підтверджує факти здійснення господарської операції.

Інвентаризація – це перевірка господарських операцій і розрахунків в натурі.

Рахунки. Бухгалтерський рахунок – це спеціальна таблиця, ліва частина якої називається дебет, а права – кредит, і призначений рахунок для окремого відображення збільшення і зменшення господарських засобів і джерел їх утворення.

Подвійний запис – це відображення господарських операцій на рахунках 2 рази: по дебету одного рахунку і по кредиту іншого.

Оцінка – це перевод натуральних і трудових показників у грошовий.

Калькуляція – це визначення собівартості продукції або виконання робіт по статтях (елементах).

Баланс – це двобічна таблиця, ліва частина якої називається актив, а права – пасив. У активі балансу відображається наявність господарських засобів підприємства, а у пасиві – джерела їх утворення.

Звітність – це система підсумкових показників, які характеризують діяльність підприємства за певний проміжок часу ( місяць, квартал, рік).

Тема 3: «бухгалтерський баланс»

План:

  1. Бухгалтерський баланс:поняття, зміст, побудова. Структура бухгалтерського балансу.

  1. Типи змін в балансі, зумовлені господарськими операціями.

Тема 3: Бухгалтерський баланс.

1.Бухгалтерський баланс: поняття, зміст, побудова.

Структура бухгалтерського балансу.

Матеріальною основою господарської діяльності підприємств є господарські засоби, від раціонального використання яких залежить ефективність його функціонування. У зв’язку з цим для керівництва підприємством необхідно мати повну інформацію про господарські засоби. Ці дані отримують за допомогою одного з елементів методу бухгалтерського обліку – бухгалтерського балансу.

Бухгалтерський баланс – це спосіб економічного групування та узагальненого відображення господарських засобів та джерел їх утворення на певну дату, виражений в грошовій формі.

Бухгалтерський баланс містить інформацію про фінансовий стан підприємства в даний момент часу, тобто на певну дату ( наприклад, на 1 січня 20___р.) таким чином, наче діяльність підприємства зупинилася в цей момент. Дата 1 січня 20___р. означає також, що баланс відображає фінансовий стан на цей день, а не був складений 1 січня. Це свого роду фотографія господарсько-фінансового стану підприємства на певну дату.

Бухгалтерський баланс поділяється на дві частини: ліва частина називається активом, права – пасивом. Термін «актив» походить від латинського слова aktivus- діяльний, дійовий; «пасив» - від латинського passivus – недіяльний.

Актив – це система показників, що відображають склад, розміщення і використання засобів господарства, згруповані в якісно однорідні групи.

Пасив – це система показників, що відображають джерела утворення господарських засобів, згрупованих у якісно однорідні групи.

Актив балансу складається з трьох розділів:

  1. Необоротні активи;

  2. Обортні активи;

  3. Витрати майбутніх періодів.

Пасив балансу складається з п‘яти розділів:

  1. Власний капітал;

  2. Забезпечення наступних витрат і платежів;

  3. Довгострокові зобов’язання;

  4. Поточні зобов’язання;

  5. Доходи майбутніх періодів.

Розділи активу і пасиву балансу складаються з відповідних статей.

Статті бухгалтерського балансу – це показники, що відображають стан на відповідну дату окремих видів господарських засобів чи джерел їх утворення, тобто це – окремі рядки балансу.