Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ БУХГАЛТЕРАМ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
593.39 Кб
Скачать

5.Оборотні відомості по синтетичних і аналітичних рахунках, порядок їх складання.

Відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку провадиться через їх запис у відповідні регістри синтетичного та аналітичного обліку в розрізі кореспондуючих рахунків. Належно оформлені первинні документи підтверджують сам факт здійснення господарських операцій, у результаті яких відбувалося збільшення чи зменшення засобів господарства та джерел їх утворення. Проте, оскільки за звітний період здійснюється велика кількість господарських операцій, саме тільки відображення цих операцій на рахунках синтетичного й аналітичного обліку є недостатнім.

Для підбиття підсумків виробничої та фінансово-господарської діяльності, визначення показників, упевненості в тотожності синтетичного й аналітичного обліку, забезпечення своєчасності облікових записів (на 1-ше число кожного місяця), а також для перевірки правильності реєстрації господарських операцій на рахунках та отримання нового балансу складають оборотну відомість за рахунками синтетичного обліку.

В оборотній відомості відображаються обороти за відповідний про- міжок часу та стан засобів господарства на початок і кінець звітного періоду. Вона використовується також для контролю правильності записів господарських операцій, аналізу діяльності підприємства.

Контрольне запитання оборотної відомості ґрунтується на досягненні рівності трьох показників:

  1. Підсумків залишків (сальдо) за дебетом і кредитом рахунків на початок звітного періоду;

  2. Підсумків оборотів за дебетом і кредитом рахунків за звітний період;

  3. Підсумків залишків (сальдо) за дебетом і кредитом рахунків на кінець звітного періоду.

Для складання оборотної відомості необхідно за поточний місяць за кожним рахунком підбити підсумки оборотів і вивести сальдо на кінець місяця.

Тема 5: «план рахунків бухгалтерського обліку»

План:

  1. Значення та ознаки класифікацій рахунків.

  1. Класифікація рахунків стосовно балансу.

  1. Класифікація рахунків за їхнім економічним змістом.

  1. Класифікація рахунків за призначенням та побудовою. (Самостійно).

  1. План рахунків бухгалтерського обліку та його характеристика.

Тема 5: план рахунків бухгалтерського обліку.

1.Значення та ознаки класифікації рахунків.

Рахунки займають центральне місце в системі бухгалтерського обліку. Вони органічно пов’язані з усіма елементами методу бухгалтерського обліку. Так, рахунки відкривають за даними балансу (проводять розчленування балансу на рахунки), а рахункові дані, в свою чергу, узагальнюються в балансі; документація, що є підставою для відображення операцій на рахунках, надає обліку юридичної правомочності й доказовості; інвентаризація забезпечує відповідність облікових даних, відображених на рахунках, реальній дійсності; подвійний запис регламентує порядок відображення операцій на рахунках, здійснюючи контроль за повнотою та правильністю процесу; оцінка та калькуляція дають змогу використати узагальнюючий вимірник, а з другого боку, дані рахунків є підставою для визначення фактичної собівартості; облікові дані, відображені на рахунках, є інформаційною базою для складання й перевірки звітності.

Таким чином, здійснення облікового процесу за всіх умов передбачає обов’язкове ведення, використання рахунків. При цьому слід мати на увазі, що бухгалтерські рахунки є і носіями облікової інформації, і знаряддям її одержання, накопичення з метою дальшого використання для здійснення контролю, складання звітності, проведення аналізу. Нині чинним планом рахунків для відображення виробничо-господарскої діяльності підприємств і однотипними, хоч і використовуються для відображення різних засобів, джерел чи господарських процесів. Це дає змогу об’єднати рахунки у відповідні групи з однаковим економічним змістом чи призначенням.

Головним завданням класифікації рахунків є обґрунтований їх розподіл на такі групи, які дають змогу всебічно вивчити їхній зміст та порядок відображення і формування облікової інформації, що й забезпечує правильне використання рахунків в обліку, використання їх інформації для аналізу й контролю.