Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ БУХГАЛТЕРАМ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
593.39 Кб
Скачать

4.Порядок прийняття, перевірки та обробки документів.

Організація документообігу.

Усі бухгалтерські документи до передачі в архів проходять належну перевірку й опрацювання за такими етапами:

  1. оформлення первинних документів;

  2. підготовка звітів матеріально відповідальних та посадових осіб і передача їх до бухгалтерії;

  3. приймання звітів;

  4. перевірка звітів за формою і по суті;

  5. арифметична перевірка;

  6. підготовка документів до синтетичних та аналітичних записів;

  7. рознесення сум господарських операцій в регістрах синтетичного й аналітичного обліку;

  8. узагальнення даних поточного синтетичного й аналітичного обліку;

  9. записи в Головну книгу;

  10. складання оборотного балансу;

  11. складання сальдового балансу та інших форм бухгалтерської звітності.

На етапі фіксації господарських операцій причетні до цього особи повинні дотримуватись засадних вимог до первинних документів:

  1. відповідність документа стандарту;

  2. правильність його заповнення;

  3. юридична обов'язковість, що забезпечується наявністю необхідних підписів.

Документи в архіві мають зберігатись у закритих шафах так, щоб забезпечити належне утримання та швидке знаходження. Вилучення документів можливе тільки на вимогу правоохоронних або інших контролюючих органів.

Документообіг – це рух бухгалтерських документів від моменту їх складання або одержання від інших підприємств до передачі в архів. Протягом цього часу бухгалтерські документи використовуються не тільки для перевірки і опрацювання, а й для оперативного управління.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ:

5.Поняття, значення і завдання інвентаризації.

Як відомо, усі господарські операції вважаються такими, що відбулися, тільки тоді, коли вони оформлені документально. Жоден рух коштів, засобів виробництва, джерел утворення майна не може бути врахованим, якщо на їх надходження чи вибуття бракує відповідних документів. Але в діяльності підприємств відбуваються й невидимі процеси, що призводять до певної втрати товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), які документально зафіксувати не можна. Це так звані природні втрати цінностей під час доставки та зберігання – усушка, утруска, випаровування, розпорошення, розливання. Утрати можуть бути також із суб’єктивних причин: пересортиця, недостача, крадіжка.

Ці втрати ТМЦ призводять до невідповідності даних поточного бухгалтерського обліку фактичній наявності майна. Щоб ліквідувати цю невідповідність у забезпеченні належного збереження майна необхідно періодично проводити інвентаризацію.

Інвентаризація – це періодична перевірка наявності та стану товарно-матеріальних цінностей (основних і оборотних засобів) в натурі, а також наявності коштів. Інвентаризувати – значить виконувати технічні дії зі складання опису інвентарю, майна.

Завданнями інвентаризації є:

а) виявлення фактичної наявності основних засобів, нематеріальних активів, незавершених капітальних вкладень, устаткування, виробничих запасів, незавершеного виробництва, коштів, цінних паперів, інших основних, оборотних та позаоборотних активів;

б) встановлення надлишків чи нестачі цінностей і коштів через порівнювання (зіставлення) фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку;

в) виявлення товарно-матеріальних цінностей, які частково втратили свою первісну якість чи застарілі, а також матеріальних цінностей та нематеріальних активів, що не використовуються;

г) перевірка дотримання умов і порядку зберігання матеріальних цінностей та коштів, а також правил утримання і використання основних засобів.