Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ БУХГАЛТЕРАМ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
593.39 Кб
Скачать

Тема 2: «предмет і метод бухгалтерського обліку»

План:

  1. Визначення предмету бухгалтерського обліку.

  2. Класифікація господарських засобів підприємства.

  3. Суть методу бухгалтерського обліку, його елементи.

Тема 2: Предмет і метод бухгалтерського обліку.

  1. Визначення предмету бухгалтерського обліку.

Основною ланкою матеріального виробництва є підприємство. Саме тут здійснюється процес відтворення суспільного продукту. Бухгалтерський облік служить засобом спостереження та контролю за господарською діяльністю, яка і є змістом відтворення.

Звідси, в загальних рисах, предметом бухгалтерського обліку є уся господарська діяльність підприємства.

Для успішного функціонування підприємству потрібні різного роду ресурси: обладнання, сировина, кошти та ін. Ці ресурси називаються засоби. Бухгалтерський облік відображає їх надходження, наявність, рух та використання. Таким чином, господарські засоби є предметом бухгалтерського обліку.

Засоби господарства мають конкретні джерела надходження, тобто вони можуть бути придбані за рахунок коштів,виділених державою, внесених засновниками, поповнюватись за рахунок прибутку підприємства чи кредитів банку. Облік джерел утворення господарських засобів здійснюється також за допомогою бухгалтерського обліку. Тому джерела утворення господарських засобів також є предметом бухгалтерського обліку.

Для забезпечення безперебійної роботи промислових підприємств необхідна наявність трьох фаз: постачання (придбання для потреб виробництва сировини і т.д.); виробництва (виготовлення продукції, виконання робіт чи надання послуг) та реалізації (відпуск і продаж покупцям виготовленої продукції). Ці фази або, іншими словами, господарські процеси також є предметом бухгалтерського обліку.

Таким чином, предметом бухгалтерського обліку є стан господарських засобів, джерела їх утворення та господарські процеси, які відбуваються на підприємстві.

2.Класифікація господарських засобів підприємства.

Засоби підприємства становлять його матеріальну основу. Без знання їх складу, розміщення та джерел утворення неможливо управляти виробництвом. Засоби підприємства групуються як за видами й розміщенням, так і за джерелами утворення та за призначенням.

СХЕМА ГРУПУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВА ЗА ЇХ ВИДАМИ

Будинки та споруди

Машини та обладнання

Основні засоби

Транспортні засоби

Право користування майном, об’єктами інтелектуальної власності.

Право користування природними ресурсами

Відрахування з прибутку у спец.фонди

Грошові кошти у касі та на рахунку в банку

Нематеріальні активи

Оборотні засоби

Засоби підприємства

Вилучені засоби

Виробничий інвентар

Внески до бюджету

Кошти в розрахунках

Товари відвантажені

Готова продукція

Незавершене виробництво

Запасні частини

Напівфабрикати

Паливо

Інші матеріали

Сировина і матеріали

Інструменти

Малоцінні швидкозношуємі предмети

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншими особами або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій. Очікуваний термін корисного використання основних засобів більше одного року у незмінній натуральній формі. Зношуються основні засоби поступово і тому переносять свою вартість на собівартість виготовленої продукції по частинах, по мірі їх зносу у вигляді амортизаційних відрахувань.

Оборотні засоби – використовуються в процесі виробництва одноразово й повністю споживаються протягом одного виробничого циклу, вони переносять свою вартість на собівартість продукції повністю.

Вилучені засоби – це кошти підприємства, які вилучені з обігу підприємства, але рахуються на його балансі.

Нематеріальні активи – це придбані права користування природними ресурсами, майном та об’єктами інтелектуальної власності.