Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ БУХГАЛТЕРАМ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
593.39 Кб
Скачать

Тема 7: « форми бухгалтерського обліку»

План:

  1. Облікові регістри, їх призначення та класифікація.

  1. Помилки в бухгалтерських записах та способи їх виправлення.

  1. Форми бухгалтерського обліку, їх характеристика. (Самостійно).

Тема 7: форми бухгалтерського обліку.

1.Облікові регістри, їх призначення та класифікація.

Ведення обліку завжди передбачає, що дані будь-якої господарської операції, відображені у відповідних документах, після їх належної перевірки мають бути записані в облікові регістри. Останні й призначено для відображення, накопичення та зберігання облікових даних.

Облікові регістри – це облікові таблиці (бланки) встановленої форми і змісту для відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку. Вони є носіями впорядкованої вторинної інформації, джерелом якої були бухгалтерські документи.

Оскільки в обліку відображається наявність та рух усіх засобів підприємства, джерел їх утворення та здійснюваних господарських процесів, для кожного об’єкта обліку необхідна інформація, яка найбільш повно його характеризувала, відображаючи його специфічні особливості. Саме цим пояснюється необхідність застосування різних облікових регістрів.

Використання тих чи тих регістрів зумовлюється також технікою і технологією ведення бухгалтерського обліку, рівнем використання обчислювальної техніки.

Класифікація облікових регістрів

Реєстраційний журнал

Відомість відвантаження

Систематичні

Хронологічні

За призначенням та характером запису

та реалізації продукції

Регістри синтетичного та

Комбіновані

Облікові регістри

аналітичного обліку

Журнал- Головна

Журнали-ордери

Синтетичні

Головна книга

За обсягом змісту

Журнал-Головна

Машинограми

Журнали-ордери

Аналітичні

Книги аналітичного обліку

Картки аналітичного обліку

Комбіновані

Журнали-ордери

Машинограми

Книги синтетичного обліку

Книги

Книги аналітичного обліку

За зовнішньою формою

Картки

Типові картки

И Спеціальні картки

Окремі аркуші

Журнали-ордери

Групувальні й нагромаджу

вальні відомості

Розроблювальні таблиці

Машинограми

Синтетичного обліку

Аналітичного обліку

Комбіновані

Односторонні

Головна кника

За будовою

Двосторонні

Касова книга

Журнали-ордери та

Шахові

відомості до них

2.Помилки в бухгалтерських записах та способи їх виправлення.

У процесі господарської діяльності на кожному підприємстві відбувається велика кількість господарських операцій, на кожну з них оформляється відповідний документ. Дані цих документів відображають у накопичувальних та групувальних відомостях, належних регістрах. Отже, сама технологія облікового процесу передбачає багаторазовий запис тих самих облікових даних у різних регістрах. За цих умов нерідко трапляються помилки в бухгалтерському обліку.

Найбільш характерними помилками в процесі відображення господарських операцій на рахунках є: описки, числові помилки, помилкові кореспонденції рахунків, порушення взаємозв'язку синтетичних рахунків з аналітичними, недотримання методу подвійного запису, помилкові оцінки і таксування тощо.

Головними причинами виникнення помилок є велика завантаженість облікових працівників, їхня швидка стомлюваність, брак належних умов праці, низький рівень кваліфікації, досить часті зміни нормативних документів, неуважність. Для усунення цих причин слід передовсім домогтися встановлення оптимальної чисельності облікового апарату та постійно працювати над підвищенням його кваліфікації.

За своїм значенням помилки поділяються на локальні, які призводять до спотворення інформації лише в тому документі чи регістрі, де вони сталися, і не поширюються на інші, і транзитні, які зачіпають весь обліковий процес.

Усі допущенні помилки необхідно своєчасно виявити та належним чином виправити. Як у тексті, так і в цифрових даних бухгалтерських документів і облікових регістрів підчистки та безпідставні виправлення не допускаються.

У документах, якими оформлено касові, банківські операції та операції з цінними паперами, виправлення не дозволяються взагалі.

Залежно від характеру помилки, місця і часу її виявлення застосовують і відповідний спосіб виправлення.

На практиці застосовують такі способи виправлення помилок:

1) Коректурний;

2) Доповнюючих статей (додаткової проводки);

3) Спосіб червоного сторно.

Коректурний спосіб використовується, коли помилкову суму ще не занесено в підсумок документу.

При коректурному способі виправлення помилок робиться так: неправильний запис перекреслюється однією горизонтальною лінією так, щоб можна було розібрати, що було написано. Зверху над неправильним записом, або на полях робиться правильний запис, на полях документу пишеться «виправленому вірити» та ставиться підпис особи, яка зробила виправлення.

Наприклад: зроблено запис 15 грн. 40 коп., а необхідно написати 20 грн.00 коп. При коректурному способі виправлення робиться так:

20 – 00 виправленому вірити

15 – 40 підпис

Спосіб доповнюючих статей (додаткової проводки) використовується у тому випадку, коли помилково зменшена сума господарської операції.

Наприклад: від постачальників отримали паливо на суму 1000 грн. Помилково бухгалтер зробила запис на 900 грн. У цьому випадку після помилкового запису Дт 203 Кт 63 – 900 грн. бухгалтер повинен зробити додаткову проводку синіми чорнилами Дт203 Кт63м – 100 грн.

Спосіб червоного сторно використовується у випадку, якщо помилково збільшена сума господарської операції.

Дт 203 Кт 63 – 50 грн

Наприклад: необхідно було зробити проводку Дт 203 Кт 63 – 100 грн., а бухгалтер помилково написала Дт 203 Кт 63 – 150 грн. У цьому випадку під зробленим записом робиться червоними чорнилами запис на суму, яка перевищує необхідну. Якщо червоних чорнил немає, то запис обводиться у рамочку:

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕНЯ: