Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект КДВП 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
717.82 Кб
Скачать

Тема 2. Ресурси необхідні для здійснення комерційної діяльності

Питання:

1. Основні засоби необхідні для здійснення комерційної діяльності

2. Оборотні кошти необхідні для здійснення комерційної діяльності

3. Трудові ресурси в комерційній діяльності

  1. Основні засоби необхідні для здійснення комерційної діяльності

Як відомо, залежно від функціонального призначення основні засоби підрозділяються на виробничі основні засоби (фонди) і основні засоби (фонди) невиробничого призначення.

Виробничі основні засоби – це будівлі і споруди, підйомно-транспортні механізми, машини і виробниче устаткування, складське устаткування, вагове і вимірювальне господарство, інше.

До невиробничих основних засобів прийнято відносити об'єкти культурно-побутового і управлінського характеру: адміністративні будівлі, клуби, їдальні, дитячі сади, ясла, профілакторії, санаторії, дома відпочинку і тому подібне

У складі виробничих основних фондів виділяються фонди комерційного призначення. До пасивної їх частини відносяться: складські приміщення і резервуари; трубопроводи; спеціально обладнані майданчики для відкритого зберігання і підробки вантажів; навантажувально-розвантажувальні і сливоналіві естакади; залізничні і автомобільні під'їзні колії; механічні майстерні; гаражі; електро-, водо- і тепломережі; насосні станції; трансформаторні підстанції; лабораторії і ін.

До активної частини виробничих основних фондів комерційного призначення відносяться: передавальні пристрої, устаткування, інвентар і транспортні засоби, комплекс спеціальних пристроїв і устаткування для зберігання і внутрішньозаводської обробки вантажів (стелажі, піддони і ін.), підйомно-транспортні механізми (авто- і електронавантажувачі, залізничні і автомобільні крани, мостові і козлові крани, кран-балки, крани-штабелери, електротельфери, трактори, мотовози, автомашини і ін.), вагове і вимірювальне устаткування (автомобільні, вагонні, кранові важелі, прилади і датчики кількісного обліку, рівнеміри, прилади для перевірки якості і тому подібне), інший виробничий і господарський інвентар.

Структура вартості і матеріально-речова структура основних виробничих фондів визначаються характером і організацією роботи підприємством, складом виконуваних ними виробничих операцій.

Ефективне використання основних виробничих засобів комерційного призначення залежить від їх матеріально-речової структури. В останні роки спостерігається тенденція випереджаючого приросту активної частини основних засобів – устаткування, механізмів і транспортних засобів в порівнянні з будівлями і спорудами. Це сприяє підвищенню ефективності використання основних фондів.

Значні можливості збільшення об'єму збуту на підприємстві нерідко криються у більш повному використанні їх основних фондів комерційного призначення: як за допомогою підвищення завантаження площ, об'ємів складів, використання різних машин і механізмів, так і прискоренням оборотності продукції при залученні в роботу всього наявного устаткування, шляхом вдосконалення технології складування і обробки вантажів. Систематичне зростання потреби у складському обслуговуванні вимагає разом з будівництвом нових складських комплексів постійного нарощування виробничих потужностей баз і складів. Збільшення виробничої потужності повинно здійснюватися за допомогою оснащення складів прогресивними засобам складування, навантажувально-розвантажувальними і транспортними механізмами, застосуванням засобів малої механізації і тому подібне.

Ефективність використання складських площ можна виміряти за допомогою показника складського вантажообігу. Він розраховується відношенням об'єма реалізації до складської площі. Даний показник безпосередньо залежить від швидкості обороту товарно-матеріальних ресурсів. Кожне комерційне підприємство має значні можливості прискорення оборотності запасів готової продукції (нормування запасів готової продукції, вдосконалення технології приймання, відпускання продукції, поліпшення організації праці комерційного персоналу і т. д.), а отже, має резерви раціональнішого використання складських площ.

Виробничі можливості складів визначаються кількістю і продуктивністю застосованого устаткування. Технічна оснащеність складських комплексів зазвичай оцінюється по показнику рівня механізації, визначеному як відношення кількості вантажу, переробленого за допомогою механізмів, до загального вантажообігу.

У процесі планування завжди виникає необхідність у виявленні і зіставленні витрат і ефекту вкладень, який може виразитися у зростанні доходів комерційної організації, скороченні витрат і зменшенні транспортно-заготовчих витрат обслуговуючих підприємств. Особливістю окупності капітальних вкладень в комерційній діяльності є те, що вироблені витрати можуть окупатися як за рахунок зниження поточних витрат (наприклад, скорочення вартості транспортування), так і в результаті зменшення вкладень в основні і оборотні кошти споживачів. При споруді складських об'єктів посередницьких організацій і відповідному збільшенні об'єму складських постачань у споживачів виникає об'єктивна можливість скорочення виробничих запасів і потреба у власних складських площах і механізмах. Таким чином, підприємство набуває в очах споживача додаткову конкурентну перевагу.

Будівництво баз і складів зазвичай приводить до істотної зміни умов реалізації продукції підприємствами-постачальниками і забезпечення підприємств-споживачів. Відомі корективи вносяться до роботи транспорту. Це, зокрема знаходить вираз у підприємств-споживачів – в рівні запасів, величині транспортно-заготовчих витрат, в розмірах потрібних складських площ і механізмів витрат по зберіганню матеріальних цінностей на складах.

У підприємств-постачальників при збільшенні реалізації продукції зростають партії відвантаження, що відповідним чином визначає розміри збутових запасів і витрат. Укрупнення партій постачання, зменшення кількості вантажоодержувачів, завдяки акумуляції дрібних замовлень і їх реалізації через посередницькі організації, сприяють кращому використанню транспортних засобів і скороченню відповідних витрат.

Зниження виробничих запасів при зростанні розмірів складських закупівель дозволяє скоротити вкладення споживачів у будівництво і розширення складів, оскільки припускає зменшення потреби в сховищах. Крім того, скорочення запасів у підприємств-споживачів обумовлює зменшення витрат “живої” праці по забезпеченню збереження і складської обробки матеріальних цінностей, що знаходяться в запасі.

При споруді об'єктів складського господарства нерідко доводиться вирішувати питання про те: чи будувати базу з певним резервом потужностей, враховуючи довго тривалість об'єкту і поступове нарощення об'єму товарообігу, або провести вкладення розрахунку на об'єм складських операцій в даний момент, маючи на увазі в міру зростання товарообігу поступове розширення складських площ?

При плануванні розвитку матеріально-технічної бази в комерції слід також враховувати, що метою виробничих капітальних вкладень може бути не тільки збільшення об'ємів діяльності комерційної організації, скорочення сумарних витрат по постачанню або сукупного запасу, що утворюється в процесі постачань матеріалів. Не менш важливо досягти надійності, повній комплектності і максимальної чіткості в обслуговуванні клієнтів. Тому, разом з кількісним вимірюванням ефекту вкладення, при рішенні питання про ефективність виробничих капіталовкладень важливо брати до уваги і якісні зміни.