Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект КДВП 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
717.82 Кб
Скачать

2. Функції збутової діяльності підприємства

Комерційна діяльність виробничого підприємства зі збуту передбачає здійснення наступних функцій, представлених в таблиці 5. Основними функціями збуту комерційного характеру є безпосередньо продаж і надання в оренду предмету збуту (товару, марки) виробничим підприємством як складові відповідного акту (процесу) його взаємовигідного обміну (купівлі-продажу, оренди) з іншим суб'єктом (покупцем, орендарем). Здійснення цих функцій означає визнання і реалізацію економічного змісту (вартості і споживчою вартості) предмету збуту (товару, мазкі) і супроводжується зміною форми його вартості (з товарною на грошову) і відповідною передачею має рацію (повною або частковою) власності на товар. При наданні предмету обміну в оренду відбувається передача (на певний термін) лише окремих прав власника — має рацію володіння і користування.

Таблиця 5

Функції виробничого підприємства зі збуту

Структура та зміст функцій

За роллю

За характером

Комерційні

Технологічні

Основні

1)Продаж

2)Аренда

1) Зберігання-складування:

  • розвантаження, навантаження

  • внутрішнє переміщення

  • безпосередньо зберігання

  • сортування, маркування

  • комплектація, угруповання

  • упаковка, затарювання та ін

2) Розподіл-доставка:

  • формування і зберігання запасів

  • формування потоків і рух товару: формування і підготовка партій поставок

  • відправлення (відвантаження, транспортування) та ін

Допоміжні

1) Маркетинг:

  • дослідження, аналіз і формування попиту

  • комунікаційне просування:

  • реклама

  • зв'язки з громадськістю

  • особисте просування

  • стимулювання збуту (продаж) та ін

2) Юридичні функції:

  • обгрунтування і оформлення

  • супровід та захист та ін

1) Обслуговування:

  • передпродажні підготовка і обслуговування

  • після продажне обслуговування

Допоміжними функціями збуту комерційного характеру є маркетинг і юридичні функції.

Маркетингові функції комерційного характеру полягають у визначенні, вивченні і формуванні споживчої реакції на економічний зміст предмету збуту і включають дві наступні основні групи: вивчення і формування попиту і комунікаційного просування. Перша група функцій припускає вивчення потреб і попиту; пошук і виявлення покупців (споживачів); вивчення кон'юнктури ринку - формування попиту та ін. Друга група припускає рекламну діяльність; зв'язки з громадськістю (РR); особисте просування (персональний продаж); стимулювання збуту (продажів).

Юридичні функції визначаються процесами юридичного обгрунтування і визначення правового стану економічного змісту предмета збуту, юридичного супроводу та захисту. Вони включають підготовчі, процесуальні, а також функції документального оформлення; супровідні і захисні функції пов'язані, відповідно, з підготовкою і веденням ділових переговорів, висновком і юридичним оформленням операцій (договорів, контрактів), наглядом і контролем за їх виконання, їх правового захисту і ін.

Основними функціями технологічного характеру є також дві групи стосовно самостійних функцій: зберігання-складування і розподілу - доставки.

Розподіл в широкому розумінні передбачає проектування і організацію збутової мережі - мережі каналів збуту, що обумовлюють адресну спрямованість функціональної діяльності виробничого підприємства по збуту. Розподіл безпосередньо як функціональна діяльність, як функція збутової діяльності виробничого підприємства полягає у здійсненні адресного руху товару і доставки товару (цінності) конкретним покупцям (споживачам). У цьому сенсі розподіл включає дві основні групи функції: формування і зберігання товарних запасів; формування товарних потоків і рухи товару. Перша група функцій припускає формування товарних запасів певної структури та обсягів; управління запасами товарів, складування і зберігання цих запасів. Друга група функцій припускає формування і підготовку партій постачань товару і їх доставку (відправку, транспортування) споживачам.

Зберігання-складування припускає виконання наступних функцій: розвантаження і навантаження; внутрішнє переміщення; безпосереднє зберігання; сортування і маркування; комплектацію і угрупування; упаковку і затарювання та ін. Функції цієї групи можуть здійснюватися і самим виробничим підприємством як після закінчення стадії виробництва, так і в подальшому процесі збутової діяльності (розподілу - доставки) безпосередньо у каналах збуту, і утворюють їх відповідними посередницькими організаціями і структурами.

Відправка товару (вантажу) може проводитися двома принциповими способами: силами, засобами і за рахунок виробничого підприємства-постачальника, і за рахунок покупця (посередника-вантажоодержувача, споживача). Перший спосіб називається відвантаженням, другий, — відпусткою. Обидва способи визначають постачання (відпустку або відвантаження) товару відповідно до договору (замовленням).

Допоміжними функціями технологічного характеру є функції передпродажної підготовки (доробки продукції до товарного вигляду, комплектації упаковки) і післяпродажного обслуговування. Ці функції визначаються процесами формування речового втілення предмету комерційної діяльності по збуту, що обумовлюють в результаті його економічний зміст.

Функції зберігання-складування і розподілу-доставки в силу їх технологічного характеру складають основний зміст складської і транспортної логістики.

Функціями забезпечення збутової діяльності виробничого підприємства є функції кадрового, матеріально-технічного, фінансового і інформаційного забезпечення. Функціями управління збутовою діяльністю виробничого підприємства є так звані спеціальні функції управління (планування, організація, облік, контроль і регулювання) окремими збутовими функціями.