Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода 2012-07.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
45.34 Mб
Скачать

3 Лабораторна робота № 3 Паспортизація радіально-свердлувального верстата

Мета роботи: ознайомитись з технічними характеристиками та технологічними можливостями радіально-свердлувального верстата, вивчити його конструкцію, здобути навички визначення паспортних даних верстата.

3.1 Стислий опис конструкції верстата

Загальний вигляд верстата 2А592 наведено на рисунку 3.1, а кінематичну схему – на рисунку 3.2. Верстат складається з фундаментної плити А, на якій розміщено стіл Б та колону В. На колоні розташовано траверсу Е яка несе на собі шпиндельну бабку Ж зі шпинделем І. Шпиндель отримує обертання від електродвигуна Г через коробку швидкостей Д. Для підйому та опускання траверси передбачено ходовий гвинт З. Перелік органів керування верстата наведено в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1 – Специфікація ручок та кнопок керування

№ по рис 3.1

Найменування та призначення

1

Домкрати

2

Затиск підйому траверси

3

Перемикання швидкостей (на ходу не перемикати)

4

Гвинт для підйому траверси

5

Гвинт для повороту траверзи довкола колони

6

Затиск від повороту свердлувального супорта

7

Переміщення свердлувального супорта по траверсі

8

Ручна подача шпинделю

9

Затиск свердлувального супорта на траверсі

10

Кнопки пуску, зупинки та реверсу верстата

Верстат 2А592 є широкоуніверсальним верстатом, бо свердлування можна здійснювати в різних площинах. Досягається це шляхом обертання траверси довкола вертикальної та горизонтальної вісі, переміщенні траверси довкола колони та згори вниз, і переміщенні свердлувального супорта по траверсі.

Усі маніпуляції здійснюються відповідними ручками. Слід тільки мати на увазі, що для повороту траверси довкола горизонтальної вісі необхідно попередньо попустити гайки болтів, що притягають її до коробки швидкостей.

Подача шпинделя здійснюється штурвалом вручну.

Рисунок 3.1 – Загальний вигляд верстата 2А592

Після закінчення свердлування пружина автоматично підіймає шпиндель у вихідне положення (при цьому слід стерегтися удару від штурвалу, що обертається).

Перемикання швидкостей шпинделю здійснюється фіксуючою рукояткою, що знаходиться спереду коробки швидкостей.

Верстат є пересувним, для чого передбачені самоустановлювальні колеса, які дозволяють пересувати верстат в різних напрямках. Домкрати дають змогу встановлювати кріпильну плиту в суворо горизонтальному положенні.

Якщо верстат використовують як стаціонарний, то колеса і домкрати слід зняти, після чого встановити верстат на фундамент.

Регулювання легкості обертання траверси та коробки довкола колони здійснюється шляхом послаблення та затискання ручки клемового затиску.

Регулювання зношення напрямних досягається підтисканням напрямної планки, зафіксованої в поворотному крузі, попередньо відпустивши контргайки.

Регулювання зношення гільзи шпинделю здійснюється підгвинчуванням гвинтів в поворотному крузі.

Рисунок 3.2 – Кінематична схема радіально-свердлувального верстата 2А592