Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ПСЗ_ЮФ_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать

Критерії оцінювання знань студентів під час поточного контролю

Кількість набраних за модульний контроль балів визначається у балах пропорційно кількості правильних відповідей, отриманих під час проведення тестування за змістовим модулем.

3.3. Підсумковий семестровий контроль

Студент вважається допущеним до семестрового контролю з конкретної навчальної дисципліни (семестрового екзамену), якщо він виконав усі види робіт, передбачені цією робочою програмою.

Підсумковий семестровий контроль з навчальної дисципліни проводиться в терміни, встановлені розкладом, у формі семестрового екзамену, який складається з двох частин:

— розв’язування задачі;

— виконання письмового тесту.

Задача, сформульована на підставі реальних випадків із практики, в якій міститься конкретна життєва ситуація, вирішення якої вимагає правильного та умілого застосування норм права соціального забезпечення.

Для вирішення задачі дозволяється використання підручників, навчальних посібників, нормативно-правових актів, конспектів лекцій та інших матеріалів, які рекомендуються до використання під час навчання робочою програмою із навчальної дисципліни.

Час для виконання задачі — 1 (одна) академічна година.

Зразок задачі:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Світловодському районі звернулося до господарського суду з позовною заявою про стягнення з приватного підприємства “Екіпаж” у регресному порядку витрати по відшкодуванню шкоди у сумі 37 705 грн. 65 коп., виплаченої працівнику ВАТ “Світловодське АТП 13507” У., з яким стався нещасний випадок під час перебування на робочому місці внаслідок дорожньо-транспортної пригоди з вини працівника приватного підприємства “Екіпаж” — водія маршрутного таксі Гавела. На підставі постанов начальника відділення ВД ФСНВ у Світловодському районі від 04.02.05 № С-169/2-05, від 09.03.2005 р. № С-163/3-05, від 16.03.2006 р., № С-169/4-06, від 11.08.2005 р. працівнику ВАТ “Світловодське АТП 13507” У., з яким стався нещасний випадок виплачена сума страхових виплат — 37 705,65 грн., у тому числі 592,5 грн. одноразової допомоги, 129,7 грн. щомісячних страхових виплат за період з 26.01.2005 р. по 30.06.2006 р., 4 270,64 грн. страхових виплат на медичну та соціальну допомогу, 2 622,81 грн. для відшкодування витрат на протезування.

Визначте коло правовідносин?

Яким має бути рішення суду?

На які види виплат претендують постраждалі від нещасного випадку?

Оцінювання вирішення задачі здійснюється за чотирибальною шкалою із використанням коефіцієнта 8. Тому максимально за вирішення задачі студент може заробити 40 умовних балів, сума яких за підсумку використовується для визначення підсумкової оцінки за екзамен.

Критерії оцінювання правильності вирішення задачі

Оцінкою “відмінно” можна оцінити таку письмову відповідь студента, яка відзначається повнотою і вичерпністю викладу матеріалу, що становить зміст курсу. У відповіді чітко та правильно подано визначення і розкрито зміст відповідних понять. Відповідь повинна бути логічною, зв’язаною, послідовною й аргументованою. Виклад матеріалу повинен здійснюватися з використанням юридичної термінології з використанням наукового стилю мови.

Оцінкою “добре” можна оцінити повну й аргументовану письмову відповідь студента на існуючу проблему, однак наявними є помилки при викладі змісту чинного законодавства. Відповідь повинна бути логічною, викладеною юридичною мовою, в якій можуть мати місце незначні термінологічні помилки.

Оцінкою “задовільно” можна оцінити письмову відповідь студента, що є неповною і не достатньо аргументованою. Викладена має несистемний характер. У тексті відповіді зустрічаються окремі термінологічні помилки.

Оцінка “незадовільно” ставиться студенту, в якого відсутні знання матеріалу, запропонованого в курсі. Студент самостійно нездатний викласти теоретичний матеріал при відповіді на задачу, не обізнаний з чинним законодавством, яке врегульовує правовідносини, викладені в умові задачі, у стилі викладу відсутня юридична термінологія. Оцінка “незадовільно” також виставляється студенту, який відмовився від відповіді на задачу під час екзамену.

Письмовий тест складається із 40 тестових питань за обсягом навчального матеріалу, визначеним цією робочою програмою. За кожну правильну відповідь нараховується 1,5 умовних бали. Загалом студент за успішне складання письмового тесту може отримати 60 балів.

Зразок письмового тесту:

  1. Інститутами права соціального забезпечення як галузі права є _______ (назвіть не менше 4 інститутів)

  2. Джерелами соціального забезпечення є: а) Європейський Кодекс соціального забезпечення; б) рішення Ради Європи; в) Конвенції МОП; г) міжнародні договори.

  3. Порядок та умови надання пенсії за вислугою років для військовослужбовців передбачені Законом України ________________

  4. Порядок та умови надання пенсії по втраті годувальника — наукового працівника передбачені Законом України ________________

  5. Суб’єктами права на страхову пенсію є: а) військовослужбовці; б) особи, які потерпіли від аварії на ЧАЕС; в) безробітні; г) особи, які втратили годувальника.

  6. Поняття “страховий стаж” закріплене в: а) Законі України “Про пенсійне забезпечення”; б) Законі України “Про соціальні послуги”; в) Законі України “Про Державний бюджет на 2009 рік”; г) Законі України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

  7. Суб’єктами права соціального забезпечення є: а) іноземні держави; б) міжнародні організації; в) працівники дипломатичних представництв в Україні; г) соціальні працівники.

  8. До спеціально уповноважених суб’єктів соціального забезпечення відносяться: а) фінансове управління; б) управління економіки; в) служба зайнятості; г) управління комунального майна.

  9. Непрацездатність поділяється на: а) довгострокову; б) короткострокову; в) непостійну; г) стійку.

  10. Загальний пенсійний вік в Україні складає: а) 50(55) років; б) 45(55) років; в) 40(55) років; г) 55(60) років.

  11. Обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечних факторів, який заподіяв шкоду здоров’ю це: а) професійне захворювання; б) нещасний випадок; в) погане самопочуття, хвороба.

  12. Причиною інвалідності, яка дає право військовослужбовцю отримувати пенсію може бути: а) побутова травма; б) нещасний випадок; в) професійне захворювання; поранення під час виконання обов’язків військової служби.

  13. Листок непрацездатності видається: а) лікарем туристичної бази; б) медсестрою; в) судмедекспертом; лікарем стаціонару протезно-ортопедичного підприємства.

  14. Для вагітної жінки листок непрацездатності видається з: а) 28 тижня вагітності; б) 27 тижня вагітності; в) 30 тижня вагітності; г) 31 тижня вагітності.

  15. До непрацездатних членів сім’ї годувальника можуть бути віднесені: а) мати; б) сестра; дідусь; брат-інвалід.

  16. Прожитковий мінімум затверджує: а) Кабінет Міністрів України; б) Міністерство фінансів України; в) Міністерство економіки України; Верховна Рада України.

  17. Від прожиткового мінімуму залежить розмір: а) допомоги дітям сиротам; б) пенсії за вислугою років; в) соціальної послуги; пільг.

  18. До організаційно-правових форм соціального страхування відносяться: а) обов’язкове соціальне страхування; державне страхування; недержавне пенсійне страхування; добровільне страхування.

  19. Реєстрацію застрахованих осіб здійснюють: а) роботодавці; б) Пенсійний Фонд України; в) Фонд соціального страхування від нещасного випадку; Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

  20. До видів загальнообов’язкового державного соціального страхування відносяться: а) медичне страхування; б) страхування на випадок вагітності і пологів; в) добровільне страхування; страхування життя.

  21. Добровільно взяти участь у державному пенсійному страхуванні може особа, яка досягла: а) 17 років; б) 18 років; в) 16 років; г) 21 року.

  22. Договір про добровільне пенсійне страхування укладається з: а) Фондом соціального страхування на випадок безробіття; б) страховою компанією; в) Пенсійним Фондом України; г) органом соціального захисту.

  23. Страховими випадками при державному соціальному страхуванні у зв’язку з втратою працездатності є: а) інфекція; б) хвороба; в) психічний розлад; г) необхідність поїздки в іншу місцевість.

  24. Страхуванню від нещасного випадку підлягають: а) безробітні; б) аспіранти; в) особи, які шукають роботу; г) іноземці.

  25. Вкладником недержавного пенсійного фонду можуть бути: а) працівник; б) діти; в) безробітний; г) засновник.

  26. Основним документом, що підтверджує трудовий стаж є _____.

  27. Який страховий стаж потрібен для призначення пенсії по інвалідності військовослужбовцю строкової служби: а) 2 роки; б) 3 роки; в) 5 років; г) не потрібен.

  28. Пенсія по втраті годувальника обчислюється у % від розміру пенсії за віком у розмірі _________ на одного утриманця.

  29. Виплату пенсій здійснюють _________.

  30. За рахунок коштів недержавного пенсійного фонду можуть виплачуватися такі види пенсій: а) пенсія за віком; б) пенсія за вислугою років; в) недержавна пенсія; г) пенсія на визначений період.

  31. Пенсії суддям призначаються відповідно до Закону України _______.

  32. Максимальний розмір пенсії державного службовця складає ______ від окладу.

  33. Право на пенсію, як посадова особа органу місцевого самоврядування, мають: а) бухгалтери сільських рад; б) заступник голови районної ради; в) депутати сільських рад; г) депутати міських рад.

  34. Пенсія науковим працівникам призначається відповідно до Закону України _______

  35. Право на отримання допомоги по безробіттю за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття мають: а) працівники; б) працівники, які звільнені з роботи; в) працівники, які шукають роботу; працівники, які зареєстровані як безробітні.

  36. При страховому стажі менше 5 років розмір допомоги з тимчасової непрацездатності складає ____________.

  37. Для виплати допомоги на поховання працівника використовуються кошти Фонду соціального страхування _______.

  38. Соціальну політику у сфері надання допомог та соціального обслуговування реалізовують: а) Верховна Рада України; б) Кабінет Міністрів України; в) органи місцевого самоврядування; г) лікарські консультативні комісії.

  39. До реабілітаційних установ відносяться: а) будинки дитини; б) житлові будинки; в) санаторії-профілакторії; г) хоспіси.

  40. Соціальне обслуговування бездомних громадянам надається в: а) будинках нічного перебування; б) соціальних будинках; в) гуртожитках; г) загальноосвітніх школах.

Вирішення задачі та складання тесту проводиться протягом одного дня.