Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ПСЗ_ЮФ_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
876.03 Кб
Скачать

Задача 4.

Бабинець 9 травня 2005 року у м. Миколаєві умисно заподіяв тяжкі тілесні ушкодження працівнику ТзОВ “Нібулон” Костенку. Вина Бабинця у вчиненні таких дій встановлено вироком Заводського районного суду м. Миколаєва від 13.07.2005 р., яким його було засуджено за вчинення злочину (ч. 1 ст. 121 та ч. 2 ст. 185 КК України). Внаслідок отриманих травм Костенко втратив працездатність та знаходився на лікуванні з 9.05.2005 р. до 29.08.2005 року. Як застрахованій особі йому виплатили допомогу по тимчасовій непрацездатності в сумі 4132,36 грн. за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності.

На які виплати та в якій сумі може претендувати працівник, який захворів?

Чи може Фонд соціального страхування з тимчасової непрацездатності вимагати повернення суми сплачених коштів у Бабинця?

Задача 5.

29 грудня 1997 року Борлак працював в якості підземного машиніста електровоза в ЗАТ “ЗЗРК”. 7 грудня 2000 року під час виконання виробничого завдання, при проведенні вибухових робіт він був травмований. Для розслідування причин та умов даної події була створена комісія, в результаті роботи якої було виявлено ряд порушень правил техніки безпеки при проведенні вибухових робіт, однак комісія прийшла до висновку випадок не брати на облік і не складати акт за формою Н-1.

За рішення МСЕК Борлаку встановлено 80 % втрати професійної працездатності. 10 серпня 2001 року він був звільнений за п. 5 ст. 40 КЗпП України у зв’язку із нез’явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності. З 8 грудня 2000 року по 10 серпня 2001 року тимчасово був непрацездатним у зв’язку із загальним захворюванням.

Які гарантії передбачені для осіб, що потерпіли від нещасного випадку на виробництві?

На які страхові виплати та в якому розмірі може претендувати Борлак?

Задача 6.

Федорик є суб’єктом малого підприємництва з січня 2000 року та сплачує єдиний податок на підставі Указу Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва” від 3 липня 1998 року, згідно з яким відділення державного казначейства наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку: до місцевого бюджету — 43 %, до Пенсійного Фонду України — 42 %, на обов’язкове соціальне страхування — 15 % у тому числі до державного Фонду сприяння зайнятості населення — 4 % для відшкодування затрат, які здійснюються відповідно до законодавства у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, а також витрат зумовлених народженням та похованням. 9 лютого 2004 року з ним стався нещасний випадок під час ремонту автомобіля, який використовується ним для підприємницької діяльності, у зв’язку з чим він знаходився на лікарняному з 9 лютого по 1 липня 2004 року. Тому згодом він звернувся із заявами про оплату лікарняного, виплату одноразової допомоги, грошової допомоги за період з 9 лютого по 1 липня 2004 року, а також щомісячних платежів; до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки, а також просив скласти акт за формою Н-1, Н-5. Однак, у задоволенні заяв йому було відмовлено.

На які види страхових допомог можуть претендувати суб’єкти підприємницької діяльності?

Чи правомірною є відмова відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань?

Яким чином Федорик може захистити свої права?