Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціальне страхування.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Адміністратор недержавного пенсійного фонду юридична особа, що здійснює адміністрування недержавних пенсійних фондів, а саме:

    • –   юридична особа, що надає професійні послуги з адмініструван­ня (професійний адміністратор);

    • –   юридична особа – одноосібний засновник недержавного пенсійного фонду, який прийняв рішення про одноосібне його адміністрування;

    • –   компанія з управління активами.

Вкладник недержавного пенсійного фондуособа, яка сплачує пенсійні внески на користь учасника шляхом перерахування коштів відповідно до пенсійного контракту.

Власний капіталрізниця між сукупною вартістю активів юридичної особи та вартістю її зобов’язань перед третьою особою.

Діяльність з недержавного пенсійного забезпеченнясукупність організаційних, юридичних, інших передбачених законодавством дій, спрямованих на недержавне пенсійне забезпечення фізичних осіб.

Діяльність з управління активамипрофесійна ліцензована діяльність згідно з письмовим договором між Радою фонду і адміністратором.

Довічна пенсія (довічний ануїтет)пенсійні виплати страховою організацією на підставі договору страхування довічної пенсії періо­дично протягом життя фізичної особи після досягнення пенсійного віку відповідно до законодавства про страхування.

Зберігач пенсійного фондубанк, який проводить депозитарну діяльність зберігача цінних паперів.

Інвестиційна деклараціядокумент, який визначає інвестиційну політику недержавного пенсійного фонду, напрями та обмеження інвестування його активів.

Індивідуальний пенсійний рахунокперсоніфікований рахунок учасника пенсійного фонду у системі персоніфікованого обліку накопичених на його користь пенсійних коштів.

Компанія з управління активамиюридична особа, яка прово­дить професійну ліцензовану діяльність з управління активами.

Ліцензіядокумент, що підтверджує право (дає дозвіл) на прове­дення недержавного пенсійного забезпечення. Видається Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, має спе­ціальну форму та містить такі обов’язкові реквізити: повну назву недержавного пенсійного фонду України та його юридичну адресу; склад засновників і відомості про їх пайові внески до статутного фонду; розмір статутного та резервних фондів; перелік видів пенсій­них виплат і соціальних послуг; назву території, на яку поширюється його діяльність, на якій існують джерела формування грошових над­ходжень та розміщені вкладники й учасники; термін дії; реєстрацій­ний номер та дата видачі ліцензії; підписи. У разі порушення законо­давства з питань недержавного пенсійного забезпечення ліцензія може бути відкликана.

Недержавний пенсійний фондюридична особа зі статусом неприбуткової організації (непідприємницької структури), функціонує виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учас­ників з подальшим управлінням пенсійними активами, а також проводить пенсійні виплати.

Одноразова пенсійна виплатапенсійна виплата, яка здійс­нюється на вимогу учасника фонду у разі:

  • –   медично підтвердженого критичного стану здоров’я або настання інвалідності;

  • –   коли сума пенсійних накопичень на момент настання пенсійного віку учасника менша від мінімуму, встановленого Державною комі­сією з регулювання ринків фінансових послуг України;

  • –   виїзду за межі України на постійне місце проживання.

Пенсія на визначений строкперіодичні пенсійні виплати протягом визначеного пенсійною схемою терміну часу.

Персоніфікований облікзбирання, обробка, систематизація та зберігання інформації про учасника фонду, його права на отримання пенсійних виплат за рахунок накопичених на його користь коштів, обчислення розміру цих виплат і ненадходження пенсійних внесків.

Саморегулівна організація адміністраторів недержавних пенсій­них фондівнеприбуткова організація, створена з метою встанов­лення професійних стандартів процесу адміністрування, захисту та представлення інтересів своїх членів та учасників фондів.

Страхова організаціястраховик, що має ліцензію на страхування життя.

Учасник недержавного пенсійного забезпеченняфізична особа, на користь якої сплачуються пенсійні внески.

Література: 6; 8–10; 17; 23; 25; 31; 33; 43; 55.

 

[Вгору] [Вниз]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]