Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціальне страхування.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Тема 4. Управління коштами соціального страхування

Характеристика коштів соціального страхування як елемента дер­жавних фінансів. Сутність, основні принципи та напрями управління коштами соціального страхування. Державні страхові соціальні фон­ди, їх перелік, юридичний статус, призначення та загальна харак­теристика. Джерела формування та використання коштів державних фондів загальнообов’язкового соціального страхування та недержав­них пенсійних фондів, спільні риси та відмінності. Джерела форму­вання та використання централізованих соціальних коштів; сутність бюджетного дофінансування соціальних виплат у разі потреби та контроль за цільовим використанням бюджетних коштів. Місце і роль державних соціальних страхових фондів в управлінні коштами со­ціального страхування, права та обов’язки з приводу їх формування та цільового використання. Місце і роль недержавних пенсійних фондів в управлінні коштами соціального страхування, права та обов’язки з приводу їх формування та цільового використання. Порядок персо­ніфікованого обліку страхувальників. Стан і перспективи розвитку управління коштами соціального страхування.

 

Змістовий модуль 2. Характеристика основних напрямів соціального страхування з урахуванням зарубіжного досвіду

Тема 5. Страхування тимчасової втрати працездатності

Сутність, місце і роль загальнообов’язкового державного соціаль­ного страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, у системі соціальної безпеки держави. Законодавче регулювання страхування тимчасової втрати працездатності, основні положення діючих нормативно-законодавчих документів та їх основні положення. Загальні та специфічні принципи страхування тимчасової втрати працездатності. Характеристика сторін (суб’єктів) страхових правовідносин, їх права, обов’язки та відпові­дальність за неналежне виконання своїх зобов’язань. Фонд соціаль­ного страхування тимчасової втрати працездатності, його юридичний статус, організаційна структура, напрями діяльності, порядок фор­мування та цільового використання коштів; характеристика страхових випадків. Порядок матеріальних страхових соціальних виплат і надання соціальних послуг застрахованим особам. Державний нагляд у сфері страхування.

Тема 6. Страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

Сутність, місце і роль загальнообов’язкового державного соціаль­ного страхування від нещасних випадків на виробництві та профе­сійних захворювань у системі соціальної безпеки держави. Законо­давче регулювання страхування від нещасних випадків на вироб­ництві та професійних захворювань, основні положення діючих нор­мативно-законодавчих документів та їх основні положення. Загальні та специфічні принципи страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Характеристика сторін (суб’єктів) страхових правовідносин, їх права, обов’язки та відпові­дальність за неналежне виконання своїх зобов’язань. Фонд соціаль­ного страхування від нещасних випадків на виробництві та професій­них захворювань, його юридичний статус, організаційна структура, напрями діяльності, порядок формування та цільового використання коштів. Порядок визначення тарифів соціальних внесків; сутність класів професійного ризику виробництва; характеристика страхових випадків. Порядок матеріальних страхових соціальних виплат та надання соціальних послуг застрахованим особам. Державний нагляд у сфері страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]