Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціальне страхування.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Ануїтетперіодичні пенсійні виплати, які здійснюються з установленими інтервалами часу до того моменту, поки не настане певна подія, визначена у пенсійному контракті.

Вільні активикошти, які вільні від будь-яких зобов’язань, крім вимог акціонерів.

Депозит (вклад)кошти (готівка або безготівкові) у національній або іноземній валюті, розміщені на банківських рахунках на дого­вірних засадах на визначений термін зберігання або без зазначення такого терміну і підлягають виплаті вкладникам згідно із законо­давством України за умовами договору. Є одним з основних каналів розміщення тимчасово вільних коштів державних і недержавних соціальних страхових фондів.

Об’єкт управління соціальними коштамисистема грошових відносин з приводу формування, розподілу та використання грошових потоків у процесі надходження страхових соціальних внесків, інших коштів та соціальних виплат і надання соціальних послуг з метою забезпечення страхового захисту працюючих громадян і осіб похилого віку.

Пенсійні активи – активи пенсійного фонду, страхової компанії, банківської установи, за рахунок яких здійснюються пенсійні виплати.

Пенсійні депозитні рахункивкладні (депозитні) рахунки фізич­них осіб, що відкриваються банківськими установами з урахуванням умов для накопичення заощаджень на виплату пенсій.

Пенсійні коштисума зобов’язань у грошовому виразі пенсій­ного фонду перед його учасниками, страхової організації перед застрахованими особами згідно з договорами страхування довічних пенсій або банківської установи перед вкладниками, які відкрили депозитні пенсійні рахунки.

Резерв коштівгрошовий фонд для стабільної діяльності кожного із державних соціальних страхових фондів, розмір якого не повинен перевищувати суму необхідних соціальних виплат у розрахунку на місяць.

Резервний фондгрошовий фонд, створений адміністратором, компанією з управління активами з метою відшкодування можливих збитків учасникам недержавного пенсійного фонду у випадку нена­лежного виконання ними свої зобов’язань по пенсійних виплатах.

Страхові соціальні коштиакумульовані страхові внески для здійснення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Управління активамидіяльність соціальних страхових фондів по прибутковому (з мінімальним ризиком) розміщенню власних і залучених коштів.

Управління коштами соціального страхування:

– комплекс заходів, важелів і напрямів контролю та регулювання надходжень та видатків соціальних коштів з метою пошуку надійних джерел їх формування, а також зменшення та нейтралізації негатив­них наслідків. Основними напрямами управління коштами соціаль­ного страхування є:

  1. 1) пошук надійних джерел формування коштів для фінансування соціальних виплат;

  2. 2) раціональне цільове використання коштів соціального страхування;

– система методів, принципів, засобів, форм організації, що вико­ристовуються для забезпечення ефективного регулювання соціальних коштів.

Чиста вартість активів пенсійного фондурізниця між вар­тістю активів пенсійного фонду на день підрахунку та загальною сумою зобов’язань пенсійного фонду, що підлягають виконанню на цей день.

Чиста вартість одиниці пенсійних внесківрозрахункова вартість одиниці пенсійних активів, що визначається шляхом ділення чистої вартості активів пенсійного фонду на загальну кількість оди­ниць пенсійних внесків на день підрахунку. Чиста вартість одиниці пенсійних внесків на день надходження першого пенсійного внеску до пенсійного фонду встановлюється у розмірі 1 (одна) гривня.

Література: 7–10; 24; 32; 36; 51.

 

[Вгору] [Вниз]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]