Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціальне страхування.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Питання для самопідготовки і самоконтролю знань

    1. 1.       У чому полягає сутність та призначення загальнообов’язкового державного пенсійного страхування?.

    2. 2.       Розкрийте призначення загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

    3. 3.       Яка структура системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування в Україні?

    4. 4.       Які Ви знаєте види виплат у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування?

    5. 5.       Наведіть перелік принципів проведення загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

    6. 6.       У чому полягає комплексний характер практичної реалізації принципів проведення загальнообов’язкового державного пенсійного страхування в Україні?

    7. 7.       Який юридичний статус має Державний Пенсійний фонд України?

    8. 8.       Які напрями діяльності Державного Пенсійного фонду України?

    9. 9.       Назвіть суб’єктів загальнообов’язкового державного пенсій­ного страхування і вкажіть їх функції, права та обов’язки.

    10. 10.    Який порядок формування коштів Державного Пенсійного Фонду України?

    11. 11.    Який порядок використання коштів Державного Пенсійного Фонду України?

    12. 12.    Які фінансові санкції та адміністративні стягнення існують за порушення чинного законодавства в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування?

    13. 13.    Які Ви знаєте напрями державного регулювання загально­обов’язкового пенсійного страхування?

 

Тематика індивідуальних навчально-дослідних завдань

  1. 1.   Характеристика державного пенсійного страхування як частини державних фінансів.

  2. 2.   Характеристика джерел фінансування загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

  3. 3.   Існуючий стан і перспективи розвитку Солідарної системи пенсійного забезпечення в Україні.

  4. 4.   Існуючий стан і перспективи розвитку Накопичувальної систе­ми пенсійного забезпечення в Україні.

  5. 5.   Характеристика нормативно-законодавчої бази організації та проведення загальнообов’язкового державного пенсійного страхуван­ня та зміст основних її положень.

  6. 6.   Переваги, недоліки організації та проведення загальнообов’яз­кового державного пенсійного страхування.

  7. 7.   Поглиблення соціально-економічного змісту і посилення ролі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

 

Термінологічний словник

Актуарні розрахункифінансовий аналіз коротко- і довгостро­кових наслідків функціонування системи загальнообов’язкового дер­жавного пенсійного страхування, що містить прогноз фінансових потоків, оцінку фінансових зобов’язань, довгостроковий прогноз ста­ну та стабільності системи, докладний аналіз коротко- і довгостро­кових фінансових наслідків будь-яких змін.

Довічна пенсія з коштів Накопичувального пенсійного фондупенсійна виплата, сума якої визначається у договорі страхування довічної пенсії та сплачується застрахованій особі після досягнення нею пенсійного віку або членам її сім’ї чи спадкоємцям у випадках, передбачених законодавством.

Застрахована особафізична особа, яка підлягає загальнообов’яз­ковому державному пенсійному страхуванню і сплачувала пенсійні внески, та/або на користь якої їх сплачував роботодавець. Їх представниками є профспілки або їх об’єднання чи інші уповноважені органи.

Зберігачякий здійснює свою діяльність зі зберігання та обслуговування коштів Накопичувального фонду.

Коефіцієнт страхового стажувеличина, що визначається для обчислення страхового стажу при розрахунку розміру пенсії солідар­ній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страху­вання.

Компанія з управління активамиюридична особа, що діє на підставі ліцензії на провадження професійної діяльності з управління пенсійними активами та обирається за результатами тендера.

Мінімальна пенсіядержавна соціальна гарантія, розмір якої встановлюється у законодавчому порядку.

Мінімальний страховий внесоксума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на законодавчо встановлений розмір страхового внеску.

Накопичувальний пенсійний рахунокчастина персональної облікової картки у системі персоніфікованого обліку, яка відображає стан пенсійних активів застрахованої особи у накопичувальній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Накопичувальний пенсійний фондцільовий позабюджетний соціальний страховий фонд, який акумулює страхові внески застра­хованих осіб, що обліковуються на накопичувальних пенсійних рахунках та інвестуються з метою отримання інвестиційного доходу на користь застрахованих осіб. Його пенсійні активи використо­вуються для виплат по договорах страхування довічних пенсій або для одноразових виплат застрахованим особам (членам їх сімей чи спадкоємцям у випадках, передбачених чинним законодавством).

Непрацездатні громадяниособи, які досягли пенсійного віку або визнані інвалідами, у тому числі діти-інваліди, а також особи, що мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Одноразова виплатапенсійна виплата, що здійснюється у разі досягнення застрахованою особою пенсійного віку та на її вимогу у разі:

    • –   медично підтвердженої інвалідності І або ІІ групи;

    • –   коли сума пенсійних накопичень на момент настання пенсійного віку застрахованої особи не досягає мінімальної суми коштів, необхід­них для оплати договору страхування довічної пенсії, визначеної Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України;

    • –   виїзду за межі України на постійне місце проживання.

Основні напрями інвестиційної політикидокумент, який виз­начає напрями та обмеження інвестування коштів Накопичувального фонду, рівні інвестиційного доходу, розміри адміністративних витрат, видатки на фінансування оплати договорів страхування довічних пенсій та одноразових виплат у відповідному році.

Пенсійне забезпеченняструктурний елемент системи соціаль­ного страхування.

Пенсійні виплатигрошові виплати у системі загальнообов’яз­кового державного пенсійного страхування у вигляді пенсії, довічної пенсії або одноразової виплати.

Пенсійні активи Накопичувального фондукошти, цінні папери, майнові права та зобов’язання по них, які сформовані у Накопи­чувальному фонді.

Пенсіярегулярні грошові виплати, які отримують громадяни від держави після досягнення законодавчо встановленого пенсійного віку, у разі інвалідності, втрати годувальника тощо.

Персоніфікований облік у системі загальнообов’язкового дер­жавного пенсійного страхуванняорганізація та ведення обліку відомостей про застраховану особу.

Професійна діяльність з управління активами у частині пен­сійних активівліцензована професійна діяльність з управління пенсійними активами Накопичувального фонду з метою збереження їх вартості та отримання інвестиційного доходу на користь застра­хованих осіб.

Рада Накопичувального фондувищий колегіальний орган управ­ління накопичувальною системою загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Соціальні послуги – послуги, що надаються застрахованим особам за рахунок коштів Пенсійного фонду, а саме, виплата матеріальної допомоги на поховання пенсіонера.

Страховий стажперіод, протягом якого особа підлягала загаль­нообов’язковому державному пенсійному страхуванню, що діяло раніше та протягом якого сплачений пенсійний збір нею або робото­давцем на її користь, та/або підлягає діючому загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню на умовах сплати соціальних пенсійних внесків.

Страхові пенсійні внескикошти відрахувань на загальнообов’яз­кове державне пенсійне страхування.

Страхова організаціяюридична особа, виключним видом діяль­ності якої є страхування життя, має ліцензію, здійснює страхування і виплату довічних пенсій.

Страхувальникироботодавці та інші особи, які сплачують соціальні страхові пенсійні внески.

Тендервідкритий конкурс на право провадження певного виду професійної ліцензованої діяльності;

Уповноважений банкбанківська установа, яка проводить розра­хунково-касові операції з коштами Пенсійного фонду.

Література:1; 5; 8–12; 14; 21; 23; 31; 52; 60.

 

[Вгору] [Вниз]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]