Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологічне вчення Г Зіммеля.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

- 14-

ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Творча робота

«Соціологічне вчення Г. Зіммеля»

з навчальної дисципліни «Соціологія»

Конюшенко Катерини Володимирівни, 2 курс,група РО-21

Плецан Х.В., керівник держ.упр., викладач

Київ 2015р

План:

Вступ.

  1. Метод, предмет і завдання соціології.

  1. Формальна соціологія. Філософська соціологія. Концепція розуміння

  1. Висновки.

Вступ

З всіх теоретиків, що працювали на рубежі XIX-XX ст. і що вважаються нині класиками буржуазної соціології, Георг - самий непослідовний і суперечливий. Його творчість постійно піддається численним, іноді взаємовиключним один одного інтерпретацій. Оцінки соціології Зіммеля істориками і теоретиками соціології коливаються від повного заперечення ними цінності його ідей до визнання їх етапними, значною мірою визначили зміст і напрям подальшого соціологічного розвитку.

Георг Зіммель народився 1 березня 1858 р. у Берліні. Закінчивши класичну гімназію, він вступив в Берлінський університет, де серед його викладачів були історики Моммзен, Дройзен і Трейчке, психологи Лацарус, Штейнталь і Бастіан, філософи Харм і Целлер. У 1881 р. він отримав докторський ступінь з філософії за дисертацію про Канте, через 4 роки став приват-доцентом, а через 15 років -- екстраординарним, тобто позаштатним, професором і залишався на цій посаді ще півтора десятиліття, не отримуючи жодної платні, за винятком студентських внесків за лекції. Лише в 1914 р. він отримав штатну посаду професора в університеті Страсбурга, де читав логіку, історію філософії, метафізику, етику, філософію релігії, філософію мистецтва, соціальну психологію, соціологію, а також спеціальні курси по Канту, Шопенгауером і Дарвіну. Помер Зіммель 26 вересня 1918

Три моменти ускладнюють адекватне розуміння і оцінку творчості Зіммеля:

складна ідейна еволюція, широта і розпорошеність його інтересів, швидше за ессеістскій, ніж систематичний стиль більшості його робіт.

Блискучий лектор і плідний письменник (видається у ФРН повне зібрання творів Зіммеля складає 14 томів), він почав свій творчий шлях у лоні «Неофіційною берлінської культури». Представники цього досить розпливчастого напрямку орієнтувалися на ідеї натуралістичного матеріалізму, механіцизму і соціал-дарвінізму, імпонували багатьом великим натуралістом, дивився на науку як на «peлігію нашого часу». Характерний для цього періоду, зокрема перекладений на російську мову нарис Зіммеля «Дарвінізм і теорія пізнання» . Вплив натуралістичного позитивізму відчувається і в одній з ранніх його соціологічних робіт «Соціальна диференціація: Соціологічне і психологічне дослідження» .

Потім послідував період, який умовно може бути позначений як «неокантіанскій». Саме тоді Зіммель були написані його численні роботи про Канте , створено працю з філософії історії . Неокантіанскіе ідеї наклали глибокий відбиток на розробку Зіммель категорій «форми» і «утримання» -- основних понять його соціологічної концепції.

Зіммель випробував глибокий вплив ідей К. Маркса. Одна з фундаментальних його робіт -- «Філософія грошей» - являє собою спробу культурологічної (в відміну від марксової соціологічної) інтерпретації поняття відчуження, у в чому повторює критику Марксом капіталістичного ладу і буржуазного способу життя. Останній же етап ідейного розвитку Зіммеля характеризувався наростанням скептицизму і зближенням з антіраціоналістіческімі і антінатуралістіческімі рухами, переходом на позиції «філософії життя» . Характерна для цього періоду його дружба з поетом-містиком Стефаном Георге, якому він присвятив одну зі своїх останніх книг. Однозначна оцінка соціологічного творчості Зіммеля утруднена також через багатосторонності його інтересів. Зіммель був не тільки (і навіть не в першу чергу) соціологом, але і впливовим філософом культури, теоретиком мистецтва, багато писав з проблем соціальної психології, етики, політекономії, соціології міста, релігії, статі та ін І в кожній з цих областей він знаходив щось, доповнює і уточнююче його соціологічне бачення.

Зіммель рідко вдавався до систематизації своїх ідей, так що його соціологічна концепція виявилася як би «розсипаної» за різними статтями, книгами, есе, написаним ad hoc і майже завжди присвяченим важливим, але приватним проблем. Ці строкатість і різноманіття часто створювали уявлення про відсутність за ними скільки-небудь зв'язкового цілого. Насправді ж всі ці різноманітні проблеми і інтереси об'єднувало характерне і вельми оригінальне для свого часу уявлення про предмет, метод і завдання соціологічної науки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]