Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологічне вчення Г Зіммеля.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Висновки

В фундаменті соціально-філософської концепції Зіммеля були закладені характерні для еволюціонізму XIX ст. ідеї про розвиток суспільства як функціональний диференціації, що супроводжується одночасною інтеграцією різних його елементів. У цьому позначився вплив позитивістського еволюціонізму, переважала на початковому етапі філософсько-соціологічного творчості Зіммеля.

Характеризуючи один з типів досліджуваних Зіммель форм асоціації, що позначається як модель розвитку, ми показали, що, на Зиммелем, розмір групи тісно корелює зі ступенемрозвитку індивідуальності її представників. Точно так само, додає він, розмір групи прямо пропорційний ступеня свободи, якими користуються її члени: чим менше група, тим згуртовані вона повинна виступати, тим тісніше тримати своїх членів з метою захисту власної цілісності від ворожих впливів зовнішнього середовища.

За мірі кількісного зростання групи розширюються допустимі межі ідентифікації її членів як таких, отже, відкривається можливість варіювання індивідуальностей і зростає ступінь індивідуальної свободи. Розширення групи призводить до реалізації просторового аспекту асоціації, у свою чергу ведучого (стосовно до процесів розвитку психіки) до появи здатності абстрагування; збільшення чисельності індивідів у групі, що супроводжується диференціацією її елементів, породжує розумову здатність до асоціації. Так народжується інтелект, здатність свідомості.

Породження і розвиток інтелекту йде одночасно з виникненням і розвитком грошового господарства. Поява грошей як універсального засобу обміну також обумовлено історичним процесом просторового розширення і неминучою диференціації господарських одиниць. Гроші, як і інтелект, розвиваються паралельно зростанню свободи і наростаючої (завдяки поділу праці) індивідуалізації членів соціальних груп.

Виникнення свідомості і поява грошей знаменують вступ суспільства в його історичний «Період».

Історія суспільства є, по Зиммелем, історія наростаючої інтелектуалізації (тобто по суті, раціоналізації) соціального життя і поглиблення впливу принципів грошового господарства. Іншими словами, історія суспільства ототожнюється Зіммель з історією становлення сучасного капіталізму, в якому найбільш повно висловилися характерні загальні риси грошей та інтелекту.

В присвяченій Канту книзі Зіммель писав, розмірковуючи про інтелектуалізму кантовської філософії: «З одного боку, він (інтеллектуалізм. - Авт.) виявився в характерному для нового часу возвеличення науки, причому не стільки в оцінці її фактичних успіхів, скільки у вірі в неї, у повноту життя, яку забезпечить розгорнула свої можливості наука, - у вірі, яка точно так само зростає із зіткнень соціалізму з лібералізмом. З іншого боку, на практиці всеохоплююче грошове господарство демонструє панування інтелектуального принципу: ні з чим не вважається раціональність, неприйняття суб'єктивних моментів, принципову доступність для будь-якої людини - все це характерні риси як грошового господарства нового часу, так і інтелектуалізму ». На відміну від інших теоретиків «капіталістичного духу» 3іммель НЕ пов'язує виникнення грошового господарства та інтелектуалізму з новим часом - Із зародженням капіталістичного господарства та ідеології. Це набагато більше загальні поняття - свого роду «еволюційні універсалії», рівень розвитку яких характеризує різні епохи людства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]