Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціальне страхування.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Структура програми навчальної дисципліни

(за вимогами ECTS)

Курс: підготовка

фахівця

Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів ECTS:

5 кредитів

 

Кількість змісто-вих модулів: 2

 

Загальна кількість годин: 180

 

Кількість годин на тиждень:

-загальна – 11,25;

- аудиторних – 4

Галузь знань «Економіка та підприємництво».

Напрям 6.030508 «Фінанси і кредит».

Освітньо-професійний рівень – бакалавр

Нормативна з циклу дисциплін професійної підготовки

VII семестр

Форма теоретичної та практичної підготовки:

– 18 год лекцій;

– 46 год практичних занять.

Самостійна позааудитор­на робота: 93 год

Індивідуальні заняття: 23 год

Вид контролю – ЕКЗАМЕН

Розділ і. Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль 1. Теоретичні засади соціального страхування

Тема 1. Сутність, принципи та роль соціального страхування

Поняття соціального страхування, його характерні риси і сутність як економічної категорії та елемента соціально-економічної політики держави. Сутність соціального забезпечення та його взаємозв’язок і взаємозалежність із соціальним страхуванням. Соціальні виплати і соціальні послуги: спільні риси та відмінності. Сутність та принципи організації соціальної безпеки держави. Принципи проведення соціального страхування. Існуючі напрями проведення соціального страхування, їх загальна характеристика. Місце і роль соціального страхування у реалізації державних соціальних програм Уряду України.

Тема 2. Становлення і розвиток соціального страхування

Історичні етапи становлення та розвитку соціального страхування в Україні. Суб’єкти соціального страхування, економіко-правові відно­сини між ними, взаємні права та обов’язки і їх динаміка у процесі становлення та розвитку соціального страхування. Вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на становлення і розвиток соціального страху­вання на кожному історичному етапі. Дієвість та важелі активізації напрямів проведення соціального страхування. Взаємозв’язок і взаємозалежність між рівнем соціально-економічного розвитку держави та станом соціального страхування. Посилення впливу дер­жави на становлення і розвиток соціального страхування на кожному етапі його історичного розвитку. Сутність державних гарантій соціального захисту працюючих і непрацюючих громадян у разі настання страхового випадку, малозабезпечених верств населення та людей похилого віку.

Тема 3. Державне регулювання соціального страхування

Сутність, принципи та основні напрями державного регулювання соціального страхування. Взаємозв’язок та взаємозалежність між соціальним страхуванням і податковою політикою держави, спільні риси та відмінності. Правове забезпечення соціального страхування в Україні. Практичні заходи з активізації впливу держави на проведення соціального страхування та надання соціального захисту громадянам. Державна політика надання соціальних пільг. Державні заходи щодо посилення ролі соціального страхування у реалізації державних со­ціальних програм Уряду України. Перелік нормативно-законодавчих документів, що регулюють соціальне страхування в Україні, їх струк­тура та основні положення. Сутність економіко-правових відносин між державою та державними фондами загальнообов’язкового со­ціального страхування. Порядок реєстрації господарюючих суб’єктів як страхувальників. Сутність економіко-правових відносин між дер­жавою та недержавними пенсійними фондами. Порядок ліцензування соціальних страхових фондів державних і недержавних. Місце і роль державного регулювання у соціальному захисті працюючих громадян у разі настання страхового випадку та малозабезпечених верств населення, людей похилого віку, розвитку ринку праці в Україні. Позитивні та негативні риси державного регулювання соціального страхування, його нинішній стан і перспективи розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]