Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет вказ Диплом магістр (посл)Мен ЗЕД.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
409.6 Кб
Скачать

4. Вимоги до змісту та обсягів магістерської дипломної роботи

Дипломна робота магістра має мати обсяг 5,5–6,5 друкованих аркуша, або 100–110 сторінок рукописного тексту.

Зміст магістерської дипломної роботи визначається її темою і відображається у плані, розробленому за допомогою наукового керівника. Відповідно до передбачуваної теми студент самостійно або за рекомендацією керівника добирає інформаційні джерела (книги, брошури, статті, тощо), Інтернет-ресурси й відповідні нормативні документи і складає проект плану, який обговорює з керівником.

План магістерської дипломної роботи має бути складним і містити: вступ; три розділи, кожен з яких має містити не менш як два параграфи; висновки та пропозиції; список літератури та додатки (Додаток М).

Роботі передує реферат (стислий зміст роботи загальним обсягом не більше 150 слів, до 600 знаків (Додаток З).

Головним завданням вступної частини (вступу) є загальне представлення роботи як актуального та практично значущого наукового дослідження, презентація інформаційного, методичного забезпечення дослідження та отриманих результатів.

Доцільним є висвітлення таких питань:

  • актуальність і практична значущість обраної теми дипломної роботи;

  • особливості постановки і вирішення питань стосовно конкретних умов дослідження;

  • предмет дослідження;

  • об'єкт дослідження та його стисла характеристика;

  • перелік методів дослідження, які були використані в роботі;

  • загальна характеристика інформаційного забезпечення дослідження;

  • інформація про використання інформаційних технологій, стандартного або авторського програмного забезпечення;

  • інформація про можливе впровадження (у разі наявності).

Стисла характеристика об’єкта, на матеріалах якого здійснюється дослідження, має містити такі основні відомості для суб’єктів ЗЕД: форма власності, організаційно-правова форма, галузева належність; матеріально-технічна база, основні економічні показники за звітний період, чисельність працюючих; схема структури апарату управління з коментарем, перелік основних конкурентів. Основні результати господарської діяльності організації за минулі роки бажано навести у формі узагальненої таблиці.

Обсяг вступу не має перевищувати 4–5 сторінок.

Перший розділ магістерської дипломної роботи має мати теоретичний характер та містити декілька параграфів. Теоретичне обґрунтування має визначати роль і місце досліджуваних явищ та процесів у діяльності підприємства. Розглядаються загальні теоретичні підходи до теми з використанням сучасних літературних джерел з досліджуваної проблеми (монографії, наукові статті, матеріали конференцій, Інтернет-ресурси тощо), в тому числі іноземних авторів; обов'язковим є порівняння різних точок зору, використання статистичних відомостей (із посиланням на джерела).

У розділі подається теоретичне обґрунтування проблеми, що досліджується, розглядається її суть, значення, класифікаційні характеристики, історія та сучасні тенденції предмета дослідження, методичні підходи тощо. Розкриття теоретичних питань повинно мати елементи наукової новизни з формуванням власної позиції щодо напряму дослідження, обраних методів дослідження, містити оригінальні авторські пропозиції щодо розбудови теоретичних і методичних питань. Бажано ілюструвати текст графічними матеріалами - схемами, графіками, діаграмами тощо.

Обсяг першого розділу не повинен перевищувати 30-35 сторінок друкованого тексту .

Другий розділ магістерської дипломної роботи має аналітико-дослідницький характер і складається з 3–4-х параграфів. Забезпечуючи логічну послідовність дослідження, він має стати перехідним до наступного третього розділу і поєднати набуті теоретичні знання та вміння використовувати обрані методи дослідження і певний методичний інструментарій.

У цьому розділі подається дослідження сучасного стану предмета дослідження на обраному об'єкті дослідження; здійснюється горизонтальний, вертикальний, порівняльний та еталонний аналіз фінансово-економічних показників, що характеризують стан та тенденції розвитку напряму дослідження; здійснюється кількісна й якісна оцінка факторів, що обумовили зміни окремих показників на об'єкті дослідження; діагностика управління даним напрямом діяльності на об'єкті дослідження; критично оцінюється її сучасний стан, методичне, інформаційне, програмне забезпечення тощо.

Характеристика та критична оцінка сучасного стану досліджуваної теми на об’єкті дослідження, діагностування діяльності підприємства щодо обраного напряму дослідження ґрунтуються на аналізі накопиченого фактичного матеріалу об'єкта дослідження із залученням теоретичних знань, передового досвіду інших підприємств, у тому числі зарубіжних.

Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми мають супроводжуватися тлумаченням і висновками, які дозволяють визначити сутність і стан явищ та процесів, що спостерігаються на об'єкті дослідження, розкрити їх особливості та тенденції розвитку, створити базу для виявлення невикористаних резервів удосконалення діяльності.

Якщо можливо, текст слід ілюструвати реальними документами (які розміщуються як додатки) та супроводжуватися стислим коментарем.

Інформаційне забезпечення виконання другого розділу студент має зібрати під час стажування.

Джерелом інформації є планові і фактичні показники зовнішньоекономічної діяльності, статистична, фінансова, податкова, митна та управлінська звітність, накази, розпорядження, первинні інформаційні матеріали стосовно окремих бізнес-операцій та процесів, результати спостережень, опитувань і обстежень та інших методів збирання первинної інформації.

Особливе значення має правильне узагальнення накопиченого фактичного матеріалу, групування та обробка даних, на основі яких проводиться кваліфікований аналіз, обґрунтовуються пропозиції.

Враховуючи сучасну інформатизацію та комп’ютеризацію управління підприємствами, обов'язковим є використання у дипломній роботі сучасних інформаційних технологій, прикладного програмного забезпечення.

Матеріали аналізу і розрахунків, що здійснюються з використанням ЕОМ, приклади реалізації економіко-математичних моделей викладено у методичних вказівках [30].

Використання ЕОМ у процесі підготовки дипломної магістерської роботи обов’язкове, тому слід зазначити це у назві відповідного пункту плану: «.....із застосуванням ЕОМ (інформаційних технологій)».

Обсяг другого розділу має становити 35-40 сторінок друкованого тексту.

Завданням третьогопроектно-рекомендаційного розділу є розробка конкретних рекомендацій, пропозицій щодо удосконалення предмета дослідження, його інформаційного, методичного та організаційного забезпечення, обґрунтування моделей управління фінансово-економічними параметрами й індикаторами розвитку та міжнародної економічної діяльності підприємств та об'єднань як на мікро, так і на макрорівнях, на базі основних теоретичних положень, методичних підходів, методичного інструментарію, що викладені у першому розділі, а також з врахуванням результатів аналізу, проведеного у другому розділі дослідження.

Цей розділ повинен містити детальні пропозиції щодо вдосконалення діяльності об'єкта дослідження відповідно до напряму дослідження. Кожна пропозиція повинна мати розгорнуте обґрунтування, виноситися у зв'язку і як наслідок висновків з аналізу, який проведено у розділі 2, відштовхуючись від виявлених відхилень, загроз, проблем та недоліків. Запропоновані удосконалення та інновації мають містити розрахунково-кількісне обґрунтування та організаційний механізм (план організаційно-економічних заходів) впровадження в практику діяльності об'єкта дослідження.

Для обґрунтування пропозицій та оцінки їх наслідків для життєдіяльності підприємства і показників його господарювання доцільним є використання ПЕОМ, економіко-математичне моделювання тощо.

Пропозиції студента щодо науково-практичного вирішення досліджуваної теми повинні відповідати критеріям оптимальності, цільової ефективності та практичної втіленості.

Обсяг третього розділу може становити до 35 сторінок друкованого тексту.

Висновки і пропозиції, що наводяться в окремому розділі дипломної роботи, є стислим викладанням підсумків проведеного дослідження. Саме тут коротко наводяться найбільш важливі теоретичні положення, які містять формулювання розв'язаної проблеми, з визначенням елементів наукової новизни; узагальнюються результати аналізу та діагностики об'єкта дослідження за визначеним напрямом дослідження, отримані у розділі 2; подаються пропозиції щодо удосконалення досліджуваного напряму діяльності організації, які було детально обґрунтовано у розділі 3.

Обсяг висновків і пропозицій не повинен перевищувати 5–6 сторінок.

Список літератури вимагає розміщення усіх використаних джерел інформації у такій послідовності:

а) закони України (абетковий порядок);

б) укази Президента України, постанови Уряду, Кабінету Міністрів України (за абеткою);

в) директивні матеріали міністерств (за абеткою);

г) монографії, брошури, підручники (абетковий порядок);

д) статті із журналів (абетковий порядок);

є) інструктивні, нормативні та інші матеріали, що використо­вуються підприємством (абетковий порядок);

ж) іншомовні джерела.

Для інформаційних матеріалів джерел Інтернету, обов'язкове посилання на відповідну Web - адресу.

Список літератури може містити до 60–80 назв. Посилання на літературні джерела мають наводитись у вигляді порядкового номера за списком джерел у квадратних дужках, наприклад [19].

Додатки до магістерської дипломної роботи мають містити інформаційні матеріали, що становлять базу аналітичних досліджень згідно з обраною темою, і розміщуються на останніх сторінках. Кожен із них має бути пронумеровано (правий верхній куток). Додатки розміщуються відповідно до посилань на них за основним текстом дипломної роботи.

Крім того, у додатки доцільно включати допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприйняття дипломної роботи, зокрема реальні облікові й управлінські документи підприємства-об'єкта дослідження та інших підприємств, що наводяться як приклад (шаблони); рекламні матеріали; проміжні математичні доведення, формули, розрахунки; таблиці допоміжних цифрових даних; інструкції, методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ЕОМ, що розроблені в процесі виконання дипломної роботи; ілюстрації допоміжного характеру тощо.