Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасні інформаційні системи - метод.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.17 Mб
Скачать

2.1. Робота з однією таблицею.

По перше, потрібно навчитись записувати умови відбору даних в запитах. Умови записуємо в рядку “Условие отбора:”. Для числових полів умови мають вигляд, наприклад, <100 , або >40 And <60. Тобто записуємо знак відношення та числове значення. Можна також використовувати логічні функції And , Or, Not. Функція

Beetween нижня_границя And верхня_границя

використовується для завдання умови попадання до інтервалу. Наприклад, Beetwen 40 And 60 попадання значення поля від 40 до 60.

Умови для текстових полів записуються з використанням функції

Like Образник пошуку з символами шаблону”

Символ шаблону * замінює довільну кількість символів в даній позиції, символ ? замінює один який-небудь символ в позиції, символ # вказує, що в даній позиції повинна стояти цифра. Наприклад, умова LikeCA-#######” .

дозволить відібрати записи, в яких записані номери паспортів серії СА.

2.1.1. Запит, що відбирає дані з однієї таблиці за умовою.

Розглянемо приклад створення запиту, який відбирає з таблиці Книги ті примірники, ціна котрих більше 20 гривень та прізвище автора починається або з літери “Б”, або з літери “В”.

Перейдіть на вкладку Запросы. Натисніть кнопку Создать. Оберіть з меню Конструктор. У вікні діалогу Добавление таблицы на вкладці Таблицы оберіть таблицю, з якої потрібно відібрати дані. Для нашого випадку це - Книги. Натисніть кнопку Добавить. Закрийте вікно Добавление таблицы. Тепер потрібно обрати ті поля, що необхідно включити до запиту. Оберемо поля: Автор, Название, Год, Стоимость. Для того, щоб помістити ці поля до бланка запита, потрібно двічі натиснути кнопкою миші на імені поля у таблиці. Є і інші можливості: перетягнути назву поля з таблиці до бланка запита або обрати необхідні поля у списку при назві поля у бланку запиту.

Рисунок 2.1 - Конструктор запита 1.1 на вибірку

Далі необхідно поставити умови, по яких буде вестися відбір. Для цього у рядку бланка запита Условие отбора для Стоимости ставимо умову ”>20”. Для поля Автор ставимо умову “Б*” Or “В*”, де * означає усі символи після першої Б ( для одиничного символу необхідно використовувати “?”). Функцію Like буде додано автоматично. Для перегляду результату натисніть кнопку “!” або оберіть у пункті меню ВИД –Режим таблицы. При створенні запиту ми маємо можливості сортувати дані у необхідному полі (рядок Сортировка) та настроювати відображення на екрані того чи іншого поля (рядок Вывод на экран).

Рисунок 2.2 - Результат виконання запита 1.1

2.1.2 Підсумкові запити. Якщо нам потрібні не окремі записи, а підсумкові значення для групи даних, Наприклад, кількість книг з інформатики, або кількість книг кожного видавництва, або кількість читачів по кафедрах, то ми створюємо підсумкові запити. Такі запити дозволяють створювати групи записів для яких співпадають значення вказаних полів (для таких полів обираємо Групповые операцииГруппировка), та обчислювати підсумкові значення для інших полів (для таких полів обираємо Групповые операцииSum, Avg, Count, …).

Створимо підсумковий запит: підсумуємо кількість читачів кожної кафедри. Роботу починаємо так, як і в попередньому пункті. Обираємо таблицю Читатели , включаємо поле Кафедра та поле Фамилия. Для створення підсумкового запиту на панелі інструментів обираємо піктограму Групповые операции (зі значком ). У бланку запиту з'являється рядок Групповые операции. Після клацання у цьому рядку з'являється список можливих обчислень:

SUM- обчислення суми значень для групи;

AVG - середнє значення поля для даних з групи записів;

MIN - мінімальне значення по даних з групи записів;

MAX - максимальне значення по даних з групи записів;

COUNT- кількість записів, в яких є значення, з групи;

STDEV - стандартне відхилення;

VAR - дисперсія;

FIRST - значення в першому запису групи;

LAST - значення в останньому запису групи.

Д ля першого поля запиту Кафедра обираємо Группировка, тобто за значенням цього поля утворюємо групу, а для другого – COUNT( підрахунок кількості входжень відповідного запису до групи). Для того щоб при перегляді запиту кожне поле мало зрозумілий підпис, визначимо властивості поля. Для цього обираємо ВИД - Свойства та надаємо Подпись – Количество читателей.

Рисунок 2.3 - Конструктор запита 1.2

Рисунок 2.4 - Результат виконання запиту 1.2

2.1.3 Перехресний запит - особливий тип підсумкового запиту, що дозволяє вивести обчислювальні значення до перехресної таблиці, що нагадує електронну.

Наприклад, підрахуємо сумарну вартість книжок для кожного року видання по видавництвам. Для цього створимо перехресний запит майстром запитів Запрос-Создать-Перекрестний запрос. У вікні діалогу обираємо послідовно таблицю, назви рядків, назви стовпчиків, функцію обробки даних.

Д ля нашого випадку це: таблиця - Книги; назви рядків - Год; назви стовпчиків - Издательство; функція - Sum(Стоимость). Установимо запит на підсумкове значення - Итоговое значение по строкам. Переглянемо створений запит у режимі Таблица (рисунок 2.5) та у режимі Конструктор (рисунок 2.6).

Рисунок 2.5 - Результат виконання запиту 1.3

Рисунок 2.6 - Конструктор запиту 1.3