Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасні інформаційні системи - метод.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.17 Mб
Скачать

6.4 Проект з обліком дисконтування і курсової інфляції

Д ля обліку дисконтування в модулі Настройка расчета введемо величини загальної ставки дисконтування для гривні 25 %, а для доларів - 10 %. Для обліку курсової інфляції введемо в діалоговому вікні Валюта проекту розмір темпів падіння курсу гривні, що дорівнює 8 % у рік. Після перерахунку проекту можна одержати показники ефективності інвестицій, що показані на мал. 6.6.

Рисунок 6.6 - Нові показники ефективності інвестицій

Як видно з отриманих результатів, внаслідок обліку дисконтування показник NPV знизився з 50000 грн. до 38984 грн., a PI - з 1,4 до 1,32. Внаслідок обліку курсової інфляції показники ефективності інвестицій для двох валют проекту стали різними.

6.5 Проект з урахуванням вартості кредиту

Д ля визначення дефіциту готівки можна відкрити таблицю Кеш-фло в розділі Результати і переглянути значення в останньому рядку цієї таблиці Баланс наличности на кінець періоду. Але, на нашу думку, зручніше скористатися спеціальною процедурою визначення дефіциту готівки, що запускається натисканням кнопки Дефицит у діалоговому вікні Кредити(Займы) розділу Финансирование. Результати цієї процедури для нашого випадку показані на рис. 6.7. Видно, що має місце дефіцит готівки з першого по п'ятий місяць реалізації проекту і максимальний дефіцит складає 125 000 грн. на п'ятому місяці. На шостому місяці надходить платіж від замовника 200 000 грн. за отриманий бізнес-план, і баланс готівки стає позитивним і дорівнює 50 000 грн.

Рисунок 6.7 - Вікно зміни дефіциту готівки

Для більш наочного представлення зміни дефіциту готівки за час виконання проекту можна побудувати графік, показаний на рис. 6.8 (для цього варто виділити дані у відповідній рядку, клацнути правою кнопкою миші і вибрати пункт Графік).

Д ля дослідження можливостей реалізації проекту необхідно забезпечити фінансування витрат на перші п’ять місяців за допомогою кредитів. Для цього в діалоговому вікні Кредиты належить ввести назву банку (наприклад, Альфа-банк), дату одержання кредиту (1.01.2003), суму кредиту (125 000 грн.) та термін кредиту (5 міс.). Потім у пункті “Выплата процентов” установити ставку відсотків за кредит – 25% без капіталізації – та приймемо, що заборгованість по відсоткам належить сплачувати наприкінці терміну кредиту разом з зі сплатою основної заборгованості (в полі Отсрочка первой выплаты ввести 5 міс., а у списку Задолженность выплачивается оберіть С последней выплатой).

Рисунок 6.8 - Графік балансу готівки

В картці “Поступления” встановіть режим, що відповідає вимогам проекту, тобто по 25 000 гривень щомісячно. Для цього необхідно встановити перемикач у положення Разовые, натиснути на кнопку Схема та ввести в таблицю графік одержання сум кредиту: 1-го числа кожного місяця по 25 000 гривень. В картці Возврат необхідно ввести умови повернення кредиту однією виплатою наприкінці встановленого терміну, що досягається установкою перемикача в положення "в конце".

Діалогове вікно Кредиты з відкритою карткою Выплаты процентов, у яких введені необхідні дані, показане на мал. 6.9.

Після перерахування проекту можна переконатися з отриманої таблиці Кеш-фло, що дефіцит готівки відсутній і що в останньому місяці проекту робиться виплата по зовнішніх позиках у розмірі 125000 грн. і виплата відсотків по позиках - 7812,5 грн. Для цього варіанта проекту отримані такі основні показники ефективності інвестицій:

NPV = 31866 грн.; PI = 1,26; IRR = 209 %.

Отримане погіршення показників ефективності інвестицій обумовлено появою додаткових витрат на виплату відсотків по позиці.

Р исунок 6.9 - Діалогове вікно “Кредити”