Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасні інформаційні системи - метод.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.17 Mб
Скачать

1.4. Робота з даними в режимі таблиці.

1) Введення нових записів у режимі Таблица необхідно відкрити таблицю. Перейти до порожньої строки вибравши команду Правка/Перейти/Новая запись або на панелі інструментів Новая запись. Для того, щоб запам’ятати внесені дані натисніть клавішу Да або команду Записи/Сохранить запись.

Для редагування записів необхідно виділити дані. Для цього двічі натисніть на слові у клітинці або клацнути на лівому кінці клітинки(коли стрілка миші прийме форму білого контурного знака плюс). Дані , що будуть введені з клавіатури, замінять виділені.

2) Пошук і заміна даних у всіх записах. Для заміни даних у декількох даних однаковим значенням необхідно виділити першу клітинку у стовпчику, що підлягає коригуванню. Оберіть команду Правка/Заменить. У вікні діалогу надайте зразок значення, що потрібно змінити, та вірного. Натисніть кнопку Заменить або Заменить все.

3) Копіювання даних, копіювання окремих записів у резервну копію. Для копіювання даних їх необхідно виділити. Далі обрати команду Правка/Копировать. Обрати місце розташування даних (наприклад, іншу таблицю або резервну копію) та команду Правка/Вставить. Резервну копію роблять так: перейдіть до вікна бази даних, оберіть необхідну таблицю та виконайте команду Правка/Копировать. Далі оберіть команду Правка/Вставить та у вікні діалогу надайте копії таблиці нове ім’я.

4) Видалення рядків. Для видалення записів необхідно їх виділити та натисніть клавішу Delete. У вікні діалогу підтвердити своє рішення.

5) Сортування даних. Сортування даних виконується кількома засобами. Перший: оберіть стовпчик, який необхідно відсортувати, та натисніть кнопку на панелі інструментів Сортировка по возрастанию або по убыванию. Інший спосіб: провести сортування за допомогою Расширенного фільтр14. Цей спосіб допомагає при сортуванні за декількома стовпчиками. Відкрийте фільтр/Расширенный фільтр. Оберіть необхідні поля за порядком сортування та для кожного вкажіть порядок сортування. Далі оберіть команду фільтр/Применить фільтр.

6) Фільтрація даних. Фільтр по виділеному: виділить у таблиці слово, по якому маєте відібрати дані. Виконайте команду Записи/фільтр/ фільтр по выделенному або оберіть кнопку на панелі інструментів фільтр по выделенному.

Изменить фільтр: цей інструмент дає можливість фільтрувати за більш складними умовами: по двом або більшій кількості стовпчиків, що зв’язані функцією логіки “И”. Наприклад: книжки видавництва ”МИР” та вартістю менше 20 гривень

Якщо треба зв’язати умови логічними функціями “И” або “ИЛИ”, то варто використовувати інструмент Расширенный фільтр Наприклад: книжки видавництва ”МИР” та (“И”) вартістю менше 20 гривень або (“ИЛИ”) більше 40 гривень.

Далі для всіх випадків оберіть команду фільтр/Применить фільтр або кнопку на панелі інструментів Применить фільтр.

Лабораторна робота №2 Тема: Створення запитів

Запит – це об’єкт бази даних, що дозволяє відбирати дані з однієї або кількох таблиць за умовами. Крім того, використовуючи запит можна створювати обчислювальні поля для кожного запису або для групи записів. Це робиться в запитах “на выборку”. Запити на оновлення даних дозволяють вносити зміни одразу в декілька записів, що задовольняють вказаним умовам. Запити – найважливі-ший об’єкт роботи з даними. Розглянемо послідовно всі типи запитів.